Premierul Ciolacu anunță că a închis tot bugetul fără să fi stabilit cu cât vor crește salariile profesorilor: Voi decide împreună cu liderii de sindicat în aceste zile/ Avem un buget iarăşi istoric la Educaţie de 4,1%, deci o mărire de 60%

3.642 de vizualizări
Marcel Ciolacu / Foto: Ilona Andrei – G4Media
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat „un buget, iarăşi, istoric la Educaţie, de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educaţie“, luni dimineața. Într-o declarație de la sediul PSD, Ciolacu a spus că ar vrea ca proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024 să fie pus în transparență decizională în cursul acestei zile și aprobat în Parlament până la Crăciun.

În același timp, întrebat dacă a stabilit majoarea salariilor profesorilor, Ciolacu a trecut foarte repede peste subiect spunând că va fi decisă cu liderii sindicali în aceste zile. Premierul a mai declarat că „era normal să așteptăm să închidem tot bugetul“.

„Voi decide împreună cu liderii de sindicat în aceste zile. Era normal să așteptăm să închidem tot bugetul, să bugetăm acești bani la Ministerul Educației, sunt ferm convins că împreună vom avea o situație corectă”, a adăugat premierul.

Întrebat de jurnaliști cu ce propunere de creștere salarială pentru profesori merge la discuții, Cionalu a răspuns că „I-ași jigni pe domnii profesor să vă spun dumneavoastră… Știu, am avut trei întâlniri până acum cu liderii de sindicat și vom continua. Am o promisiune făcută, cel mai important e că e pentru prima oară când în învățământ venim și cu salarii, e normal că-mi doresc și performanță, să nu mai pățim ce-am pățit – și aici e treaba ministerului să vină cu criteriile de performanță – dar investim și în abandonul școlar, aproape nu am dublat, am triplat bursele, am venit și cu masa în școli și am venit și cu aproape 12 miliarde, corect, și cu fonduri europene, și în infrastructură. Niciodată nu a fost această abordare pe toate cele trei pariere și salarii pentru profesori, și infrastructură, și abandonul școlar“.

Edupedu.ro a scris săptămâna trecută despre faptul că profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie, față de 40% cât prevedea OUG 57/2023, adoptată în plină grevă, conform unui proiect de oug obținut pe surse. Nicio autoritate nu a infirmat informația. Liderii sindicali ai celor mai importante federații nu au avut nicio reacție publică pe subiect.

Revenind la declarația făcută de Marcel Ciolacu, azi: “Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară. Menţinem 7, mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut a crescut PIB-ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominal, dar mergem la un proces de 7,3% pe investiţii. Este cel mai mare buget pe investiţii din istoria României. Avem un buget iarăşi istoric la Educaţie de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educaţie. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment, sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie în şcoli, în toată infrastructura”, a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD.

Dacă bugetul capitolului Învățământ ar fi 4,1% din PIB-ul estimat pentru anul 2024, atunci aceasta ar înseamna o sumă alocată de 71 de miliarde de lei, față de 49.5 miliarde lei. Asta dacă luăm în calcul PIB-ul estimat de Comisia Națională de Prognoză a Guvernului României de 1.733,8 miliarde lei.

Nu este clar la ce face referire creșterea „de 60% a bugetului pe Educație“, anunțată de Marcel Ciolacu. O creștere cu 60% a sumei alocate anul trecut ar înseamna aproximativ 79,2 miliarde lei.

Ciolacu a menționat în acest anunț componenta PNRR din acest buget, asta înseamnă că, de fapt, bugetele din credite bugetare (de la bugetul de stat) pentru Educație și al Ministerului Educației, implicit, vor fi mult mai mici, componenta de fonduri europene fiind inclusă în ambalarea proiecției bugetare.

Cât despre calendarul legii bugetului pe 2024, Ciolacu a spus: „Am dori ca astăzi să fie în transparență, joi să treacă prin ședința de guvern, urmând pe urmă următoarea săptămână până în sărbătorile de crăciun să trecem prin Parlament“.

Reamintim, Ciolacu a declarat la ședința de Guvern de vineri că „îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“.

Tot vineri, ministra Ligia Deca a spus că „din ultimele discuții cu sindicatele, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pe 2024, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare“.

