Reducerea numărului de elevi la clasele de a IX-a, din toamnă, este prezentată de Sorin Cîmpeanu în contextul măsurilor de distanțare pentru redeschiderea școlilor din 8 februarie. Ce comparație face ministrul cu situația din Franța

5.388 de vizualizări
Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat, într-un interviu acordat duminică postului Antena 3, decizia de reducere a numărului de elevi per clasă, începând cu clasa a IX-a, în contextul măsurilor de distanțare pe care autoritățile se pregătesc să le ia pentru redeschiderea școlilor, din 8 februarie. El a făcut această asociere deși măsura respectivă a avut cu totul altă cauză și urmează să fie aplicată din toamnă. În interviul menționat, el a vorbit și despre o reducere similară în Franța, țară unde, însă, situația este diferită de cea prezentată de oficialul român.

În interviul de la Antena 3, ministrul Cîmpeanu a spus, vorbind despre restricțiile și măsurile de distanțare care urmează să fie aplicate la reluarea școlii față în față, în condițiile renunțării la modelul hibrid:

  • “(…) Nu se va renunța la prea multe dintre exigențele de distanțare, cu siguranță. Deci vor fi păstrate mai toate. Va trebui să găsim soluția fizic posibilă. Aici avem exemplele altor state. Avem exemplul Franței, pe care întâmplător, nu contează din ce motive, îl cunosc mult mai bine decât în alte state. Am interacționat cu miniștri ai educației și din alte state. Acolo clasele (…) au aceeași suprafață, regulile se respectă, învățământul a fost cu prezență fizică mai toată perioada, iar (…) abia acum, săptămâna trecută, guvernul francez a luat o decizie de micșorare a numărului de elevi în clasă. Noi l-am redus de la 28 la 24, ei l-au redus în zonele de care au nevoie, la 20, nu la 24. Deci sunt exemple de state care au găsit o soluție de protecție sanitară chiar și cu întregul efectiv în clasă.“

Or, reducerea de la 28 la 24 a numărului maxim de elevi într-o clasă se referă la filierele tehnologică, profesională și vocațională de liceu (pentru filiera teoretică, reducerea este de la 28 la 26), anume pentru clasele de început de ciclu, clasa a IX-a, care se vor forma anul școlar viitor (2021-2022). Măsura a fost luată săptămâna trecută de minister în condițiile în care mai multe licee au reclamat faptul că au pierdut clase, din cauza scăderii numărului de elevi. Detalii – aici

  • Reducerea numărului de elevi este o măsură administrativă aplicată în metodologia stabilirii cifrei de școlarizare, deci numărul nou de elevi este cel luat în calcul pentru stabilirea numărului de clase și a normelor necesare în următorul an școlar, doar pentru clasa a IX-a. Numărul efectiv al elevilor într-o clasă e stabilit prin Legea Educației, modificată prin Legea 185 din 20.08.2020 – Detalii aici

Reducerea nu are legătură, deci, cu măsurile de distanțare legate de redeschiderea școlilor, propusă pentru 8 februarie. 

Pe de altă parte, în Franța, autoritățile au hotărât o întărire a protocolului de siguranță în școli, dar, până acum, nu s-a decis o reducere a numărului de elevi per clasă, decât în sensul că, în licee, este practicat modelul hibrid. Acolo, situația este acum extrem de tensionată: cresc presiunile pentru un lockdown dur, similar cu cel din primăvara anului trecut, din cauza noii variante de coronavirus, care se răspândește mult mai rapid. Pe de altă parte, săptămâna trecută s-au anunțat unele schimbări pentru universități, care și-au desfășurat activitatea online în ultimele luni: studenții din primul an vor putea veni la clasă începând de astăzi, dar numai în grupuri reduse la jumătate.

Photo 199405274 © Michele D’OttavioDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


6 comments
  1. Micsoram clasele, dar asta inseamna mai multe clase, deci mai multi profesori. De unde ? Si asa e plin de suplinitori fara valoare, calificati (care multi nu au reusit 5 la titularizare) sau necalificati . Limitarea accesului nulitatilor la posturi se loveste de gaurile din legislatie pe care multi directori le folosesc pentru protejatii lor incompetenti.
    Si apropo de imagine, poate e Franta, dar cred ca din alt sezon-toti elevii au haine potrivite de vara.

  2. La liceu – ok, Bine si asa.
    Ce propune dl ministru pentru scolile supra-aglomerate din mediul urban, in special din urbanul mare (care concentreaza cateva milioane bune de locuitori si multa populatie scolara!) unde sunt clase la nivelul gimnazial si de cate 36-38-39 de elevi ?! Pot da exemple concrete, reale.
    Cum de se ajunge la asemenea efective numeroase?
    Nu ca nu as banui ce se intampla, dar intrebarea trebuie pusa.
    Aici, mai ales, trebuie ca dl.ministru sa gaseasca solutii. Injumatatirea claselor si alocarea acestora in spații conforme, cu dascali TITULARI.

  3. Numarul de elevi dintr-o clasa a tot crescut, bineinteles ca din interese economice si electorale. Clase cu multi elevi, adica mai putine, mai putini profesori, mai putina cheltuiala. Si s-a dat o oarecare satisfactie celor multi dar………., care sunt convinsi ca profesorii oricum nu fac nimic. Au existat la scolile,, cu staif”si peste 30 de elevi intr-o clasa!!!

  4. Casa arde acum si noi venim cu apă la toamnă!

    Pt. a scăpa de scandalul ,,hibrid” unde nu au nici până azi celebrele tablete si nici dotările minime de tehnologie in scoli pur si simplu l-au anulat.

    Toate țările au redus fizic nr. de elevi in clase inca din Martie. Noi așteptăm.

    Mereu pe contrasens si desincronizati.

    Mástile trimise in scoli ajung pt. maxim 2 săptămâni.
    Naveta elevilor…
    Cazarea in camine…

    A! A fost campania electorală si acum se împart funcții!

  5. Păcat de el ca ministru.
    Incepuse bine cu propriile idei.
    De vreo 7 zile recită de la partid aceași placă la fel ca ,,Nimica” Anisie.
    Inca o juma de deceniu pierdut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Ministrul Educației, despre eventuala închidere a tuturor școlilor, decisă azi la Cotroceni: Susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă / SURSE: Urmează o vacanță de 2 săptămâni pentru toți elevii și copiii de grădiniță

În situația în care se suspendă și alte activități, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu două…
Vezi articolul

Examenul pentru directorii de școli: Nota minimă foarte probabil va fi 7, la concursul din 27 iulie. Subiectele vor testa abilitățile cognitive și manageriale. Un director administrativ să pună în aplicare proiectele finanțate prin PNRR – anunță ministrul Educației

Concursurile de directori școlari vor fi organizate pe 27 iulie 2021, când Ministerul Educației va organiza un examen scris “la care vor putea să participe toți cei care aspiră la…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu se contrazice și îi acuză de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate, pe care tot ministrul le-a introdus la începutul anului / Atunci prezenta cu aplomb faptul că bursa nu este condiționată de venit / Niciun cuvânt despre cum 180.000 de elevi de clasa a V-a nu mai pot primi burse de merit

Ministrul Educației nu mai este de acord cu el însuși și cu măsura propusă în urmă cu 9 luni, când a introdus bursele sociale și pentru liceenii din mediul rural…
Vezi articolul