Premierul Ciucă: Ministrul Cîmpeanu este foarte aproape să finalizeze noua lege a învățământului

2.851 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul a declarat în debutul ședinței de Guvern că ministrul Educației este foarte aproape să finalizeze noua lege a învățământului. Nicolae Ciucă a spus că a avut „o serie întreagă de activități” în preajma închiderii anului școlar.

„Suntem foarte aproape de închiderea anului școlar, am avut o serie întreaga de activități. Domnul ministru Cîmpeanu este de asemenea foarte aproape să finalizeze și noua lege a învățământului, dar până atunci, domnule ministru, aveam de rezolvat acea problemă prin care, de fapt aveam de asigurat acel cadru prin care să asigurăm o masă sănătoasă pentru elevi, este un proiect prin care ne-am asumat să reducem la minim abandonul școlar”, a declarat Ciucă.

Acesta a continuat să vorbească despre programul de masă sănătoasă în școli.

Reamintim că ministrul Educației a avansat un nou termen pentru intrarea în vigoare a măsurilor din noua lege a Educației: septembrie 2023. Declarația a fost făcută de Sorin Cîmpeanu în cadrul lansării raportului național privind literația. Ministrul a spus și la la conferința online Edupedu.ro „Director de viitor” că noua lege a Educației va intra în vigoare “cel mai rapid în septembrie 2022, cel mai târziu în septembrie 2023”.

Sorin Cîmpeanu declara în septembrie anul trecut că până la data de 31 decembrie 2021, după validarea conținutului proiectului pachetului legislativ, acesta va fi propus spre adoptare Guvernului.

“Până la data de 31 mai 2022, Ministerul Educației va derula consultări cu toți factorii implicați în vederea elaborării cadrului normativ secundar care să asigure punerea în aplicare a pachetului legislativ”, preciza ministerul într-un comunicat, în iunie 2021. Acest lucru nu s-a întâmplat însă. Noua Lege a Educației nu a fost nici măcar prezentată public sau lansată în dezbatere.

Propunerea unei noi legi a Educației sau a unui „pachet legislativ” de acest fel ar urma să fie prezentată în Guvern în luna iunie 2022, potrivit Memorandumului pentru aprobarea Programului legislativ al Guvernului pentru anul 2022, pe care Executivul l-a adoptat în februarie 2022.

Informații de context

Ministrul Sorin Cîmpeanu vorbește despre o nouă lege a Educației încă din 2014, de la primul mandat în această funcție, în Guvernul Victor Ponta. În iunie 2015 spunea că „până la finalul anului” vor fi consultări.

Paradoxal, Cîmpeanu anunța atunci, în 2015, acea nouă lege a educației după ce tot Guvernul Ponta modificase radical legea educației 1/2011 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care adusese schimbări în 97 de puncte din lege. Întrebat atunci de presă de ce mai e nevoie de o nouă lege, când propriul său guvern tocmai o modificase masiv pe cea în vigoare, Sorin Cîmpeanu din executivul Ponta răspundea:

  • Cîmpeanu, 7 mai 2015: E nevoie de o nouă lege în primul rând pentru a asigura coerența cu alte reglementări legale, a asigura coerență între articolele aceleiași legi și a asigura coerență cu cerințele sistemului de educație care trebuie să fie legate strâns de cerințele mediului socio-economic. Noua lege va fi rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia va trebui să se pronunțe și studenții, și profesorii, și angajatorii, și sindicatele din învățământ, toți acești actori“. (Sursa: HotNews.ro)

Trei zile mai târziu, pe 10 mai 2015, într-o conferință susținută la sediul PSD, Sorin Cîmpeanu anunța că noul proiect de Lege a educației urmat să fie lansat în dezbatere în iunie 2015.

În iunie, proiectul de lege s-a dovedit a fi unul transmis de comisia de învățământ a Senatului, condusă atunci de Ecaterina Andronescu, la care Cîmpeanu ca ministru anunța că va aduce următoarele noutăți: posibilitatea unei evaluări la clasa a X-a și introducerea Bacalaureatului profesional, susținut puternic de Ecaterina Andronescu. (Sursa)

O nouă lege a educației nu s-a concretizat în 2015, la finalul anului Victor Ponta demisionând împreună cu tot guvernul, după protestele masive care au urmat tragediei din Club Colectiv.

