Studioul de Teatru Casandra, spațiu de debut în teatru pentru actori români încă din 1957, recâștigat în instanță de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Decizia nu este definitivă

72 de vizualizări
Foto: UNATC – Facebook.com
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC) din București a obţinut în instanţă “redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra”, informează instituția într-un comunicat publicat pe Facebook. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

„Indisolubil legat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, Studioul de Teatru Casandra a constituit vreme de peste 50 de ani, din 1957 până în 2008, cea mai importantă scenă și platformă de lansare a noilor generații de artiști”, scriu reprezentanții universității.

„Pe această scenă reper s-au format și lansat artiști care apoi au scris istoria teatrului și învățământului artistic românesc: actorii Cristea Avram, Leopoldina Balanuta, Victor Rebengiuc, Ioana Bulca, Dumitru Furdui, Florin Piersic, Ion Fintesteanu, Marietta Sadova, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Olga Tudorache și Ion Cojar, regizorii David Esrig, Dinu Cernescu, Dan Micu, Alexandru Dabija, Gianina Cărbunariu, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu”, mai scrie în comunicatul UNATC, care susține că, „în 2011, după jumătate de secol în care Studioul de Teatru Casandra a aparținut de drept universității și studenților săi, relația profundă dintre UNATC și Casandra, precum și legătura formată între un public fidel și susținător al tinerilor artiști sunt abrupt și nedrept oprite, ca urmare a deposedării ilegale a universității de singura sa sală de teatru”.

La originea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra stă un Ordin emis de Ministerul Culturii şi Învăţământului în anul 1957 prin care UNATC a dobândit sala de teatru aflată în inima clădirii din Bucureşti, Str. Franceză nr. 9, împreună cu alte spaţii auxiliare necesare, potrivit sursei citate.

“În anul 2001, moştenitorii foştilor proprietari ai imobilului din Str. Franceză nr. 9 formulează o notificare în temeiul Legii nr. 10/2001, în cuprinsul căreia îşi exprimă în mod neechivoc voinţa ca Studioul de Teatru Casandra să fie exceptat de la restituire şi să îşi păstreze activitatea educaţional-culturală. Timp de 10 ani notificarea acestora rămâne în nelucrare, până în momentul în care moştenitorii foştilor proprietari cesionează drepturile, decurgând din notificarea pentru restituire către o terţă persoană.

În data de 29 iunie 2011, Primăria Municipiului Bucureşti, fără a avea calitatea de unitate deţinătoare a Studioului de Teatru Casandra, emite în mod nelegal o dispoziţie de restituire în natură a unei părţi considerabile din imobilul situat în Str. Franceză nr. 9, inclusiv a Studioului de Teatru Casandra, către cesionarul drepturilor de restituire, ignorând faptul că în notificarea formulată în temeiul Legii nr. 10/2001 pe care s-a fundamentat această dispoziţie de restituire moştenitorii foştilor proprietari şi-au exprimat voinţa ca Studioul de Teatru Casandra să fie exceptat de la restituire”, precizează universitatea în comunicat.

UNATC contestă în instanţă legalitatea dispoziţiei de restituire în natură emisă de Primăria Municipiului Bucureşti.

După un proces care a durat 10 ani în prima etapă procesuală, soluţia obţinută în primă instanţă a fost nefavorabilă UNATC, unul dintre principalele argumente ce au fundamentat-o fiind acela că “din probele administrate în prezenta cauză nu a rezultat că sala de spectacol făcea parte din baza materială a UNATC IL Caragiale”.

„După mai puţin de un an, eforturile (…) au condus între altele la identificarea în arhivele naţionale a Ordinului ce stă la originea dreptului conferit universităţii asupra studioului de teatru. În acest context, UNATC obţine în apel o decizie favorabilă: anularea dispoziţiei nelegale emisă de către Primăria Municipiului Bucureşti şi redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului”, mai scrie universitatea în informare.

„Decizia nu este finală, aceasta putând fi atacată cu recurs, dar UNATC își continuă eforturile pentru a duce la bun capăt inițiativa recuperatorie și reparatorie față de o întreagă comunitate artistică și culturală. În acest demers ce respectă atât o tradiție, cât și dorința explicită a foștilor proprietari de drept, UNATC apelează la sprijinul și colaborarea tuturor instituțiilor implicate.

Împreună putem reda atât unei comunități, cât și unui public un instrument vital de educație și exprimare artistică. Mai mult decât un teatru, Studioul Casandra a făcut, face și va face parte din ființa și istoria Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, dar și din istoria culturală și artistică a României”, mai transmite instituția de învățământ superior.


1 comment
  1. Ma bucur foarte mult de aceasta victorie a UATC, fie ea si partiala, deocamdata si sper ca Justitia sa atribuie definitiv acest spatiu universitatii cu pricina. Fiica mea si-a facut debutul pe aceasta scena, la terminarea studiilor la IATC, asa incat eu am o legatura de suflet cu acest lacas de cultura. Se pare ca Primarie Bucuresti nu a fost inzestrata cu o astfel de legatura de suflet atunci cand a emis acel ordin monstruos de deposedare a UIATC de drepturile sale asupra studioului Casandra, IN POFIDA DORINTEI EXPRESE A PROPIETARILOR DE DREPT ai cladirii. Dar nu ar fi prima oara cand Primaria Bucuresti calca in strachini in cea priveste sustinerea culturii romane !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România nu trebuie să adopte noi legi ale Educației, prin PNRR. Dâncu, PSD: PNRR nu cere noi legi ale Educației, ci ajustări legislative / Moșteanu, USR: Nu scrie în PNRR că trebuie adoptate legile educației

Doi politicieni importanți, unul din cadrul coaliției (Vasile Dâncu, președintele Consilului Național PSD) și unul din opoziție (deputatul USR, Ionuț Moștean), atrag atenția că PNRR nu impune României sau Guvernului…
Vezi articolul