SURSE Modificări la olimpiadele școlare 2024: Elevii de gimnaziu, excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV, tăieri de faze naționale la competițiile sportive ONSȘ, fără clasele III-IV la Olimpiada de muzică – UPDATE

12.985 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii de gimnaziu nu vor participa la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, după cum prevede calendarul olimpiadelor școlare naționale obținut pe surse și consultat de Edupedu.ro. Doar elevii de liceu ar urma să participe la olimpiadă, cu etapa județeană nestabilită încă și cea națională la Bistrița pe 19-23 aprilie (proba A) și 23-26 mai (proba B). Modificări sunt și la unele competiții din cadrul Olimpiadei Naționale Sportul Școlar (ONSȘ) care nu vor mai continua după fazele pe județ, conform surselor Edupedu.ro.

Mai exact, potrivit calendarului olimpiadelor școlare naționale aflat în lucru la Ministerul Educației, pentru Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024 sunt vizați doar elevii claselor IX-XII. În anii trecuți, din cei cel puțin 10 ani de istorie ai acestei competiții, au participat și elevi de gimnaziu, zeci de mii ca număr, potrivit surselor Edupedu.ro.

Conform acelorași surse, decizia renunțării la categoria de gimnaziu pentru OLAV ar fi fost luată după ce, în ultimii doi ani, ar fi fost discutată renunțarea completă la această competiție.

  • Modificările la OLAV, ONSS, dar și Olimpiada de Interpretare Instrumentală ar veni după ce o comisie a Ministerului Educației ar fi lucrat la trierea olimpiadelor și la revizuirea competițiilor la care să participe elevii în anul școlar 2023-2024.

De menționat că, deși încă din luna septembrie Ministerul Educației adună date și locații pentru desfășurarea olimpiadelor școlare naționale și cei mai mulți organizatori, mai ales reprezentați de societățile de specialitate, transmit propunerile până în luna octombrie de regulă, calendarele olimpiadelor școlare nu sunt publicate nici cu 2 zile înainte de începutul lunii februarie, în care se ar urma să se țină fazele locale și județene cele mai multe.

Iată ce prevede calendarul obținut de Edupedu.ro pe surse, pentru OLAV:

Ce prevedea calendarul din anul școlar trecut:

În ceea ce privește Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSȘ) 2024, mai multe sporturi, de exemplu tenisul de masă, se vor opri cu etapele la fazele județene, potrivit surselor Edupedu.ro, în condițiile în care calendarele județene, stabilite în teritoriu din toamnă, nu prevăd și date pentru etapele naționale, în anii trecuți organizate.

Conform acestora, elevii și profesorii care au susținut fazele locale și județene după calendare stabilite de Inspectoratele școlare și s-au calificat la etapa națională nu au fost înștiințați despre continuare și demersuri, așa cum se întâmpla în alți ani. Motivul renunțării la celelalte etape ar fi cheltuielile cu organizarea acestora, dar și cu banii de burse care ar urma să fie plătiți anul școlar viitor.

(sursa)

Și la Olimpiada de Interpretare instrumentală 2024 dispar două clase care până acum puteau participa la competiție: a III-a și a IV-a, prevede calendarul obținut pe surse de Edupedu.ro. Motivul renunțării la aceste două clase este legat de renunțarea la acordarea, în acest an, de burse de merit sau a altor forme de burse care s-au acordat în anul școlar 2022-2023 elevilor din ciclul primar pentru rezultatele la competițiile școlare.

Iată ce arată calendarul obținut pe surse de Edupedu.ro:

Calendarul de anul școlar trecut (2022-2023):

Olimpiada de muzică este printre puținele competiții cu rang de olimpiadă la care pot participa și elevii din ciclul primar, iar din acest motiv în anul școlar curent, conform metodologiei de acordare a burselor aprobată prin OME 6238/2023, elevii de clasa a V-a trebuie să primească burse de merit pentru premiile din anul școlar trecut, când erau clasa a IV-a, la competiții de acest fel, ceea ce a generat confuzii în rândul școlilor. Eliminarea celor două clase din concurs ar preveni acest lucru anul școlar viitor, potrivit surselor Edupedu.ro.

Articol în curs de actualizare.


2 comments
  1. A fost eliminat si Campionatul European Scolar( cu mai multe discipline de concurs), singura competitie sportiva internationala pentru elevi din Europa.
    Este clar ca ME nu este interesat cu adevarat de performanta, ci doar de economie…daca mai exista vreo indoiala.😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Aproape 30% din elevii din Suceava au pierdut bursa de merit, spune primarul localității, care anunță că nu mai suplimentează cuantumul minim. Ion Lungu: Să mai mărim celor care au 9,50 și cei care au 9,48 să nu primească deloc, mi se pare incorect

Mai mult de jumătate din numărul elevilor care beneficiau de bursă de merit au pierdut acest drept, după ce media minimă de acordare a crescut la 9.50, a declarat, miercuri,…
Vezi articolul

Cercetători de la o universitate din Germania repatriază peste 1.000 de rămășițe umane din colecție, aduse ilegal de europeni din perioada coloniilor. S-au încheiat acorduri cu țările păgubite

O echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Göttingen, Germania, analizează trecutul colonial a peste 1.000 de rămăşiţe umane din colecţia sa, relatează marţi agenţia DPA. Scopul este returnarea…
Vezi articolul
Noile programe pentru Definitivat 2021

Olimpiade școlare 2022. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale de Istorie, Geografie, Limbi romanice, Engleză și Franceză, publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

BREAKING Rectorii vor putea fi veșnic la șefia universităților, după ce numărul limitat de mandate a fost eliminat printr-un amendament votat de Senat în calitate de cameră decizională

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate astăzi de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de…
Vezi articolul

Regulamentul pentru evaluarea online a elevilor, publicat în Monitorul Oficial. Ministerul Educației va avea propria platformă de evaluare pentru clasele primare, gimnaziale și liceale. Notele elevilor pot fi trecute în catalog, dar nu pot fi făcute publice fără acordul părintelui sau al elevului major / Ce responsabilități vor avea școlile, elevii și profesorii

Metodologia-cadru de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor a fost publicată miercuri, 8 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.750…
Vezi articolul

Iohannis despre moartea copilului de 3 ani căzut în fosa septică a școlii: ”Dureroasă și revoltătoare. Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019”

Preşedintele Klaus Iohannis consideră “dureroasă şi revoltătoare” tragedia din judeţul Iaşi, unde un copil de 3 ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în fosa septică din curtea unei…
Vezi articolul