Listele cu școlile care vor primi bani pentru combaterea abandonului școlar, runda a II-a, nu au fost publicate în termenul stabilit de Ministerul Educației. Directorii trebuie să primească granturile când începe școala / Surse: Cererile de finanțare nu au fost încă evaluate la Minister

5.432 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Listele cu școlile alese de Ministerul Educației ca să primească finanțare pentru reducerea abandonului școlar, prin programul național dedicat – PNRAS Runda a II-a, nu au fost afișate de instituție, deși termenele pentru ambele etape de selecție erau 31 iulie, respectiv 21 august, ambele stabilite de Ministerul Educației. Circa 690 de școli ar fi aplicat pentru câte 300.000 de euro, potrivit surselor Edupedu.ro, iar finanțarea proiectelor acestor școli trebuie făcută în septembrie pentru a putea începe anul școlar cu activitățile și achizițiile specifice propuse. Procesul este, însă, întârziat, iar unul din motive ar fi personalul insuficient care evaluează cererile de finanțare, conform surselor noastre.

Școlile care au aplicat și au fost selectate în prima etapă trebuiau să fie anunțate pe 31 iulie, conform calendarului programului de reducere a abandonului școlar. Lista nu a fost publicată nicăieri de Ministerul Educației. Nici a doua listă, cu școlile alese în etapa a II-a de evaluare a cererilor depuse de școli, nu a fost publicată pe 21 august.

Ultima actualizare a paginii dedicate acestui apel de finanțare a școlilor cu risc de abandon școlar este pe 11 iulie, când a fost publicat ordinul de ministru prin care termenul de înscriere a școlilor era prelungit până pe 14 iulie. Până la ora publicării articolului, Ministerul Educației nu a anunțat prin vreun anunț sau notă inspectoratele școlare și școlile participante că există o întârziere și nici cauza acesteia.

Foto: captură – edu.ro 23.08.2023

Concret, Ministerul Educației nu s-a încadrat în propriile termenele stabilite. Numărul școlilor eligibile era cunoscut dinainte, la fel și perioada de evaluare a cererilor venite de la acestea – vara, când angajații instituției își pot lua concedii. Pentru PNRAS sunt eligibile peste 3.200 de școli, acest lucru fiind cunoscut din 31 decembrie 2021 când a fost lansat programul. În prima etapă lansată în primăvara lui 2022 au fost finanțate puțin peste 1.400 de școli, ceea ce înseamnă că pentru etapa a II-a lansată în mai 2023 au rămas circa 1.800.

Având în vedere că suma totală este de 265 de milioane de euro și că școlile primesc până la câte 300.000 de euro, pot fi finanțate cel puțin 800 de școli în această rundă, dacă li se acordă tuturor suma maximă.

FOTO DOCUMENT Calendarul din cel mai recent ordin de ministru:

Foto: captură – ordin ME

Conform aceluiași calendar, contractarea pentru granturi ar urma să se facă între 28 august și 11 septembrie, data la care încep cursurile anului școlar 2023-2024.

Potrivit surselor Edupedu.ro, există restanțe la școlile din programul PNRAS, cel de reducere a abandonului școlar. Instituțiile de învățământ nu au primit nici până acum banii pentru cheltuielile și investițiile făcute în 2022, iar promisiunea Ministerului Educației ar fi fost că vor obține acești bani la rectificarea bugetară din luna august.

PNRAS runda I, și el cu întârzieri, la semnarea contractelor

Pe 22 septembrie 2022, Edupedu.ro scria că inspectoratele școlare începuseră să semneze deja contractele cu cele 1.415 școli din toată țara, validate cu jumătate de an în urmă în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), în primă rundă de finanțare prin care se alocă maximum 200.000 de euro per școală.

Mai mulți directori de școli din țară din județele Arad, Bihor, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Iași și Vrancea declarau pentru Edupedu.ro că au semnat doar ei contractele în dublu exemplar, urmând la acea vreme să fie chemați la sediile inspectoratelor ca inspectorii responsabili de asemenea proiecte să le semneze pentru inspectorat.

“Am fost puși în aprilie, dacă nu mă înșel, să facem proiectele pe repede-înainte, într-un termen de cel mult 5 zile, nu am dormit, am vrut să ne înscriem școala, ca să le fie bine copiilor. Dar văd că e 21 septembrie și nu am primit înapoi de la inspectorat contractul semnat. Dacă știam că treburile stau lejer, nu ne mai complicam atât, pentru că autoritățile n-au dat prea multe semne”, spune un director din județul Vrancea.

Citește și:
Școlile care nu se găseau inițial pe lista celor eligibile la PNRAS II și care au actualizat datele în Sistemul Informatic Integrat se pot înscrie până vineri, 14 iulie, pentru granturi de reducere a abandonului școlar
Termenul până la care școlile pot aplica pentru granturi de 300.000 de euro ca să reducă abandonul școlar, prelungit până pe 14 iulie – adresă de la Ministerul Educației
LISTĂ Cele aproape 200 de școli „mici” selectate de Ministerul Educației pentru granturi de 200.000 euro prin Programul de reducere a abandonului școlar, runda a II-a
Al doilea apel PNRAS pentru școlile care vor să combată abandonul școlar a fost lansat de Ministerul Educației. Înscrierile pentru câte 300.000 de euro se fac până pe 7 iunie 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iulian Cristache, federația părinților: Să scoatem gunoiul de sub preș, ca să rezolvăm problemele! Sunt reprezentanți din Consiliul Local care nu își fac treaba în Consiliile de Administrație ale școlilor. Văd directori nemulțumiți că au posibilitatea descentralizării deciziei

“Marea mea nedumerire este că văd acum directori nemulțumiți pentru că au această posibilitate” de a lua decizia cu privire la modul în care funcționează școlile, a declarat Iulian Cristache,…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul francez al educației, după asasinarea profesorului: Slujba profesorilor este cea mai importantă – să transmită copiilor noștri cunoștințele și valorile care sunt bunul nostru comun. Un atac asupra Republicii, pentru că Școala este coloana vertebrală a Republicii

“Acest profesor a fost asasinat pentru ceea ce a reprezentat: Republica. A fost asasinat pentru ceea ce întrupa: cunoștințele, în serviciul gândirii critice, adică în serviciul construirii unor cetățeni liberi…
Vezi articolul

Școlile din țară, puse de Ministerul Educației să plătească contribuțiile profesorilor la Pensii și Sănătate, să nu aștepte bugetul integral – surse / Neplata acestora este infracțiune pedepsită cu închisoarea

Ministerul Educației a transmis școlilor din țară să plătească contribuțiile la Pensii și Sănătate ale profesorilor cu banii pe care îi au și să nu aștepte bugetul integral pentru dări,…
Vezi articolul

BREAKING Facultatea de Drept va înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I / Începând cu sesiunea din vara anului 2021, examenele și colocviile din toate programele de studii de la Drept se vor desfășura față în față

Consiliul Facultății de Drept și Decanul Facultății de Drept a Universității din București vor înainta Rectorului Universității din București propunerea de exmatriculare a 45 de studenți din anul I, a…
Vezi articolul