OFICIAL Din anul școlar 2024-2025, costul standard pentru școlile unde sunt înscriși elevi cu cerințe educaționale speciale este majorat cu cel puțin 75% / În 2024, costul standard per elev, pentru finanțarea școlilor, este 10.080 de lei

15.744 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Din anul școlar 2024-2025, costul standard pentru școlile unde sunt înscriși elevi cu cerințe educaționale speciale este majorat cu cel puțin 75%, potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre Hotărârea privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreșcolar/ preșcolar/elev, pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat.
  • Amintim că, pe 31 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că „aprobăm majorări semnificative ale costului standard per copil în creșă, grădiniță și școală, începând din acest an”. Acesta a anunțat că „la costul standard pentru cheltuielile salariale, creșterea este de 38%, cea mai mare de la introducerea acestui mecanism de finanțare”, comparativ cu anul trecut.

Costul standard per elev are două componente:

  1. costul pentru cheltuielile cu salariile – la 9.431 de lei în 2024
  2. costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor – 649 de lei în 2024

Art. 1. — „(1) Pentru anul 2024, finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități de învățământ, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

(2) Pentru anul 2024, finanțarea de bază a unităților de învățământ, pentru cheltuielile cu formarea continuă și cheltuielile cu bunuri și servicii, se asigură din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin acestea”, după cum se arată în hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

În document se arată că, din anul școlar 2024-2025, finanțarea de bază pentru școlile din spital, pentru articole de cheltuieli, se asigură, pentru perioada în care copilul este înscris la „Școala din spital”, cel puțin la nivelul costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev majorat cu cel puțin 100%.

Art. 1 – „(4) Începând cu anul școlar 2024—2025, finanțarea de bază pentru școlile din spital, înființate în cadrul instituțiilor de învățământ superior de medicină și farmacie, pentru articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, se asigură, pentru perioada în care antepreșcolarul/preșcolarul/elevul este înscris la „Școala din spital”, prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, cel puțin la nivelul costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev majorat cu cel puțin 100%, în baza contractului complementar.”

Tot din 2024-2025, pentru școlile în care sunt înscriși elevi ce cerințe speciale educaționale, finanțarea se asigură cel puțin la nivelul costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev majorat cu 75%.

Art. 1 – (5) Începând cu anul școlar 2024—2025, pentru unitățile de învățământ în care sunt înscriși antepreșcolari/preșcolari/elevi care beneficiază de nivelurile de intervenție I, II sau, după caz, III, în conformitate cu dispozițiile art. 69 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, finanțarea se asigură, prin transferuri de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele autorităților administrației publice locale, cel puțin la nivelul costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev majorat cu 75%.

Costul standard per elev se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcție de mărimea și tipul unităților de învățământ, mediul urban/rural și coeficienții de temperatură pe zone geografice, conform hotărârii.

Art. 1 – „(6) Finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și a contribuțiilor aferente acestora pentru unitățile de învățământ se face pe baza costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev. Nu sunt incluse în această categorie de cheltuieli indemnizația de hrană, alocațiile pentru transportul la și de la locul de muncă, precum și cheltuielile salariale în natură, acestea nefăcând parte din finanțarea de bază.

(7) Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile prevăzute la alin. (6) se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcție de numărul de antepreșcolari/preșcolari/elevi, de limba de predare, forma de învățământ și de mediul urban/rural.

(8) Finanțarea cheltuielilor cu formarea continuă și a cheltuielilor cu bunuri și servicii se face pe baza costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev.

(9) Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev se determină pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare/domeniu, în funcție de mărimea și tipul unităților de învățământ, mediul urban/rural și coeficienții de temperatură pe zone geografice, după caz, pentru cheltuielile prevăzute la alin. (8).

(10) Costul standard se suplimentează cu 25% pentru unitățile de învățământ care fac parte din consorții școlare sau consorții de învățământ dual, constituite din unități de învățământ din mediul urban și rural.”

