Păstrarea celor 2 ore la limba modernă 2 în trunchiul comun, pentru liceenii de la toate filierele, este solicitată de către Asociația Română a Profesorilor Francofoni, printr-o petiție. În 24 de ore de la lansare, petiția a fost semnată de peste 3.000 de persoane. „Alocarea unei singure ore pe săptămână pentru limba modernă 2 (L2) nu este compatibilă cu dezvoltarea competenței de comunicare în limba străină la sfârşitul ciclului liceal, așa cum este prevăzut chiar în documentele specifice în vigoare în țara noastră”, se arată în textul petiției.
„Solicităm menținerea pentru toate filierele a celor 2 ore pe săptămână la limba moderna 2”, conform sursei citate.
În textul petiției se vorbește despre pregătirea cu șanse egale tuturor tinerilor europeni: „Propunerea care vizează diminuarea orelor de limba modernă 2 (L2) se află în totală incompatibilitate cu promovarea unui învăţământ democratic, public, care trebuie să asigure o pregătire cu şanse egale tuturor tinerilor europeni.
Este limitat astfel accesul tinerilor la studii şi stagii de pregătire profesionale în celelalte ţări europene și implicit accesul lor pe piaţa muncii europene, fiind condamnaţi la izolare şi discriminare”, conform sursei citate.
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat de ce elevii de liceu care vor învăța după noile planuri cadru ar avea doar câte o oră pe săptămână, în trunchiul comun, față de câte două ore, așa cum au liceenii în prezent, potrivit propunerilor de plan cadru: „Nivelul cerut pentru Bacalaureat la limba modernă 2 este un nivel A și la limba modernă 1 este nivel B”. Explicațiile au fost oferite în cadrul unei sesiuni online din 3 februarie.
Informații de context
Amintim că profesorii de limbi romanice și limba germană din Argeș cer păstrarea a cel puțin două ore săptămânal pentru fiecare limbă modernă în trunchiul comun al planurilor-cadru pentru liceu. Aceștia avertizează că reducerea acestora va duce la escaladarea fenomenului meditațiilor și la limitarea accesului elevilor la educație lingvistică de calitate, potrivit unei scrisori remise Edupedu.ro.
Profesoara Maria Manea a propus introducerea unei a doua limbi străine în învățământul primar, în contrapondere cu noile planuri-cadru pentru liceu, unde limba modernă 2 are o singură oră obligatorie pe săptămână:
„Dacă tot luăm de aici, de la liceu, de la a doua limbă străină, putem să punem aici, la nivelul primar”, a spus Maria Manea.
Edupedu.ro a scris despre modificările care ar urma să apară la specializarea matematică-informatică, profilul real: numărul de câte două ore la limba modernă 2 din planul-cadru în vigoare din 2009 ar urma să se înjumătățească, devenind câte o oră în fiecare an de studiu, pentru elevii care încep liceul în 2026.
La profilul uman, filologie, elevii ar urma să învețe câte o oră pe săptămână limba modernă 2, în trunchiul comun, iar în clasele a IX-a și a X-a câte o oră în plus în curriculum de specialitate. În clasele a XI-a și a XII-a crește la 2 ore numărul orelor de limbă modernă 2 în curriculum de specialitate – vor fi câte 2 pe săptămână. Curriculum de specialitate reprezintă ore obligatorii, dar care nu fac parte din trunchiul comun, ci țin de profil și specializare.
- Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică vineri seară, 31 ianuarie, la ora 18:00. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
limbile străine sunt foarte importante pentru dezvoltarea creierului și a limbajului!!! Multe neologisme din alte limbi se regăsesc în lb romana! Realizarea etimogiei cuvintelor, a învățării prin comparare a asemanarilor /diferentelor dintre limbile cu origine comuna…
Comisiile de elaborare a noilor planuri cadru NU au avut un grup de lucru pentru liceele teoretice, colegiile naționale. O mizerie absoluta! O bătaie de joc la adresa elitei! Rușine Sorin IonBogdan Cristescu etc,
Dacă va deveni realitate planul ca optionalele la alegerea elevilor sa se realizeze pe grupe alcătuite cu elevi de la clase diferite, ar fi bine sa se reglementeze și un număr limita de elevi intr-o grupa, nu te poți trezi cu treizeci și cinci de elevi la o ora, în aceeași grupa de studiu opțional, poate chiar mai mulți…
păstrarea celor 2 ore.
Limbile străine trebuie studiate încă de la clasa pregatitoare și păstrate în trunchiul comun. Acestea reprezintă aptitudini esențiale pentru elevi, folositoare atât pentru dezvoltarea personală, cât și pe piața muncii. Singurul mod de a îmbunătăți climatul social este prin educație, iar școala este cel mai important pilon din acest punct de vedere. Nu permiteți subminarea ei!
Au idee promotorii planului cu 1 ora de limba străină pe săptămână ce ridicol suna asta? Mai ridicol este ca, în condițiile globalizării și exodului romanilor către tari în care sa muncească,reduci nivelul de competenta lingvistica la o valoare care le va anula aproape complet șansele de a trece cu succes orice interviu la angajare. E și asa destul de rău că în liceu se merge doar pe limbi străine la nivel general și nu specializat în funcție de diverse profesii care sunt asociate cu o anumita specializare din liceu, măcar în clasele din ciclul superior. Singurul mod ar fi optionalele la alegerea elevilor, dacă ar fi aprobate și s-ar lua în serios opțiunea elevilor