Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL: Talciocul certificatelor profesionale fără cursuri este ilegal

1.244 de vizualizări
Marilen Pirtea / Foto: Facebook.com
“Investigațiile de presă au dezvăluit recent faptul că se întâlnesc foarte des, în mai multe județe, companii de certificare și pregătire a personalului care aplică practici ilegale și imorale, ‘vânzând’ certificate profesionale, recunoscute în Uniunea Europeană, situații necunoscute și complet ignorate de către Autoritatea Națională pentru Calificări, cea care autorizează aceste firme și ține evidența diplomelor. Tolerând aceste situații, Ministerului Educației Naționale este coautor al gravelor deservicii ce ne sunt aduse tuturor de către firmele care eliberează certificate fără susținerea cursurilor și examinărilor, așa cum impun regulile și normele învățământului”, susține Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL.
  • Zeci de firme pretind că oferă diplome de calificare fără examene și fără cursuri, se arată într-un reportaj al Știrilor TVR. Jurnaliștii au dezvăluit că în toată ţara ”sunt firme care le dau – contra unor sume de bani – şi persoanelor cu 8 clase, certificate recunoscute în Uniunea Europeană”, potrivit specialiștilor citați de TVR. Detalii aici

Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Marilen Pirtea, care este și coordonatorul Comisiei de educație a PNL, spune că sunt domenii în care aceste practici pot duce “la cazuri grave de malpraxis“.

Școlile postliceale de asistente medicale pot genera, uneori, adevărate pericole la adresa pacienților, prin asistentele și asistenții cu diplome luate doar prin plata taxelor de școlarizare. Cazul este pe larg relatat de când televiziunea publică suedeză a prezentat situația unor asistente medicale nepregătite, provenite din România, generând o serioasă umbră de îngrijorare despre efectele negative ale libertății de circulație în piața europeană a muncii, dar mai ales despre sistemul privat de învățământ din România, certificat de Ministerul Educației”, susține Pirtea.

Poate că este momentul ca mediul universitar din România să reacționeze față de pericolele și vulnerabilitățile pe care Ministerul Educației Naționale le generează prin lipsa aplicării standardelor în cazul școlilor profesionale. Una dintre soluțiile realiste este ca să arondăm firmele abilitate să ofere cursuri postliceale către universitățile din principalele centre universitare ale țării, iar programele lor de pregătire să fie supervizate de centrele pentru pregătirea personalului didactic aparținând universităților. Mai sunt posibile și alte formule prin care se poate optimiza calitatea pregătirii postliceale din aceste școli private. Cel mai important semnal public este, însă, prea puțin exprimat, este expresia de voință a ministerului pentru a face curățenie într-un adevărat hățiș de ilegalități. Acum sunt tolerate multiplele interese economice aflate în spatele emiterii ilegale a certificatelor de specializare profesională postliceală, iar calitatea pregătirii este grav neglijată, cu responsabilitatea directă a Ministerului Educației Naționale, prin Autoritatea Națională pentru Calificări“, spune deputatul Marilen Pirtea.

Citește și:

 


1 comment
  1. Da si?!! Peste tot sunt firme care dau certificate pe bani. Inclusiv cele pentru administrare blocuri, baby sitter, vanzator comert, instalatori, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like