Șeful sindicatului USLIP Iași „rupe” prietenia cu fostul sindicalist Liviu Pop: De unde vor apărea cele 60.000 de locuri de muncă? Profesorii disponibilizați se vor transforma în bucătari și personal de servire?

2.284 de vizualizări
Într-un mesaj cu puternic caracter personal, liderul sindicatului USLIP Iași, Laviuniu Lăcustă, îi reproșează ”fostului” său „prieten și coleg de luptă sindicală”, senatorul PSD, Liviu Marian Pop, faptul că 40.000 de cadre didactice își vor pierde locurile de muncă dacă intră în vigoare modificarea legii inițiată de acesta, prin care numărul de ore se reduce pentru toate ciclurile de învățământ.

Modificarea art.66 din Legea Educației Naționale va aduce, în următorii ani, 50.000 de noi locuri de muncă în sistemul de învățământ preuniversitar“, a anunțat Pop, ca răspuns la avertismentul lansat ieri de sindicaliștii din educație din Iași care spuneau că între 15.000 și 20.000 de profesori riscă să-și piardă locurile de muncă.

Redăm integral replica USLIP Iași:

„De la un ,,lider izolat

Către,
Senatorul Liviu Marian Pop, fost Președinte al Sindicatului Liber din Învățămȃnt Maramureș, Fost Secretar General al FSLI, profesor în învățămȃntul preuniversitar

Domnule Senator,

În urma postării dumneavoastră pe pagina de Facebook, am considerat necesar să ofer un răspuns, deși recunosc, fără nicio plăcere.

Pȃnă la cele 60.000 de locuri de muncă pe care vă lăudați că le veți crea în următorii 10 ani, vă anunț că m-am înșelat în ceea ce privește estimarea numărului de norme care vor dispărea din învățămȃntul preuniversitar. Evaluarea făcută de către fostul dumneavoastră coleg de birou, Simion Hancescu, este de 40.000 norme.

În care țară civilizată ,,oamenii politici” pretinși social-democrați, așa cum vă autointitulați, și-ar permite să pună în pericol aproximativ 40.000 locuri de muncă? Faceți referire, exact ca la Radio Erevan, la faptul că vor apărea 60.000 de locuri de muncă în următorii 10 ani. Cȃte locuri de muncă au apărut în ultimii ani în învățămȃnt sau mai exact în timpul exercitării de către dumneavoastră a mandatului de Ministru al Educației?

Înțeleg că încercați să compensați aceste pierderi cu presupuse inițiative legislative care se află pe rolul Senatului. Generalizarea programului ,,Școală după școală” care implică și servirea unei mese sau mai multor ,,mese calde” pentru elevii din învățămȃntul preșcolar și primar , de ce nu ați făcut-o în timpul guvernării și în timpul mandatului de Ministru al Educației? Vă referiți la ,,intrarea în legalitate” în ceea ce privește numărul de elevi de la clasă și vă adresăm aceeași întrebare: ,,De ce ați acceptat ca Legea să fie încălcată în timpul ministeriatului dumneavoastră?”

,,Agitatorii de serviciu” au cerut inclusiv în anul cȃnd ați fost Ministru al Educației respectarea LEN și acordarea pentru învățămȃnt a 6% din PIB.

Poate ar fi mai sincer să recunoașteți că această modificare a art. 66 făcută chiar în această perioadă a avut doar un substrat electoral pentru a vă atrage o anumită categorie a cetățenilor.
Așa cum v-ați exprimat însă greșit și cu alte ocazii ,,bugetul de timp” (corect – ,,intervalul de timp”) cȃștigat de către elevi va fi unul iluzoriu și nu va contribui în niciun fel, nici la o mai bună educare a elevilor și nici la creșterea actului educațional. Mai mult, introducerea obligativității programului ,,Școală după școală” va transforma elevii din școlile Romȃniei într-o categorie asimilată salariaților.

În aceeași ordine de idei, ne întrebăm, unde vor petrece aceștia perioada de după finalizarea orelor în contextul în care peste 2.000 de unități școlare din Romȃnia nu au apă curentă, canalizare și 99% din totalul școlilor nu au o cantină în care să poată fi servită acea ,,masă caldă”.

Revin totuși cu o întrebare la care probabil nici Nostradamus nu ar putea răspunde: De unde vor apărea cele 60.000 de locuri de muncă? Sau vă gȃndiți că profesorii disponibilizați se vor transforma în bucătari și personal de servire pentru a pregăti mȃncarea în cantinele inexistente din școlile romȃnești?