Costuri standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, pentru anul 2024

Coeficienți de diferențiere pentru costurile standard per antepreșcolar/preșcolar/elev și coeficienții de corecție pentru învățământul în limbile minorităților naționale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora:

Costuri standard per antepreșcolar/preșcolar/elev privind cheltuielile cu formarea continuă și cheltuielile cu bunuri și servicii, pentru anul 2024:

Coeficienți de diferențiere pentru costurile standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile cu formarea continuă și cheltuielile cu bunuri și servicii:

Cum se calculează costul standard per elev

În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că costul standard per elev, stabilit anual pentru finanțarea școlilor, va fi în 2024 în valoare cumulat de 10.080 de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Educației.

Costul standard pe elev este folosit pentru a se stabili finanțarea școlilor și este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern. 

În realitate, majorarea costului standard per elev are, ca efect, majorarea salariilor cadrelor didactice.

Școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza unui cost standard pe elev. Acesta este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern și are două componente de bază:

  1. costul pentru cheltuielile cu salariile și
  2. costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

Acest coeficient se calculează diferit în funcție de zona de temperatură în care este școala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscriși și de tipul de școală/grădiniță.

Finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar are trei componente:

  1. finanţarea de bază,
  2. finanţarea complementară,
  3. finanţarea suplimentară.

Finanţarea de bază se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), prin consiliile județene/locale. Dar din finanțarea de bază se pot face numai anumite categorii de cheltuieli:

  • cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora;
  • cheltuieli cu pregătirea profesională;
  • cheltuieli cu evaluarea periodică a elevilor;
  • cheltuieli cu bunuri şi servicii;

Hotărârea privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreșcolar/ preșcolar/elev, pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat:

Despre salariile din Învățământ

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Ministrul Educației în cabinetul Ciolacu, Ligia Deca, a declarat la briefingul ședinței de Guvern din 28 decembrie, când au fost aprobate noile grile, că „într-un interval de aproximativ 12 luni calendaristice, creșterile pentru personalul din învățământ să fie, pe medie, peste 50%”.

Deca a reluat declarația în luna ianuarie 2024: „știm că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%, asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ”.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul va fi crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Marcel Ciolacu: Din 2024, la costul standard pentru cheltuielile salariale, creșterea este de 38% / Ligia Deca și premierul anunțau creșteri de 50% ale salariilor cadrelor didactice în 2024, față de mai 2023
Costul standard per elev, componenta pentru salariile profesorilor, va fi anul viitor cu 38% mai mare față de cel de la începutul lui 2023 – proiect avizat la Ministerul Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Federația Națională a Părinților cere Guvernului să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului: „Interese obscure între președinții de consilii județene și transportatori par a bloca inițierea licitațiilor sau contestarea lor la nesfârșit, după caz, astfel elevii fiind privați de dreptul la transport gratuit”

Federația Națională a Părinților face apel către Guvernul condus de Marcel Ciolacu să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului. Solicitarea părinților vine după ce tot mai mulți transportatori…
Vezi articolul

Sfaturi pentru completarea fișei de admitere la liceu 2023. Consilierul școlar Ana Maria Oancea: Ca să fiu sigur că va avea copilul un loc la liceu, e nevoie să adun toate locurile de la clasele unde vrea să intre, astfel încât suma lor să se apropie de locul copilului pe București

Consilierul școlar Ana Maria Oancea a explicat la TVRInfo ce ar trebui să știe elevii și părinții când completează fișa de admitere la liceu 2023, având în vedere că este…
Vezi articolul

Universitatea Politehnica București cumpără, de aproape 800.000 de euro, publicitate la metrou, pe mașinile STB, panouri stradale și prin SMS pentru postul de știri Euronews România, o direcție dintr-un departament al instituției de învățământ

Universitatea Politehnica București, condusă de rectorul Mihnea Costoiu, vrea să promoveze postul TV de știri Euronews România, pe care îl deține, printr-o campanie estimată la peste 3,8 milioane de lei.…
Vezi articolul