La două săptămâni de la preluarea mandatului de ministru al Educației în Guvernul Cîțu, liberalul Sorin Cîmpeanu a declarat următoarele cu privire la o nouă lege a educației:

  • Cîmpeanu, 5 ianuarie 2021: “Cred că nimeni nu poate să conteste că proiectul România Educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică organizată în România. Avem niște idei care ar trebui să fie puse în practică prin măsuri care țin de legislativ și de executiv. O lege a educației care să păstreze tot ceea ce este bun din reglementările anterioare, dar care să asigure și adecvarea la nevoile secolului XXI este absolut necesară. Aceasta lege va trebui elaborată cu o consultare foarte inteligent organizată a tuturor forțelor politice, părinți, profesori, elevi, angajatori, astfel încât chiar dacă se va continua acest proces de schimbare ultra-rapidă a miniștrilor…“ (Sursa și detalii)

În iunie 2021, la conferința Reforma Digitală a Educației organizată de Edupedu.ro, Cîmpeanu spunea că până la finalul acestui an vom avea un nou proiect de Lege a Educației, tot la nivel de „dorință”.

Aprobat prin memorandum guvernamental și asumat la nivel de implementare de către Guvern, proiectul prezidențial România Educată ar fi trebuit să aibă deja finalizată o lege a educației, numită pachet legislativ, pe 1 octombrie 2021.

Al doilea termen din memorandum, asumat de Guvern pentru 10 septembrie, nu a fost îndeplinit nici până acum, fiind vorba despre adoptarea unei hotărâre de guvern cu termene și obiective pentru aprobarea planului de implementare a România Educată.

Exact în ziua în care era prevăzută aprobarea, proiectul de HG nu avea avizul Consiliului Economic și Social. În conferință de presă ministrul Cîmpeanu a ieșit să anunțe amânarea pentru anul viitor a anunțatei noi legi a Educației.

A modificat verbal termenul până la care Guvernul trebuie să prezinte un proiect de lege – 31 decembrie 2021, deși în Memorandumul aprobat de Guvern pe 14 iulie, în prezența președintelui Klaus Iohannis, prin care Cabinetul Cîțu și-a asumat implementarea conform planului a proiectului România Educată, termenul pentru pachetul legislativ era 1 octombrie.

Pe 10 septembrie 2021, ministrul Cîmpeanu a mai anunțat că în loc de termenul actual de consultări, care s-ar fi încheiat în luna noiembrie, noul termen pentru această nouă rundă de consultări pe viitoarea lege a Educației ar fi 31 mai 2022.


3 comments
  1. Corect.
    Domnul Cârpeanu va face SINGUR legea exact cum îi dictează partidul.
    Dacă va fi vreun protest ceva, își va angaja guvernul răspunderea la fel ca Boc si Funebriu.

    Lovitura de grație pt sistemul de învățământ.

    Am ajuns cu educația pe fundul prăpastiei. Acum putem incepe să săpăm, sa fim siguri că e si îngropată adânc, definitiv si ca nu mai răsare nimic de acolo.

  2. daca s-a hotarat
    ca anul 2022-2023 se va desfasura pe module si se vor incheia mediile la sfarsit de an,va rugam sa precizati si modul cum se vor lua burse.Veniti pe la mijlocul anului in curs si schimbati .Ar fi bine sa dati detalii legat de burse.

  3. Va fi o lege care va cobora tot invatamantul la nivelul mediocritatii majoritare, si vom resimti consecintele acestui dezastru peste vreo 12 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Un obiect stelar neobișnuit, aflat la 15.000 de ani-lumină de Pământ, emite de zeci de ani unde radio în spațiu, la fiecare 22 de minute / Astronomii cred că este un tip rar de stea cu câmpuri magnetice extrem de puternice

Astronomii au descoperit un nou tip de obiect stelar care ar putea schimba modul în care înțeleg corpurile cerești extreme din univers, relatează CNN, potrivit G4Media.ro. Inițial, studentul doctorand al Universității…
Vezi articolul

DOCUMENT Sesiune de fotografiere în toate școlile din România, declanșată la cererea Ministerului Educației. Directorii au obligația să facă și să trimită o poză cu un afiș de proiect european lângă numele școlii

Școlile care au beneficiat de măști de la Ministerul Educației, în perioada pandemiei, trebuie să afișeze un poster al proiectului și să trimită inspectoratelor școlare poze în care să fie…
Vezi articolul