Fără prea multă stimă,
Laviniu Lăcustă, fost coleg de luptă sindicală și… fost prieten!!”

Informații de background

Senatul României, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect al parlamentarului PSD Liviu Pop care scade, începând de anul școlar viitor, numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.

Vezi aici traseul legislativ al proiectului inițiat de Liviu Pop și adoptat luni, 21 octombrie 2019, de Senat – cameră decizională

Proiectul de lege votat luni prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu. De precizat că proiectul lui Pop nu stabilește un număr maxim de ore, așa cum prevedea Legea 1 din 2011, ci o “medie”.

Cum va arăta de acum înainte articolul 66 din Legea educației, după ce va fi modificat de proiectul de lege inițiat de Liviu Pop și adoptat luni, la vot final:

Legea educației nr.1/2011 prevedea de la bun început 20 de ore pentru ciclul primar, 25 pentru gimnaziu și 30 pentru liceu.

Cum arăta varianta inițială a Legii nr. 1/2011, așa cum apare ea în forma inițiatorului, forma depusă de Guvern (premier Emil Boc, ministrul educației Daniel Funeriu):

La un an și jumătate de la adoptarea Legii educației nr. 1/2011, Ecaterina Andronescu a modificat-o printr-un OUG, trecând din lege în pixul ministrului decizia privitoare la numărul orelor.

Cum arată în prezent articolul 66 din Legea educației, ca urmare a modificării aduse de Andronescu:

Legea inițiată de Pop – care revine la forma inițială a legii 1/2011 – a fost respinsă în ianuarie 2019 de la promulgare de președintele Klaus Iohannis, care a susținut atunci că aplicarea ei ar aduce “un val de concedieri în sistemul de învățământ” (Detalii aici). Acum, președintele este obligat să promulge proiectul de lege.

Citește și:

FOTO: USLIP Iasi/Liviu Marian Pop


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protest în faţa ISJ Cluj pentru înfiinţarea unei şcoli speciale pentru copiii cu dizabilităţi din zona Turda, care nu pot fi integraţi în învăţământul de masă și nu se pot deplasa la Cluj-Napoca

Peste 50 de persoane , copii cu nevoi speciale şi părinţi ai acestora, au protestat, miercuri, în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj şi au cerut înfiinţarea unei şcoli speciale…
Vezi articolul

Grevă generală în școli. Inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, anunță liderul sindical Marius Nistor / „Sunt sute de noi aderări la acțiunea de protest”, potrivit acestuia

În timpul grevei generale, inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Nicio problemă, se pot…
Vezi articolul

Cursurile de prim-ajutor, obligatorii în formarea continuă a profesorilor și personalului didactic din școli și grădinițe, prin Legea educației, completate de „noțiuni” de prim-ajutor printr-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de…
Vezi articolul

Încă o amânare pentru voucherele educaționale pe care ar fi trebuit să le primească luna aceasta 55.000 de copii în situații vulnerabile, anunță ministrul Boloș, care promitea în noiembrie că în ianuarie-februarie familiile au banii pe carduri: Ne străduim ca să le putem asigura

55.000 de elevi o să primească tichetele educaționale de 500 de lei în perioada martie-aprilie, după cum a declarat, pentru Edupedu.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș: „Din păcate,…
Vezi articolul

Judecătorul Cristi Dănileț: Ce ne lipseşte din școli nu sunt legile, sunt practicile interne, sunt regulamentele interne. Să găsim trei, patru, cinci şcoli bune în România şi apoi profesorii din acele şcoli să promoveze practicile restaurative, că dacă vin eu autoritate şi impun, sunt refuzat

Judecătorul Cristi Danileţ este de părere că profesorii ar trebui instruiţi să accepte că “discuţiile sunt mai importante decât disciplinarea şi pedepsirea”, și a vorbit de formarea unor reţele de…
Vezi articolul

Ligia Deca despre ce se va întâmpla cu profesorii elevilor care sunt sub nivelul analfabetismului funcțional: Vrem să avem împreună cu inspectoratul școlar planuri dedicate de monitorizare și intervenție, inclusiv să identificăm nevoia de formare continuă a profesorului / Trebuie să promovăm mai multă învățare prin investigație, mai multă învățare bazată pe proiecte

Elevii din România vor fi testați anual pe o platformă pe care Ministerul Educației vrea să o construiască în perioada următoare, aceasta este una dintre măsurile enunțate de Ligia Deca…
Vezi articolul