NASA a amânat și a doua încercare de inițiere a misiunii Artemis I spre Lună, cu 3 ore înainte de fereastra de lansare / Cauza: tot o scurgere de hidrogen lichid

99 de vizualizări
Foto: NASA – Joel Kowsky
NASA a renunțat din nou la încercarea de a lansa noua sa rachetă masivă spre Lună, într-o misiune de testare fără echipaj, din cauza unor probleme tehnice. Anularea a fost anunțată la ora 18:17 în România, cu trei ore înainte de deschiderea ferestrei de lansare, transmite CNN.

Artemis I trebuia să se lanseze sâmbătă după-amiază, dar aceste planuri au fost anulate după ce membrii echipei au descoperit o scurgere de hidrogen lichid pe care au petrecut cea mai mare parte a dimineții încercând să o rezolve, scrie aceeași sursă.

  • Hidrogenul lichid este unul dintre propulsoarele folosite în etapa centrală a rachetei. Scurgerea a împiedicat echipa de lansare să poată umple rezervorul de hidrogen lichid, în ciuda încercărilor prin diferite proceduri conforme de depanare, potrivit CNN.

Potrivit ofițerului meteorolog Melody Lovin, existau 60% șanse de condiții meteo favorabile pentru lansare, astăzi. Stiva Artemis I, care include racheta Space Launch System (SLS) și nava spațială Orion, continuă să se afle pe rampa de lansare 39B de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

Există încă o oportunitate de rezervă pentru misiunea Artemis I: ar mai putea fi lansată pe 5 sau pe 6 septembrie, conform sursei citate.

Amintim că, inițial, lansarea a fost programată pentru luni, 29 august 2022, dar a fost amânată pentru același tip de problemă tehnică.

  • Lansarea fără echipaj marchează debutul celei mai puternice rachete asamblate vreodată și dă startul mult-așteptatei reveniri a NASA pe suprafața Lunii. Misiunea ar pregăti o revenire cu echipaj uman în jurul Lunii (Artemis II) și cu oameni pe Lună (Artemis III), cel mai devreme în din 2024 sau 2025.
  • Artemis I face parte din programul complex Artemis (2017 – prezent) al NASA pentru explorarea robotică și umană a Lunii, după ce ultima prezență pe satelitul natural al Pământului a fost în 1972 cu misiunea Apollo 17, după cum punctează publicația specializată space.com

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Schimbare de poziție a ministrului Educației privind obligativitatea vaccinării și testării anti-COVID pentru profesori și angajații școlilor: Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în așa fel încât școala să se poată derula cu prezență fizică

“Sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în așa fel încât școala să se poată derula cu prezență fizică”, a declarat ministrul Educației la briefingul de după…
Vezi articolul

Ministrul Educației nu își explică rezultatele slabe de la simularea de Evaluare Națională 2022 la Brăila, unde sub jumătate dintre elevii participanți au luat nota 5 la matematică: Nu pot să cred așa ceva. Tot la Brăila, semestrul acesta aproape 60% dintre elevi au medii peste 8,50

Sorin Cîmpeanu a fost surprins să afle că la simularea de Evaluare Națională 2022 de la Brăila, doar 47% dintre elevii care au susținut examenul au luat peste nota 5,…
Vezi articolul