Părinții care nu au reușit să înscrie copiii la grădiniță, în primele două etape, o mai pot face până în data de 1 septembrie / “Trebuie să caute o grădiniță unde mai sunt locuri, chiar dacă nu e lângă casă”, spune secretarul de stat Florian Lixandru

3.360 de vizualizări
Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-studying-kindergarden-good-pupils-listening-to-their-teacher-image38863988
“Părinții care nu au putut să înscrie copiii din lipsă de locuri de exemplu, mai pot căuta la alte grădinițe, care poate nu sunt în apropierea casei sau locului de muncă al părinților, pentru că înscrierea la învățământul preșcolar nu este condiționat de circumscripție”, mai spune secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro.
  • Potrivit Hotărârii de Guvern publicată în Monitorul Oficial în data de 13 mai anul acesta, sunt 665.000 de locuri disponibile pentru învățământul preșcolar, educația timpurie, care cuprinde locurile la creșa și la grădinița.

“Marți, pe 16 august, când revin inspectoratele școlare din concedii se va discuta despre posibilitatea extinderii numărului de locuri la grupe sau de grupe, acolo unde permit condițiile,” spune Florian Lixandru. “Anul acesta, părinții au putut să opteze pentru 3 grădinițe și în cazul în care nu au prins loc la nici una, se pot îndrepta până în data de 1 septembrie către grădinițe care poate nu sunt aproape de casă sau de locul de muncă al părinților. Ministerul nu a centralizat deocamdată numărul copiilor înscriși la grădiniță,” mai precizează Florian Lixandru.

Prima etapă de înscriere a nou-veniților, în general copii de grupa mică s-a desfășurat în perioada 30 mai-15 iunie 2022, iar a doua etapă, în perioada 16-24 iunie.

Potrivit articolului 63 din legea Educației o grupă cuprinde în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20.

Grupa mică nu este deocamdată obligatorie prin lege. Ar urma să fie până în 2030, potrivit modificărilor aduse Legi Educației în vigoare.

Educaţia timpurie (0 – 6 ani) este formată din nivelul antepreşcolar (0 – 3 ani, care cuprinde grupele mică, mjilocie și mare la creșe) şi învăţământul preşcolar (3 – 6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa ​mijlocie şi grupa mare la grădinițe.

Educația timpurie antepreșcolară se poate desfășura în creșe, grădinițe și în centre de zi, de stat sau private, după același conținut educativ și după aceleași standarde naționale.

Pot fi înscriși la grădiniță și copiii de 2 ani, dacă au rămas locuri libere

Potrivit unei note a ministerului Educației, după perioada de colectare a cererilor de înscriere în toate unitățile de învățământ preșcolar și cu grupe preșcolari unde au existat locuri disponibile, comisiile de înscriere vor analiza dosarele și cererile depuse și vor afișa listele finale. Numai în cadrul acestei etape după cuprinderea tuturor copiilor care au împlinit vârsta de trei ani în data de 31.08.2022 și cuprinderea cererilor pentru grupa mare vor putea fi înscriși în limita locurilor disponibile și copiii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare și grădiniță 2020, precum și cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate

“Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță, calendarul privind mobilitatea cadrelor didactice vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperii cursurilor”, a anunțat ministrul…
Vezi articolul

Întârzieri majore de pregătire pentru copiii născuți în 2020, primul an de pandemie și carantină, care încep anul acesta primul an de școală primară, în Anglia – The Guardian / În România, copiii de aceeași vârstă intră în primul an de învățământ obligatoriu, grupa mijlocie

În sistemul școlar din Anglia, copiii încep primul an de școală la vârsta de 4-5 ani – vârsta la care, în România, cei mai mulți copii încep școala pregătitoare, primul…
Vezi articolul
Despre grădinița online

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Oana Moraru, despre grădinița online: Se pierde enorm în perioada asta la abilitatea de cooperare și colaborare a copiilor, care este un indice al securității financiare și emoționale pe termen lung / Fișa de evaluare pentru copiii de 3-5 ani, plus exemple de activități online pentru educatoare și părinți

“Ce se pierde enorm în perioada asta este abilitatea de cooperare și colaborare a copiilor”, spune Oana Moraru, educatoare, expert educațional și director de școală privată. Aceasta a fost invitată…
Vezi articolul

Planuri-cadru 2025, profil pedagogic, educație timpurie. În disciplinele de specialitate, didactica predării coboară în clasa a X-a, iar pentru elevi reprezintă un avantaj, spune Carmen Tică, directoarea Colegiului Național Pedagogic „Elena Cuza” / Exemplu de orar realizat de elevi

Directoarea Colegiului Național Pedagogic „Elena Cuza” din București, Carmen Tică, spune că le-a prezentat elevilor de clasa a XII-a propunerile din noile planuri cadru iar aceștia au spus că răspund…
Vezi articolul