Unul din cinci candidați înscriși la proba de Matematică sau Istorie a Bacalaureatului de toamnă a lipsit de la examen / 29 au încercat să copieze și au fost eliminați din Bac

1.654 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Peste 3.600 candidați au lipsit joi, 17 august, de la proba obligatorie a profilului, de Matematică sau Istorie, a Bacalaureatului de toamnă 2023, transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă. 29 au fost eliminați din examen pentru tentativă de copiat, mai informează instituția.

„Au participat 15.386 de candidați din totalul celor 19.027 de candidați care și-au exprimat opțiunea de a susține această probă la una dintre cele două discipline: Matematică sau Istorie. Nu s-au prezentat 3.612 candidați, iar 29 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă”, scrie Ministerul Educației.

Concret, unul din cinci candidați înscriși (19,14%) la proba obligatorie a profilului nu s-a prezentat la examen.

Urmează proba la alegere a profilului și specializării, vineri, 18 august și luni, 21 august, proba la Limba și literatura maternă pentru candidații care aparțin minorităților naționale.

Amintim că două cerințe de la proba de Matematică a Bacalaureatului de toamnă, la profilul real, specializarea Științe ale naturii, au fost traduse greșit pentru minoritățile naționale

„Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi comunicate marți, 29 august”, reamintește Ministerul în comunicat.

De ce diferă numărul de candidați care susțin probele față de numărul de înscriși

În total, la această sesiune de Bac s-au înscris doar 33.900 de candidați, cei mai puțini din ultimii 18 ani. Potrivit unei analize Edupedu.ro, doi din trei tineri înscriși la Bacalaureatul de toamnă sunt din promoția 2023.

În comunicat, Ministerul Educației a scris că „în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă este diferit. Altfel spus, cei peste 33.900 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial”.

Miercuri, 16 august, la proba de Limba română, peste 2.600 de candidați nu s-au prezentat. 21 au fost eliminați pentru că au încercat să copieze.

Este prima sesiune de examene cu lucrări corectate digital

Este pentru prima dată când toate lucrările de la un examen național vor fi evaluate digitalizat, după cum au susținut ministrul Educației, Ligia Deca și secretarii de stat Florian Lixandru și Sorin Ion. Probele scrise din această sesiune se vor desfășura în 137 de centre de examen în toată țara.

Deși anunțată de Ministerul Educației de luna trecută, pilotată în ultimii doi ani în aceleași două județe, digitalizarea lucrărilor – adică scanarea foilor fizice si transferarea lor pe un server, în format .pdf – a fost o corvoadă pentru cei mai mulți dintre cei care au participat ca profesori asistenți la Bacalaureat 2023, sesiunea a II-a, conform mesajelor acestora.

Edupedu.ro a scris că scanarea lucrărilor la Bacalaureat i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre profesorii asistenți, la prima probă, cea de limba română, care ar fi fost instruiți în dimineața probei, cu documente distribuite pe grupuri de Whatsapp.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion a spus la emisiunea InfoEdu de la TVR Info că erorile și sincopele din prima zi a examenului de bacalaureat au fost „normale” și „ne așteptam să se întâmple”.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Două cerințe de la proba de Matematică a Bacalaureatului de toamnă au fost traduse greșit pentru minoritățile naționale. Sesizarea, făcută după o oră de la începutul examenului / Timpul a fost prelungit pentru candidați, spune președintele Comisiei naționale de Bacalaureat, Florian Lixandru
BAC 2023, sesiunea de toamnă: Subiectele și baremele pentru proba de matematică au fost publicate
Subiectele și baremul de la Istorie – BAC 2023, sesiunea de toamnă. Eseul de la subiectul al III-lea a fost despre constituirea și evoluția statului român modern
Subiectele și baremele de corectare pentru proba de Limba română de la BAC 2023, sesiunea de toamnă, profilele real și tehnologic. Candidații au avut de ales între Mihail Sadoveanu și George Călinescu
Subiecte Limba română uman – BAC 2023, sesiunea de toamnă. Cerință pentru candidați: să argumenteze dacă emoțiile influențează sau nu comportamentul unei persoane 
Scanarea lucrărilor la Bacalaureat i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre profesorii asistenți, care ar fi fost instruiți în dimineața probei, cu documente distribuite pe grupuri de Whatsapp
Corectare digitalizată la Bacalaureat. Parcursul unei lucrări de la predarea ei către profesorii asistenți și până la urcarea în platformă. Documentele trebuie șterse de pe laptop la final – procedură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transferul elevilor în anul școlar 2023-2024. Care sunt situațiile excepționale în care consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate aproba transferul. Documentele necesare și model de cerere

Consiliul de administrație al inspectoratelor școlare poate aproba transferul elevilor în timpul anului școlar, în situații excepționale, după cum prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar…
Vezi articolul