Trei exemple de platforme de informații și monitorizare în educație date Ministerului Educației de către experții OCDE, organizație critică la adresa felului în care România evaluează rezultatele învățării: sistemele folosite în Danemarca, Estonia, Țara Galilor

1.882 de vizualizări
Foto: © Buurserstraat386 | Dreamstime.com
Sistemele de baze de date puse în aplicare în trei națiuni europene – Danemarca, Estonia și Țara Galilor – sunt date drept exemplu pentru felul ușor cum pot fi utilizate și pentru eficiența agregării informațiilor, într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), de diagnostic al educației din România. Ce spune despre cele trei sisteme OCDE – organizație la care România dorește să adere și care urmează să integreze informații despre sistemul român de educație în propriile rapoarte anuale?

În acest context, documentul OCDE citat face scurte prezentări ale sistemelor folosite în cele trei națiuni menționate, exemple pe care România să le aibă la dispoziție atunci când își reformează propriul sistem de monitorizare și informare în educație.

  • Legături la articolele Edupedu.ro despre constatările extinse ale raportului organizației internaționale sunt disponibile la finalul articolului
Danemarca: “Depozitul de date”

Primul dintre exemple este sistemul danez de date și informații “Depozitul de date” (Data Varehuset). Acesta reprezintă principala interfață statistică pentru educația daneză și oferă instituțiilor, regiunilor, autorităților locale și publicului larg rapoarte prestabilite, grafice și hărți interactive cu informații statistice, potrivit sursei citate.

Platforma – accesibilă aici (pagină în limba daneză) – face legătura între datele existente și obiectivele educaționale ale țării și include informații extinse despre note, prezență, cursuri, starea de bine a elevilor etc..

“Depozitul de date” are drept scop, potrivit prezentării OCDE, să răspundă intereselor unui număr mare de părți interesate, precum:

  • Părinții care trebuie să aleagă o școală pentru elevii lor
  • Directorii școlilor, care au nevoie să compare rezultatele unităților lor cu cele ale unor școli similare, să identifice punctele tari și slabe și să ia măsurile necesare
  • Autoritățile locale care au nevoie de un instrument de management pentru a monitoriza calitatea școlilor
Sistemul de informații pentru educație din Estonia

Potrivit raportului OCDE, acest instrument a fost creat încă din 2005 și reunește toate bazele de date ale sistemului de educație din Estonia. El permite oricui dorește să analizeze indicatorii de performanță pentru toate tipurile de instituții din domeniul învățământului. Sistemul de informații pentru educație lucrează cu aproximativ 20 de sisteme de informații diferite și colectează date de la circa 2000 de agenții și 5000 de utilizatori.

A fost dezvoltat un Portal Statistic pentru Educație, HaridusSilm (pagină în limba estonă), cu date din întregul sistemul educațional și care oferă o imagine generală a strategiei pentru educație și a activităților planificate pentru realizarea acestei strategii.

  • Platforma se adresează părinților, elevilor, școlilor, autorităților locale, decidenților, iar, potrivit raportului citat, utilizatorii pot să creeze dinamic propriile rapoarte statistice și să compare indicatorii școlilor. Toate datele provin din portalul de date deschise al Estoniei.
Sistemul național de categorisire a școlilor din Țara Galilor

Potrivit raportului OCDE, guvernul galez a dezvoltat un “Sistem național de categorisire a școlilor”, menit să ofere o structură clară a informațiilor privind performanța unităților de învățământ. Sistemul are în vedere criterii multiple, de la eficiența managementului școlar la calitatea predării și a învățării, precum și nivelul de sprijin de care are nevoie o școală pentru a obține rezultate mai bune.

Fiecare școală este încadrată într-un set de patru categorii, în funcție de care obține un pachet de sprijin specific.

Potrivit raportului citat, sistemul este astfel conceput încât să ajute școlile să identifice cât mai bine lucrurile de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți performanța, evitând o “etichetare” sau o clasificare a școlilor în funcție de rezultatele de moment.

Foto: © Buurserstraat386 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV OCDE despre o componentă-cheie a reformei Iohannis-Deca din educație: evaluarea rezultatelor învățării este amenințată de probleme sistemice precum lipsa planificării strategice, o risipă a resurselor puține, lipsa de coordonare
EXCLUSIV Finanțarea educației din România: “nici proiectul de lege, nici strategia România Educată nu stabilesc țintele” banilor în plus promiși de noua lege, într-un sistem fără buget multianual și în care “sectorul educației este sufocat de proceduri redundante și inutile” – raport de diagnostic al OCDE
EXCLUSIV România, caz unic în Uniunea Europeană și țările OCDE ca școlile să fie controlate de două organisme – inspectorate și ARACIP. „Ineficientă și împovărătoare pentru școli” dubla-inspecție e considerată „o piedică în implementarea reformelor”, într-un raport de diagnostic al OCDE
EXCLUSIV Critici dure pentru „reforma” Deca-Iohannis din educație, într-un raport-cheie al OCDE, organizația la care România dorește să adere: România nu are o strategie națională pentru îmbunătățirea școlilor, bugetul pentru educație nu ține cont de obiectivele pe termen lung, iar sistemul rămâne foarte birocratic, cu un nivel ridicat de risipă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CLASAMENT România își întărește ușor prezența în clasamentul universităților Shanghai Ranking 2023 după domenii de studiu, după ce a ieșit din clasamentul general Shanghai în vară / De două ori mai multe apariții la Matematică, poziție întărită la Științe medicale, nicio apariție la Științe sociale

România înregistrează o creștere a numărului de apariții în prestigiosul clasament universitar Shanghai Ranking după domenii de studiu – ediția 2023, după ce, în vară, rămăsese fără nicio universitate care…
Vezi articolul

HARTA Cum se deschid școlile în marile orașe din România. Bucureștiul și majoritatea reședințelor de județ sunt în galben. Patru mari municipii rămân în roșu, iar șase în verde / Orașele aflate la limită

Bucureștiul și majoritatea reședințelor de județ se încadrează în scenariul galben pentru redeschiderea școlilor, potrivit ratei de incidență COVID-19 de la acest moment, cu trei zile înainte de reluarea cursurilor.…
Vezi articolul

Cazul Bode – măsură pentru “toleranța zero în privința plagiatului”, declarată de președintele Iohannis în octombrie: “sunt probleme” în privința ministrului de Interne, dar pot să aștepte câteva luni, “cel târziu până la rotația guvernamentală”

Președintele Klaus Iohannis declara, la începutul anului universitar, că este “nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”. După câteva luni de atunci, el a dat dimensiunea acestei “toleranțe zero” în…
Vezi articolul

O discuție cu ChatGPT despre “România Educată”: Nici inteligența artificială nu pricepe cum a început și cum va continua proiectul / Programul AI susține că acesta a fost “dezvoltat și implementat de către Guvern” în 2018, când miniștri erau Valentin Popa și Ecaterina Andronescu

Modul cum a evoluat proiectul prezidențial “România Educată” pe parcursul ultimilor șapte ani, de când a fost propus de președinte până la a doua variantă a unui pachet legislativ încă…
Vezi articolul