Marian Preda a câștigat alegerile pentru un nou mandat de rector la Universitatea din București. Cristian Preda și-a recunoscut înfrângerea

4.870 de vizualizări
Marian Preda / Foto: Facebook.com – Universitatea din București
Marian Preda, rectorul Universității din București, a câștigat alegerile desfășurate miercuri în cadrul instituției și obține, astfel, un nou mandat, potrivit surselor Edupedu.ro. Și Cristian Preda, al doilea candidat la această funcție, a anunțat în cursul serii, pe Facebook, faptul că a pierdut alegerile. UPDATE Universitatea a anunțat oficial victoria lui Marian Preda în scrutinul pentru funcția de rector, cu 67,7% din voturi (633 dintre voturile exprimate).
  • La alegeri au avut drept de vot 1.363 de membri ai comunității academice UB, dintre care 1.226 cadre didactice și cercetători, iar 137 sunt studenți membri ai Senatului universitar și ai consiliilor facultăților. Alegerilevor fi validate în ședința Senatului UB din 13 decembrie 2023, precizează comunicatul UB.
  • Rezultatele finale

Marian Preda conduce Universitatea din București de patru ani. El va continua să exercite funcția pentru încă cinci ani, mandatul de rector fiind mai lung după introducerea noii Legi a învățământului superior. Deși Legea permite rectorilor în funcție să obțină până la două noi mandate, Carta UB prevede că numărul mandatelor rectorilor săi poate fi de maxim 2 indiferent de perioadele în care s-au desfășurat acestea.

De altfel, Marian Preda a precizat, în dezbaterea care a precedat alegerile, că va atinge vârsta pensionării chiar înainte să îi expire al doilea mandat.

Într-un mesaj publicat miercuri seară pe Facebook, al doilea candidat la funcția de rector, decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Preda, a anunțat: „Am pierdut competiția pentru postul de rector. L-am sunat pe învingător, l-am felicitat și i-am urat succes în al doilea mandat.”

Marian Preda este al doilea rector care recâștigă un mandat la conducerea uneia dintre principalele universități românești, în actualul sezon de alegeri, după ce Anca Buzoianu a fost realeasă rector la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, la sfârșitul lunii noiembrie – vezi calendarul alegerilor în instituțiile de învățământ superior.

Citește și:
Universitatea din București limitează, prin propria Cartă, mandatele rectorilor săi la maximum 10 ani indiferent de perioada de desfășurare – restricție mai puternică decât cea din Legea învățământului superior
VIDEO „Nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare, cum explicați lucrul acesta?” / „Sunt astăzi salariile profesorilor o problemă pentru care merită să ieși în stradă?” – Dezbaterea dintre cei doi candidați la funcția de rector al Universității din București, Marian Preda și Cristian Preda, înaintea alegeri
Universitatea din București – europeană și cu autonomie sporită, sau “prima” pe țară și “în formațiune completă”, prin includerea celorlalte mari universități din București? Diferențe și asemănări în viziunea și promisiunile celor doi candidați anunțați până acum la funcția de rector UB, Marian Preda și Cristian Preda

3 comments
  1. Cei cu dosare penale sunt întotdeauna victorioși,sunt vulnerabili și sunt marionetele perfecte pentru securiștii care au distrus Romania.

  2. Slava Domnului ca nu a castigat Cristian Preda, care doar crede ca ar putea conduce Universitatea Bucuresti…pentru ca a fost europarlamentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății urmează să fie modificat din nou zilele acestea, iar printre modificări se va regăsi și o directivă privind cine are responsabilitatea de a…
Vezi articolul

Aproape 7.000 de profesori necalificați, în școlile din România, susține un lider sindical. Purcaru, FSLI: Avem nevoie de tineri performanți, iar în ultimii ani au venit foarte puțini. În primii 5 ani peste 50% din nou-veniți au părăsit sistemul de educație

Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, a spus că în sistemul de educație sunt în prezent aproape 7000 de profesori necalificați, adică nu au studiile corespunzătoare. În septembrie anul trecut, Ligia Deca…
Vezi articolul

Noile programe școlare pentru liceu vor fi publicate foarte curând. Sunt mai multe variante – anunță noul secretar de stat din Ministerul Educației / Sorin Ion: Sperăm ca lucrurile să se îndrepte în semestrul II și să se facă școala față în față

Noile programe școlare pentru liceu, care trebuie să se aplice la clasa a IX-a de anul școlar viitor, vor fi publicate “foarte curând”, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat…
Vezi articolul