Într-o analiză pe situația actuală Edupedu.ro a scris despre cum Guvernul Ciolacu se pregătește să le dea țeapă profesorilor: oamenii de stat calcă în picioare garanțiile ferme din timpul grevei de-a le mări salariile.

Ministrul Muncii în cabinetul Ciucă, Marius Budăi, în ultima zi de mandat a cabinetului Ciucă, cu ministrul Ligia Deca alături, în ultima zi de grevă generală a profesorilor, a anunțat de la pupitrul Guvernului României că salariul profesorului debutant va fi, de la 1 ianuarie 2024, de 4.600 de lei net, adică în mână. Asta conform OUG 57/2023 și grilelor care erau la momentul respectiv la dispoziția guvernului, negociate cu sindicatele.

De la 3.300 de lei cât era salariul debutantului stabilit prin grilele din OUG 57 pentru iunie 2023, creșterea până la 4.600 ar fi înseamnat 1.300 de lei, adică 40%.

Între timp, sindicatele și ministra Educației au anunțat recent ca ar fi vorba despre doar 20% creștere.


10 comments
  1. Bine că au dat 4 miliarde de lei la premiile olimpicilor geniilor și școlilor de elita.
    Adică tocmai ălora din ministere și isjuri care fac subiecte bareme meditații trafic de influenta. Oare care este folosul acestora ptr tara când ei vor lucra ptr streini.

    Restul de 99,5% din elevi și profesori sunt jigniți non stop fiind ținuți în clase supraaglomerate cu profesori fara calificare suplinitori și puși să învețe conținuturi ce nu le trebuie în viața că sa devina idioti cu totii.

    Și se mira apoi că nu mai vine nimeni la catedra.

  2. Unde sunt cei 6% din PIB? Toți sunt escroci și nu respectă legile țării. Se laudă că învățământul are abia 4% . Rușine !!!!!

  3. face ce l taie capul,oricum….e țara nimănui…
    Apropo de educație juridică in scoli…ce să vadă copiii?! cum NU se respecta legea?!

  4. din seria :# sindicatu și covrigii#
    doua dește de frunte , restul numa par sarmos.
    și tu decizi împreună cu liderii.
    am ajuns cu mâna întinsă . .. la cine ?
    vb cântecului
    foaie verde șugubeț ,
    trei iude sh-un porc mistreț
    au pus mâna pe colac
    și l împart după bun plac… 🥴

  5. În tot timpul asta, simpatizantii si colaboratorii PSD din cancelaria mea fac propaganda pentru AUR si spun ca trebuie sa intelegem cu totii ca nu mai sunt bani. Bine ca sunt destule fonduri pentru pensiile speciale, alea netaiate pentru inca 40 de ani, si chiar mai ramane loc pentru aparitia unor noi “pensionari speciali”. Ciudate vremuri mai traim! Turnatorul PSD-ist al cancelariei mele, sef de sindicat care ne-a scos abuziv din greva, face o campanie isterica pentru AUR si trambiteaza antivaccinisme. La scoala ma simt de parca as vizita o secta a deviatilor mintal

  6. adica ciuciu,
    da cat vrea mușchii lui la profesori . e secret , ce dracu!?
    controalele medicale anuale psihiatrice (?!) nu psihologice la cadrele universitare
    costă și alea și tot din bugetul educației.
    nu contează cât de mare e bugetul educației daca se duce tot pe * obligații*
    apropos , domnu ciolacu , ai multi prieteni psihiatrii ? .. vb aia , sa mănânce și gura lor o pîine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Cultura scrisă în pericol” – Asociația Editorilor din România se opune din nou posibilei creșteri a TVA pentru carte și cere autorităților să încerce recuperarea deficitului bugetar din alte părți ale economiei, în afara sectorului cultural

Posibila creștere a nivelului TVA pentru carte și alte măsuri avute în vedere de guvern în această perioadă pot “avea un impact nefast asupra culturii și, în special, asupra culturii…
Vezi articolul

Distanțarea și izolarea socială a copiilor provocate de pandemie pot avea consecințe negative pe termen lung. Părinții nu sunt suficient de informați în legătură cu aceste riscuri – studiu în două școli din București

Distanţarea şi izolarea socială a copiilor provocate de pandemie pot avea consecinţe negative pe termen lung, deoarece le afectează starea de bine şi dezvoltarea, atât în plan fizic, fiziologic, cât…
Vezi articolul