Metoda Pricopie, de metamorfozare a unui tehnocrat în politician, folosită și de Ligia Deca / UPDATE Remus Pricopie nu a fost niciodată membru PSD

681 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Ligia Deca
Transformarea unui tehnocrat în politician, în timpul funcției de ministru nu este ceva nou în politica românească. Cel puțin la Ministerul Educației, metoda a mai fost folosită de Remus Pricopie, ministru în Guvernul Ponta. Apropiată a lui Pricopie, Ligia Deca devine și ea oficial politician, prin înscrierea în PNL, după 8 luni de mandat la cârma Educației.

UPDATE 4 iulie 2023: Remus Pricopie nu a fost niciodată membru PSD, a declarat acesta pentru Edupedu.ro. Deși a existat o discuție în acest sens, la pachet cu oferta de a candida, în mai 2014, pentru un post de senator, în Parlamentul României, Pricopie, în final, a declinat oferta premierului Ponta. Opțiunea sa a fost aceea de a reveni pe poziția de rector al SNSPA, în decembrie 2014.

Anunțul inițial la care articolul face referire a fost făcut de premierul de la acea vreme, Victor Ponta, iar în acel moment nu a existat nicio replică din partea rectorului SNSPA că situația ar fi stat în alt fel. Eroarea de documentare aparține Edupedu.ro și ne cerem scuze cititorilor pentru asta, completând textul cu informațile verificate.

Redăm știrea inițială:

În februarie 2014, după ce traversase deja un an și două luni de mandat de ministru al Educației ca tehnodrat, Remus Pricopie se înscria în PSD, conform anunțului premierului de la acea vreme. Motivul a fost dat de Victor Ponta, premierul din cabinetul căruia făcea parte Pricopie: „la un moment dat, inevitabil, îți asumi avantajele și dezavantajele sprijinului politic”.

Tot tehnocrat a fost, în primul mandat – 2014-2015, și Sorin Cîmpeanu, care nu s-a înscris într-un partid decât la aproape un an după încheierea perioadei de ministru. În toamna lui 2016 s-a înscris în ALDE și a candidat la parlamentare.

Au mai urmat doi tehnocrați în Guvernul Cioloș (2015-2016), Mircea Dumitru și Adrian Curaj, aceștia au rămas apolitici până în prezent.

Ligia Deca este, astfel, al doilea ministru tehnocrat al Educației care-și schimbă orientarea politică și se înscrie într-un partid, în timpul mandatului, după Remus Pricopie.

Reamintim că ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat pe Facebook că s-a înscris în Partidul Național Liberal joi seara, la filiala Sector 6, condusă de Ciprian Ciucu. Potrivit surselor Edupedu.ro, aceasta vizează o candidatură la viitoarele alegeri parlamentare.

Revenind la apropierea Ligiei Deca de rectorul SNSPA Remus Pricopie. Deca este lector la SNSPA, iar la finalul anului trecut, când Ligia Deca era criticată pentru că declara „acoperitor” bugetul obținut pentru Ministerul Educației, raportat la PIB acesta fiind de 2,1%. Pricopie a sărit atunci în apărarea ministrului Ligia Deca, și a lăudat bugetul pe care aceasta l-a obținut pentru Rducație pentru 2023, de 3,2% din PIB, spunând că e „cea mai mare creștere din ultimii ani”.

Ligia Deca este primul ministru fără grade de profesor sau cercetător finalizate, a fost lider al asociației studenților, inginer naval și de navigație, absolventă a Universității Maritime Constanța, a fost consilier de stat la Administrația Prezidențială și a coordonat proiectul „România educată”.


1 comment
  1. doamna Deca provine dintr-o anumita structura care a capusat asociatiile studentesti, o structura care este transpartinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniela Vișoianu, controversata fostă consilieră de la Educație cu contracte cu ministerul și Cumpănașu, a fost numită șefa grupului de lucru pentru formarea profesorilor pentru educație digitală

Daniela Vișoianu, controversata fostă consilieră de la Ministerul Educației cu contracte cu ministerul și Cumpănașu, a fost recent numită coordonatoarea grupului de lucru pentru formarea cadrelor didactice pentru educație digitală.…
Vezi articolul

Purtarea obligatorie a măștilor s-a reintrodus în școlile din 40 de departamente ale Franței, pe fondul ratelor de incidență crescute. Acum o lună, măștile obligatorii au fost scoase pentru elevii de școală primară

Masca a redevenit obligatorie în școlile din 40 de departamente din cele 101 ale Franței, măsură valabilă de ieri, transmite FranceTvInfo. Purtarea măștii devine obligatorie în aceste 40 de departamente…
Vezi articolul