Țările UE care au închis toate școlile până acum, pe lângă România: șase state motivate în general de o situație epidemiologică mult mai gravă decât a României

2.072 de vizualizări
Foto © Dreamstime.com
Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri seară, într-un interviu la România TV că “aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă între timp au suspendat cursurile în clasă.” El nu a putut da exemple, însă. Analiza EduPedu.ro arată o cu totul altă situație: țările care au oprit toate cursurile față în față sunt foarte puține. Șeful guvernului a făcut declarațiile în ziua în care prima țară europeană care a închis complet școlile după începerea anului școlar, Cehia, țară mult mai afectată decât România, în acest moment, de pandemia Covid-19, a început deja procesul redeschiderii școlilor. La nivel european, multe țări păstrează școlile deschise în continuare, altele au închis învățământul secundar, dar păstrează deschise școlile primare, iar doar câteva – România, printre primele – au optat până acum să mute totul online.

Țări care, pe lângă România, au închis total școlile în fața actualului val pandemic

Republica Cehă, țara care multe săptămâni a înregistrat cea mai mare rată a cazurilor de Covid-19 din Europa (și acum rata este aproape dublă față de cea a României) a închis toate școlile pe 14 octombrie, invocând inclusiv un număr foarte mare de cazuri în școli (ceea ce n-a fost cazul României). Miercuri, 18 noiembrie, această țară a redeschis școlile pentru primii elevi de școală primară – clasele I-a și a II-a – dar și pentru elevii cu nevoi speciale. Nu este clar, încă, momentul când ar urma să se reia școala pentru alte clase, potrivit Radio Prague International.

Polonia, alături de România, a fost următoarea țară care a închis tot.  A apelat la o închidere treptată: a început cu clasele mari și a încheiat prin a închide școlile primare în momentul în care și România îi trimitea pe elevi în online. În această țară, în prezent, rata cazurilor Covid-19 este cu 50% mai mare decât în România.

Austria a închis școlile săptămâna aceasta. Țara are a doua cea mai mare rată a cazurilor de Covid-19 din Europa, după Luxembourg, în acest moment – peste 1000 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Belgia este o altă țară care a ținut, practic, închise școlile timp de două săptămâni, sub pretextul prelungirii vacanței de sfârșit de octombrie. Școlile primare și ciclul gimnazial s-au redeschis săptămâna aceasta, în timp ce liceele urmează modelul hibrid. Belgia este a doua țară după Cehia din punct de vedere al ratei deceselor.

În Slovenia, după vacanța de sfârșit de octombrie școala a fost reluată în sistem online. Și în această țară rata de infectare este mult mai mare decât a României.

Grecia a anunțat tot săptămâna aceasta închiderea școlilor timp de două săptămâni. Este singura țară cu o situație epidemiologică mai puțin gravă decât a României, dintre cele care au decis închiderea totală.

Pe lângă acestea, majoritatea țărilor europene au optat pentru alte soluții:

  • Multe țin școlile deschise, optând pentru închideri punctuale, în funcție de numărul de cazuri înregistrate în școală, sau închideri locale/regionale (similare cu modelul aplicat de România până la începutul lunii noiembrie) – cele mai multe landuri germane, țările nordice, Marea Britanie, Franța (care acum permite, dar nu recomandă liceelor să mute 50% din predare online), Spania, Portugalia.
  • Închiderea totală sau parțială a claselor mari – liceu sau liceu plus gimnaziu – menținerea predării la clasă pentru clasele de școală primară și grădiniță – Italia (unde există și închideri regionale), Ungaria, Bulgaria, Țara Galilor, Slovacia, Belgia (după redeschiderea școlilor), Lituania.

Photo 77342802 © Uatp1Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
  1. Minciuna galbena! Sunt foarte putine state care au inchis scolile. De exemplu in Franta cu mare dificultate s-a realizat un sistem hibrid, cu aproximativ 50% din discipline predate online. Adevarul este ca scoala online este o gluma si la noi dar si in vest. Chiar daca elevii au tablete si telefoane inteligente, le lipseste un ingredient esential: autodisciplina. Fara un acest ingredient scoala online se transforma intr-o gluma sinistra, o adevarata fabrica de analfabeti. Din aceasta cauza scoala online este aplicabila doar in universitati. Noi propunem doar niste reguli de bun simt, care respecta si recomandarile date de OMS, care sustin prezenta fizica a elevilor in scoli. Sustinem asadar prezenta elevilor la disciplinele la care vor sustine examen, si online la celelalte discipline care nu sunt fundamentale. Vedem ca alesilor le pasa doar de salvarea alegerilor si de castigarea acestora, fara sa se gandeasca la consecinte, la distrugerea a aproape doua generatii, viitorii culegatori de sparanghel din Germania. #rezist #ghinion #carciuma

  2. E dreptul fiecarei tari sa aleaga calea! Chiar daca nu e o tara, de curand si New York-ul, la o rata de putin peste 3% a luat aceeasi decizie! E greu de spus cine are dreptate! Problema cea mai mare e, nu acticitatea in scoala, cat interactiunile ce au loc inafara ei, cum ar fi in autobuzele scolare, multe cu numar mic de locuri, care transporta un numar mare de copii! E doar una din probleme! Oricum, nu e Romania singura care a luat decizia!

  3. Și vreți să deschidem școlile și să așteptăm să ajungem la numărul de cazuri din aceste țări și apoi să le închidem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bibliotecă digitală cu 2.500 de lecții, lansată la Chișinău la o lună de la închiderea școlilor / În România, 11 miniștri au ignorat Legea care prevede de 9 ani că Ministerul are obligația să facă o Bibliotecă școlară virtuală

Aproximativ 2.500 de lecții video pentru elevii claselor I-XII, alături de materiale didactice pentru toate disciplinele, precum și de un scurt ghid psiho-pedagogic pentru părinți se află în Bibliotecă digitală…
Vezi articolul

Dr. Radu Lupescu, medic român în Franța: “Coronavirusul este periculos la nivelul unei populații intregi pentru că propagarea lui poate duce la saturarea sistemului de sănătate, cu o supramortalitate cauzată de necesitatea tratării unui număr mare de bolnavi într-un interval scurt”

Dr. Radu Lupescu, președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, scrie pe Facebook despre evoluția epidemiei de coronavirus din România și cel mai mare pericol: supra-aglomerarea spitalelor. Textul…
Vezi articolul

TOP 5 cele mai „căutate” meserii în învățământul profesional și tehnic. Producem peste 11 mii de tehnicieni ecologi și sunt doar 16 firme cu astfel de angajați

Cei mai mulți elevi sunt înscriși la calificarea „tehnician în activități economice”, potrivit platformei meserii.ro. Este vorba despre 14% din totalul elevilor din învățământul profesional din România. Pe locul al…
Vezi articolul