Profesorii din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de muncă la catedră – studiu Eurydice. În mod paradoxal, stagiul de cotizare complet pentru ieșirea la pensie e de 31/35 de ani

36.944 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Profesorii de gimnaziu din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de muncă la catedră, potrivit studiului Eurydice despre remunerarea cadrelor didactice din Europa. Doar în Ungaria și în Slovacia timpul în care un profesor ajunge la gradul maxim de salarizare mai are o asemenea durată, mai arată datele citate. 40 de ani vechime înseamnă o depășire cu 5 ani a stagiului complet de cotizare din legislația actuală pentru bărbați și cu 9 ani pentru femei.

În România, după 10 ani de profesie salariul unui profesor de gimnaziu crește, în medie cu doar 17,8% față de salariul de debut, arată datele oficiale.

După 15 ani de muncă la catedră, salariul unui profesor ajunge la 24,8% creștere față de cel de debut.

Iar maximul de salarizare poate fi atins abia la 40 de ani de vechime, când salariul este cu 77,6% mai mare față de salariul de debut.

“Deși salariile inițiale sunt importante în atragerea de noi profesori, acestea nu sunt singurul factor de luat în considerare. Dacă salariile cresc rapid, atunci un salariu inițial scăzut nu poate fi neapărat un factor de descurajare pentru a deveni profesor. Mai mult, menținerea profesorilor în funcție este, de asemenea, o problemă și, prin urmare, creșteri semnificative ale salariilor pe parcursul carierei pot contribui la păstrarea profesorilor. În schimb, creșterile mici care necesită o durată semnificativă de timp și de muncă pot avea un efect dăunător asupra atragerii și reținerii profesorilor”, arată raportul citat.

Cea mai rapidă creștere salarială pentru cadrele didactice are loc în Danemarca, unde în 12 ani un profesor atinge maximul de salarizare, iar acest maximum nu este decât cu 15,6% mai mare față de salariul de debut.

A doua țară în care salariul crește cel mai rapid este Finalnda, unde maximul gradului de salarizare pentru un profesor este atins la 20 de ani vechime și suma primită ca remunerație este cu 30,6% peste cea de la începutul carierei. În graficul de mai jos este situația pe fiecare stat, pentru profesorii de gimnaziu.

Pentru ca un profesor să atingă această vechime de 40 de ani, a maximului de salarizare, ar trebui să lucreze de la 25 de ani, dacă e bărbat, sau de la 21 de ani, dacă e femeie, având în vedere stagiul complet de cotizare din România precum și vârsta standard de pensionare. Iar dacă acest lucru ar fi îndeplinit, persoanele repsective ar primi doar pentru un an acel salariu maximal, sau pentru cel mult 3, dacă fac cerere să rămână în activitate.

Vârsta standard de pensionare pentru femei: 61 de ani și 4 luni (în septembrie 2020), în creștere până la 63 de ani, în ianuarie 2030

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați: 65 de ani

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani, în septembrie 2020 și crește până la 35 de ani (în ianuarie 2030)

Stagiul complet de cotizare pentru barbați: 35 de ani

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


6 comments
  1. apartament la montreal aprox 60 mp pret = 350.000 cad ( zone semi centrale) – 600.000 cad (zone centrale)
    apartament la bucarest = 100.000 cad (zone semi centrale) – 300.000 (zone centrale)
    Chercher l’erreur cher professeur !

  2. În Canada
    Salariul meu actual ca prof. de liceu este de 1800 $CAD la două săptămâni (bani în mână)
    Pensia primită (din Ro) după 17 ani la catedră în Ro este mai mica 400 $CAD.
    Pensia de Canada (încă lucrez), nu vreau să o spun, din respect pentru colegii care trăiesc în Ro. Spun doar că este mult mai mare de 400 $CAD.
    Vă rog să nu interpretați tendențios informația de mai sus, dar doresc să fie apreciată mai bine munca celor care vă cresc copii.
    Pensia din Ro o virez automat pentru întreținerea unor persoane (nu îi cunosc) aflate în dificultate (din Brașov), deoarece soția mea (fost prof) are și ea un venit confortabil.
    Mulțumesc pentru atenția acordată.
    P.S. Nu suntem religioși nici noi și nici copii noștri.

