Ministerul Educației: Aproape 400 de elevi ucraineni, inclusiv preșcolari, s-au înscris ca audienți la școlile din România / Profesorii vor primi vineri ghiduri și resurse online pentru a ajuta elevii ucraineni să se integreze

655 de vizualizări
elevi ucraina
Photo 242613348 © Candy1812 | Dreamstime.com
Până joi, erau înscriși cu statut de audient, în jur de 400 de elevi și preșcolari ucraineni, iar Ministerul Educației va colecta și va anunța săptămânal aceste date, spune pentru Edupedu.ro, secretarul de stat în ministerul Educației, Sorin Ion.

Sunt elevi înscriși în toate județele țări, aproape, cei mai mulți în județele aflate la graniță: Maramureș, Suceava, Tulcea, spune secretarul de stat în învățământul preuniversitar, Sorin Ion. “Avem undeva la 400 de copii elevi și preșcolari înscriși cu audienți până la data aceasta, dintre care peste 100 și restul de 280 elevi. Sunt câte 1 – 2 elevi în aproape toate județele. Vom colecta date despre numărul elevilor înscriși la nivel de județ și apoi dacă este nevoi, le colectăm la nivel de școală”, mai spune secretarul de stat în învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

Părinții din Ucraina care vor să-și înscrie copiii la școlile și grădinițele din România trebuie să trimită sau să depună o cerere la inspectoratul școlar. Copiii au statul de audient până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe, și sunt trecuți în cataloage provizorii, potrivit ordonanței de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative.

“Cât timp au statut de audienți și nu sunt înscriși în cataloagele școlare, profesorii au libertatea de a decide ce anume fac la ore, pentru că în momentul în care vin refugiații avem două probleme: una de ordin psihologic pentru că acești copii vin cu traume, și o problemă de ordin educațional. Trebuie să punem lucrurile într-o ierarhie cred că cea mai importantă e problema de ordin psihologic.

Prezența copilului într-un grup e la fel de importantă ca situația școlară, care oricum se va definitiva ulterior. Sigur că profesorii au libertatea să facă acele activități pe care ei le consideră potrivite cu elevii,” explică secretarul de stat.

“La clasa a șasea a șaptea copiii mai știu limba engleză și mai pot comunica. Că fac niște cuvinte, sau că fac niște jocuri care n-au nevoie neapărat de limbaj, e binevenit, pentru că nu avem profesori care vorbesc ucraineană în toate județele. Cei din județele de la frontieră ar putea face școală online cu elevii înscriși la școli din alte județe, și unde nu sunt profesori care cunosc limba ucraineană, în situația în care au cu cine să facă trebuie să fie disponibil și elevii să le susțină. Orice variantă care ajută puțin copiii chiar dacă nu e perfectă, e bine primită. Sunt plăcut surprins de modul în care se implică colegii din țară”, a mai spus Sorin Ion.

Profesorii vor primi ghiduri și informații despre sistemul de învățământ și programa din Ucraina

Mulți profesori cer ajutor pe grupuri de socializare, ca să îi integreze pe elevii ucraineni la ore. Unii copii știu puțină engleză, alții deloc.

“Noi am pregătit un set de informații pe care le vom trimite școlilor care se referă la odată despre sistemul de educație ucrainean cu sistemul de notare, curricula, planurile cadru mai ales pentru clasele terminale. Ele nu vor fi un real folos, dar e bine să înțeleagă profesorii sistemul din care vin acești elevi. Pe de altă parte, pregătim o listă cu resurse educaționale din Ucraina pentru că au niște platforme pe care le pot accesa copii și sunt situații în țară. Copiii pot face învățământ online în continuare cu unii profesori care au rămas în Ucraina”, subliniază secretarul de stat în învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

Cele două seturi de informații ce vor ajunge la inspectoratele școlare mâine (n. red vineri) vin de la Centrul Național de echivalare a diplomelor. Membrii acestei instituții au participat ieri la o întânire cu omologii din Ucraina. Inspectoratele vor transmite informațiile mai departe școlilor.

Citește și: Zeci de copii din Ucraina au fost înscrişi ca audienţi la două şcoli din judeţul Alba.
“Ne-am adaptat noi la copii, nu ei la orarul nostru“ – așa au fost primiți trei elevi ucraineni, refugiați din Kiev, la o școală din București

Photo 242613348 © Candy1812 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Plângere penală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, depusă de Liga Studenților Iași “pentru presiunile exercitate asupra universităților pentru revenirea intempestivă la activitatea didactică în format fizic“

Liga Studenților (LS IAȘI) anunță că depus o plângere penală la DNA – structura centrală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, pentru presiunile…
Vezi articolul

“Păpuși AI”, folosite în Malta pentru a-i învăța pe elevii de școală primară atât să converseze, cât și elemente de programare și machine learning cu ajutorul inteligenței artificiale

Posibilitățile de folosire a inteligenței artificiale în educație sunt explorate, în Malta, printr-un program ce apelează la diverse modalități de folosire a inteligenței artificiale (AI), inclusiv prin “păpuși AI”, printr-o…
Vezi articolul

Integrarea școlară și socială a copiilor cu autism – eveniment organizat pe 5 februarie de Federația pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist și Teatrul Național București

Integrarea școlară și socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist reprezintă subiectul conferinței organizate marți, 5 februarie 2019, de FEDRA și Teatrul Național ”I.L Caragiale” București. Evenimentul se numește ”Împreună…
Vezi articolul