Ministrul Daniel David, despre competițiile școlare pentru clasele P-IV: Cât sunt eu ministru, Ministerul nu va organiza olimpiade și concursuri la nivelul ciclului primar, dar o să încurajez astfel de competiții organizate de către alte instituții și asociații profesionale

23.116 vizualizări
Foto: Cristian Nistor/ Agerpres Foto
Elevii înscriși în ciclul primar nu vor mai putea participa la concursurile și olimpiadele școlare organizate de Ministerul Educației, întrucât „dacă elevul nu investește în toate componentele acelor competențe-cheie, ci începe prea devreme să vâneze olimpiade pe anumite domenii, pierde elementele de bază pe care nu o să le poată recupera la gimnaziu și liceu” , a explicat Daniel David în cadrul sesiunii live din 6 februarie, dedicată prezentării raportului ministrului. Acesta a clarificat faptul că nu a fost interzisă participarea copiilor la toate competițiile școlare, idee vehiculată în spațiul public, iar elevii de clase primare pot participa în continuare la concursurile extrașcolare din CPEERI / CPEENI (fostele CAER / CAEN).

„Cât sunt eu ministru, Ministerul nu va organiza olimpiade și concursuri la nivelul ciclului primar, dar o să încurajez și las deschisă posibilitatea pentru astfel de competiții organizate de către alții”, a declarat Daniel David.

Ministrul a explicat că nu a interzis participarea elevilor înscriși în clasele primare la toate competițiile, ci doar la cele organizate de Ministerul Educației. Motivul, spune acesta, este că, în acea perioadă, elevii trebuie să pună bazele tuturor competențelor cheie pe care le vor dezvolta în ciclurile următoare.

„De ce s-a renunțat [N. red. la olimpiade și concursuri școlare]? Așa cum am spus și în spațiul public, nu s-a renunțat. Așa ușor interpretăm lucrurile, le distorsionăm, nimeni nu citește de la cap la coadă un proiect, ne uităm după titlurile care apar în ziare fără să citim textul sau materialul original. Am spus foarte clar un lucru: Ministerul nu vrea să-și asume organizarea unor olimpiade și concursuri la acel ciclu dintr-un motiv foarte simplu – fiindcă la acea vârstă se pun bazele tuturor competențelor cheie pe care noi trebuie să le dezvoltăm în învățământ”.

„Și atunci, dacă copilul nu investește în toate componentele acelor competențe-cheie, ci începe prea devreme să vâneze și să umble după olimpiade pe anumite domenii, pierde elementele de bază pe care nu o să poată să le recupereze după aceea la gimnaziu și la liceu”, a mai precizat Daniel David.

Acesta a subliniat că susține desfășurarea concursurilor organizate de alte instituții și asociații profesionale.

„Nu am interzis să participe la la concursuri, chiar olimpiade, dacă vreți să le numim așa, dar nu organizate de Minister, ci organizate de alte instituții, de alte asociații profesionale. Cât sunt eu ministru, Ministerul nu va organiza olimpiade și concursuri la nivelul ciclului primar, dar o să încurajez și las deschisă posibilitatea pentru astfel de competiții organizate de către alții”.

Informații de context

În februarie 2024, Ministerul Educației a informat unitățile de învățământ că elevii din clasele primare nu pot trece mai departe de etapele județene sau regionale ale concursurilor școlare din cadrul proiectelor educative care s-au desfășurat în acest an (CPEENI, fostele CAEN). Ligia Deca le-a dat termen profesorilor care organizează peste 200 de concursuri naționale extrașcolare să elaboreze regulamente care prevăd că doar elevii de gimnaziu și liceu pot participa la fazele naționale ale concursurilor.

Potrivit primului ordin de ministru semnat de Daniel David după ocuparea funcției de ministru, elevilor înscriși în ciclul primar li s-a interzis să mai participe la concursurile și olimpiadele școlare organizate de Ministerul Educației, după cum a semnalat Edupedu.ro la acel moment.

Ministrul a explicat că raționamentul care a stat la baza deciziei a fost acela că olimpiadele organizate la nivel de minister în clasele primare pot încuraja o focalizare prematură pe anumite domenii, în detrimentul unei dezvoltări echilibrate a tuturor competențelor. El a atras atenția că dacă aceste fundații nu sunt consolidate, întreg parcursul educațional al elevilor poate fi afectat.

Elevii pot participa în continuare la concursurile extrașcolare din CPEERI / CPEENI (fostele CAER, CAEN), adică concursurile organizate de profesori și propuse, de regulă, spre aprobare inspectoratelor școlare în primele luni de cursuri. În continuare, cei înscriși în ciclul primar nu pot participa la etapele finale ale competițiilor -vezi aici lista concursurile extrașcolare 2025.

Amintim că niciun concurs la grădiniță și la ciclul primar a fost noua politică a Ministerului Educației pentru calendarele competiționale oficiale din 2024, anunțată ca „decizie” de secretarul de stat Florian Lixandru la 3 luni după tăierea din senin a peste 40 de concursuri școlare, în ianuarie 2024. Edupedu.ro a scris că măsura tăierii concursurilor și de interzicere pe scară largă a participării copiilor la olimpiade a fost de fapt una din rațiuni economice, la decizia ministrei Educației de atunci, Ligia Deca, după cum indicau sursele noastre. Și asta pentru ca elevii, care anul trecut au fost clasa a IV-a și acum sunt clasa a V-a, să nu poată valorifica premiile obținute la burse de merit, de exemplu; și în condițiile în care clasele P-IV au fost tăiate și de la a obține în general alte burse decât burse sociale.