    1. Nu se poate pune problema unei comparații între noi -‘cei de aici – și profesorii care lucrează în Canada. Eu , cel de aici, consider că oricare guvernare, de până acum, a avut ca prioritate mărirea de salarii, în dauna investițiilor. Oriunde te duci în această țară, nu găsești o mână de lucru, deoarece fiecare locuitor – din orice sătuc – are bani proveniți din salarii, pensii – unii câte două sau trei ( de la CAP, ca fost încadrat în muncă, câțiva ani, pensie de refugiat etc.), pensii speciale – și nu puține – , ajutoare sociale oferite celor care nu lucrează. Tatăl meu spunea că în perioada interbelică – când în România se imigra, având în vedere condițiile bune de trai de aici, se mergea la prășit porumbul doar pentru buruienile culese în urma acestei operații, pentru ca săpașul să le dea la propriile animale. Azi nu- ți găsești pr cineva să- ți sapi grădina nici pentru bani, deoarece toți au bani, iar, în aceste condiții, mai bine preferă să stea în bufet și să bată țigară chiar și atunci, când e nevoie de el la vreo inundație sau incendiu.

      Religiozitate este o atitudine pe care fiecare, în mod individual, o are față de Absolut. Prin urmare, terțul nu are ce căuta în această relație.

  3. Unde e “cresterea” de salar peste vechimea de 25 de ani. Venitul brut se opreste din crestere si gata, pana la 40+ vechime… a fost o reducere mascata a salariilor de fapt. In 1990 de exemplu salariul unui profesor debutant pornea de la 2450 la un venit mediu pe economie de 1800 parca. Acum ?

  4. Eu nu stiu daca e bine documentat articolul.
    Dupa 25 de ani vechime, in invatamant, in Romania, nu mai creste salariul…
    Acest lucru e foarte frustrant ptr.profesorii cu grade didactice, care vor sta cu acelasi salariu inca 41-25 =…ani.Poti munci, dar daca nu ai functie sau gradatie-ptr.care trebuie sa fii in gratiile directorului neaparat, ca sa poti acumula acele punctaje(nu mai e ca la inceput!)-nu vei reusi sa ai cresteri salariale!!!
    Iar dirigentiile, 10%, se dau fara criterii exacte,anuntate in prealabil etc., tot de catre director/C.A….
    Comparatiile trebuie facute intre numere de acelasi fel.
    Poate s-a schimbat ceva si nu stiu eu…
    Doamne-ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

(P) Jocuri STEM, jocuri de codare prin care copiii învață limbajul programării, board games și seturi pentru călătorii – pe magazinul online Mara and Tom. Antreprenoarea Iulia Mizgan spune povestea magazinului ce reunește jucării educative, concepute de cercetători cu dorința de a învăța prin joacă

Jocuri de logică, jocuri cu circuite de electricitate, cu magneți sau lasere și lumini – perfecte pentru toate călătoriile cu mașina sau cu avionul, dar și board games care aduc…
Vezi articolul

India a devenit a patra țară care a aselenizat o navă spațială / Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii: interesul pentru gheața selenară, resursă pentru viitoare curse spațiale

India a aselenizat cu nava spațială Chandrayaan-3 pe Lună, devenind astfel a patra națiune care reușește o astfel de performanță. Misiunea ar putea consolida statutul Indiei de superputere globală în domeniul…
Vezi articolul

Ministrul Ligia Deca anunță, după cu o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, măsuri existente deja în combaterea consumului de droguri și a altor infracțiuni / Ea spune că vor fi parcurși “noi pași”, dar nu precizează care sunt aceștia

“Am stabilit, împreună cu procurorul-șef Alina Albu, să existe o informare reciprocă, la nivel instituțional, atunci când avem cunoștință de infracțiuni comise în perimetrul școlar – de exemplu cazuri de…
Vezi articolul

Formarea a cel puțin 20.000 de profesori, premii pentru cadrele didactice care dezvoltă nivelul de educație financiară a elevilor, introducerea elementelor de educație financiară în curriculumul național, propuneri prevăzute în Strategia de Educație Financiară pusă în dezbatere publică

Formarea a cel puțin 20.000 de profesori prin programe față în față și online și oferirea de premii pentru a recunoaște și a recompensa cadrele didactice care dezvoltă nivelul de…
Vezi articolul