Munca la negru în învățământ. Unul din trei întreprinzători individuali din Educație nu e înregistrat. România e a doua în UE la muncă nedeclarată

935 de vizualizări
FOTO: pixabay.com
Aproape 30% din numărul total de salariați și patroni, considerați întreprinzători pe cont propriu din domeniul Învățământ, nu sunt înregistrați oficial pentru activitatea aceasta, arată calculele făcute de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Prezentarea sa se bazează pe datele Institutului Național de Statistică, date din anul 2016.

În Învățământ, în anul 2016, erau înregistrați 12.896 de patroni și salariați (n.r. vorbim despre mediul privat), iar 5.503 persoane nu figurau în înregistrarile oficiale, potrivit Consiliului Fiscal.

Domeniul ”Învățământ! ocupă astfel locul 8 în topul domeniilor după numărul de lucrători care prestează muncă la negru, pe primele locuri fiind ”construcțiile de clădiri”, cu 103.375 de întreprinzători individuali neînregistrați. Locul al doilea în clasamentul ”Muncă la Negru în 2016” este ”comerțul cu amănuntul”, cu  47.994 de întreprinzători neînregistrați, iar pe trei e domeniul ”alte activități și servicii”, cu 24.784 de persoane aflate în această situație.

SURSA: Consiliul Fiscal/prof. Ionuț Dumitru

La nivelul domeniilor studiate, componenta ”munca la negru” a cuprins  311.246 de persoane. Astfel că România (26,2% din valoarea brută adăugată produsă de sectorul privat) este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la muncă nedeclarată, după Polonia (27,3%), potrivit studiului ”O evaluare a dimensiunii muncii nedeclarate în Uniunea Europeană și determinanții săi structurali”.

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

FOTO: pixabay.com

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Supravegherea audio-video la Evaluarea Națională și BAC 2023. Camerele vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor, potrivit procedurii oficiale – document

Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală și vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor de la Evaluarea Națională și BAC 2023,…
Vezi articolul

Gabriel Istrate, profesor de informatică la Universitatea din București: Studenții care ajung în Facultatea de Informatică știu mai puțină matematică decât știau poate acum 20 de ani. Nu e neapărat vina lor. Este cu totul alta societatea în care trăiesc

„Nu pot să vorbesc despre cum mai este predată azi matematica în școală, cel puțin în școala elementară, pentru că nu am experiența respectivă. Ce pot să spun eu este…
Vezi articolul

OFICIAL Pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2023 se face în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Satu Mare. Profesorii care scanează lucrările primesc 160 de lei pe zi

Ordinul cu pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2023, în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Satu Mare, a fost publicat în Monitorul Oficial. Profesorii care scanează lucrările…
Vezi articolul