Munca la negru în învățământ. Unul din trei întreprinzători individuali din Educație nu e înregistrat. România e a doua în UE la muncă nedeclarată

919 vizualizări
FOTO: pixabay.com
Aproape 30% din numărul total de salariați și patroni, considerați întreprinzători pe cont propriu din domeniul Învățământ, nu sunt înregistrați oficial pentru activitatea aceasta, arată calculele făcute de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Prezentarea sa se bazează pe datele Institutului Național de Statistică, date din anul 2016.

În Învățământ, în anul 2016, erau înregistrați 12.896 de patroni și salariați (n.r. vorbim despre mediul privat), iar 5.503 persoane nu figurau în înregistrarile oficiale, potrivit Consiliului Fiscal.

Domeniul ”Învățământ! ocupă astfel locul 8 în topul domeniilor după numărul de lucrători care prestează muncă la negru, pe primele locuri fiind ”construcțiile de clădiri”, cu 103.375 de întreprinzători individuali neînregistrați. Locul al doilea în clasamentul ”Muncă la Negru în 2016” este ”comerțul cu amănuntul”, cu  47.994 de întreprinzători neînregistrați, iar pe trei e domeniul ”alte activități și servicii”, cu 24.784 de persoane aflate în această situație.

SURSA: Consiliul Fiscal/prof. Ionuț Dumitru

La nivelul domeniilor studiate, componenta ”munca la negru” a cuprins  311.246 de persoane. Astfel că România (26,2% din valoarea brută adăugată produsă de sectorul privat) este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la muncă nedeclarată, după Polonia (27,3%), potrivit studiului ”O evaluare a dimensiunii muncii nedeclarate în Uniunea Europeană și determinanții săi structurali”.

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

FOTO: pixabay.com

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Posibilitatea suspendării cursurilor fizice și trecerea tuturor elevilor și copiilor la școala online, introdusă în lege până pe 10 ianuarie 2022 – proiect de ordonanță de urgență

Posibilitatea suspendării cursurilor fizice și trecerea tuturor elevilor și copiilor la școala online este introdusă în Legea 55/2020 pe perioada 13 septembrie 2021 – 10 ianuarie 2022, potrivit unui proiect…
Vezi articolul
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Guvernul Ungariei promite să modifice un manual de geografie care conține narative rusești despre Ucraina / Una dintre ilustrații, având legenda „Cui ar trebui să aparțină Ucraina?”, arată Rusia, UE și SUA rupând drapelul ucrainean

Guvernul ungar a promis că va revizui conținutul provocator al unui manual online de geografie de clasa a VIII-a, care prezintă agresiunea rusă împotriva Ucrainei ca pe un conflict civil…
Vezi articolul

Învățământul este gratuit. Un inspectorat școlar face apel la profesori să nu mai solicite rechizite suplimentare / Președintele Federației părinților a publicat o listă cu cerințele unei grădinițe din București

Educatoarele și cadrele didactice care predau elevilor din învățământul primar sunt rugate să nu mai solicite rechizite suplimentare pentru desfășurarea lecțiilor, „având în vedere sesizările mass-mediei locale”, potrivit unei informări…
Vezi articolul