De menționat că interdicțiile din acest an sunt luate ca măsuri de către Ministerul Educației în condițiile în care interdicțiile din anul trecut i-au adus procese pierdute în instanță. Edupedu.ro a relatat cazul elevilor de gimnaziu din București calificați la etapa națională a olimpiadei de securitate cibernetică (OSC) dedicată elevilor de liceu.

Unul dintre aceștia a fost exclus pe nedrept, a arătat instanța în procesul pe care copilul l-a câștigat, în judecata cu ministerul Educației condus atunci de Ligia Deca. El a trebuit reintegrat în competiție. Într-o poziție a CNCD obținută de Edupedu.ro, consiliul pentru combaterea discriminării a arătat că excluderea sau interzicerea unui elev dintr-o competiție pe criterii de vârstă este discriminatorie.

Amintim că dreptul elevilor de a participa la competiții școlare pentru a se dezvolta și pentru a potența performanța școlară de care dispun este reglementată prin legea educației 198/2023. Legea nu menționează interdicții de vârstă sau pe alte criterii, ci încurajarea participării elevilor la diverse activități, inclusiv de educație extrașcolară.


6 comments
  1. Domnul ministru cred ca a urat de mic aceste olimpiade,nu a avut capacitatea sa participe la nici o olimpiada scolara si acum cand a ajuns sef peste Ministerul Educatiei face ceea ce vrea!Cum poate spune ca olimpiadele la clasele primare incurajeaza meditiatiile ( asta a spus ca sta la baza deciziei),olimpiadele scolare sportive era bine venite pentru elevi,de la aceste concursuri si olimpiade s-au nascut marii campioni ai Romaniei,nu de la 10-11 ani s-au apucat de un sport!!!Sunt curios cum pot influenta olimpiadele si concursurile sportive pe elevi sa mearga la meditatii 🫤RUSINE RUSINE RUSINE,directiva este pentru a se distruge ceea ce a mai ramas din acest popor!

  2. Tot aia e!
    Nu le organizează ministerul, fuge de responsabilitate, organizare, cheltuieli.
    Lasă toate “asociațiile” să organizeze, astfel încât să fie justificată plata unor abonamente, a unor taxe care duc la ➡️diplomă organizator, coordonator, propunător subiecte etc!

  3. Oare, dnul. ministru știe ce înseamnă o competiție, a participat vreodată la o competiție?!?! Pe lângă acele concursuri de matematica, romana, științe, competițiile sportive sunt foarte importante pentru copiii între 7 și 10 ani!! Nu le organizează ministerul, le vor organiza asociații private și tot vor merge , dar contracost!!! Se poate face și ceva benefic sau incercam doar sa distrugem ceva ce încă funcționează?!?! În loc sa-i motivam pe cei mici sa participe la concursuri și competiții scolare, noi anulam tot!!!😞😞😞

  4. E normal, continua politica lui Raposatu, pentru o Romanie educata. Motivele, ca se streseaza elevii, sunt gargara. Atata timp cat la olimpiada merge doar cine vrea, cei care s-ar stresa stau acasa si nu se mai streseaza. Dar sunt copii care vor sa mearga la olimpiada, le place acest lucru, este ca un joc interesant pentru ei, o provocare. Acesti copii se simt frustrati.
    Dar a zis bine, cat sta el la minister. Speram cat mai putin. Si speram sa vina cineva cu deschidere, care sa inteleaga un lucru esential, copiii nu trebuie tratati la gramada, nu trebuie uniformizati, pentru ca ei sunt diferiti si trebuie sa raspundem diferit asteptarilor si aspiratiilor lor.
    Ca sa nu-i stresezi, mai bine zis sa nu-i imbolnavesti de-a binelea, ar trebui umblat la programul prea incarcat al elevilor, mai ales de generala si liceu, la materiile inutile si informatiile exagerate si fara nicio utilitate practica, informatii ce nu se incadreaza nici la cultura generala. Ar trebui ca elevul sa aiba optiuni.
    Din pacate nu se doreste bunastarea elevilor.

  5. Deci ministerul nu are oameni capabili sa organizeze concursuri pentru nivelul primar, ca bani de burse știu ca nu au niciodată.
    Bine, ministerul nu e as nici la organizarea de olimpiade pentru celelalte cicluri de învățământ, în curând le va anula pe toate. De ce sa își mai dorească vreun elev mai mult? Sa fie toți la același nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel către profesori, directori și inspectori al elevilor și părinților din București: Revenirea fizică la școală să nu creeze stres și anxietate în rândul elevilor / Nu este prevăzută acordarea notelor pentru integralitatea caietelor de curs, a temelor sau a prezenței în cadrul orelor

Revenirea fizică la școală să nu creeze stres și anxietate în rândul elevilor în urma ideii că aceștia urmează să fie evaluați mai drastic, în ideea de a contrabalansa anul…
Vezi articolul

Președintele Federației Părinților militează pentru o salarizare mai bună a profesorilor: Altfel ne vom duce rău de tot în următorii 10-15 ani / Salarizarea trebuie să conțină și un mecanism de control al calității activității la catedră

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, militează pentru o salarizare mai bună a profesorilor: „Dacă Guvernul României nu va gândi o grilă corespunzătoare importanței acestei profesii, ne vom duce rău…
Vezi articolul

Universitatea “George Emil Palade” din Târgu Mureș își va alege rectorul pe bază de concurs public / Rectorul Azamfirei: “Suntem, cred, unici în peisajul universitar românesc”

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș își va alege rectorul, pentru mandatul 2024-2029, pe baza unui concurs public, potrivit opțiunii majorității participanților la…
Vezi articolul