VIDEO Cum încearcă o profesoară să vadă dacă studenţii copiază la testele online: “Telefonul să îţi fie agăţat la gât, ca să văd ce faci cu mâinile pe tastatură”

19.909 vizualizări
Un clip în care apare discuţia dintre o profesoară şi un student pe o platformă de învăţare online a ajuns pe grupurile de Facebook şi s-a viralizat. Profesoara îi spune studentului că trebuie să îşi pună telefonul în zona coatelor, în spate, pentru ca ea să aibă a doua camera îndreptată spre mâinile studentului. Aceasta îi dă tot felul de indicaţii, timp în care studentul îi spune că ar trebui să aibă teste “open book”, nu să supravegheze ce fac studenţii în timpul testului.

“Toată chestia asta este pentru că voi nu sunteţi cinstiţi, pentru că voi copiaţi”, spune profesoara.

“Doamnă, trebuie să vă asumaţi şi să daţi subiecte open book”, spune studentul.

“Nu se poate open book pentru că sunteţi foarte mulţi. Trebuie să dau 200 de subiecte (…) Dacă nu respecţi regulile pe care le impun pentru examen, dacă nu îţi convine asta e, vii la toamnă”, încheie profesoara.

Potrivit celor care au trimis acest clip redacţiei Edupedu.ro, discuţia ar fi avut loc la un curs de programare.


24 comments
  1. Eu tind să cred că doamna profesoară N***** ia inclusiv mită😅 Nu vreau să dau date exacte, dar a pus o întrebare în sesiunea din vară “De câte puncte ai nevoie?” unei studente care nu a știut să facă nimic și i s-au pus 10 puncte la ambele probe. În schimb, alții care s-au muncit să facă ceva la examnul acela pentru a-l promova, nu au trecut. Sunt o persoană neînsemnată momentan, un tânăr care nu a putut deschide gura deoarece sunt în minoritate și aș fi fost luat la rost de cei care au promovat fără a-și da interesul, în primul rând iar după, de respectiva doamnă profesoară care ori pune note pe ochi frumoși, ori pe bani mulți. Asta se va rezolva cu o plângere la decan, am și martori care confirmă acțiunile dumneaei. Ne luăm restanțe degeaba așa ca vor unii profesori..nu se poate, cineva trebuie să schimbe ceva. Nu ne mai constrangeti cu superioritatea dvs, dragi profesori universitari, pentru ca la un moment dat daca ne adunam toti studentii vom schimba ceva, adica modul vostru inutil de a ne invata ceva benefic si felul in care va comportati cu noi.

  2. Este o discutie haioasa, care trebuia sa ramana intre studenti si profesor. Un pic de discretie nu strica.

    Pandemia a prins toata lumea nepregatita. In testele online nu prea ai cum sa controlezi frauda. Cei de afara, invocati aici, au gasit o gramada de smecherii de a frauda online, cand noi nici nu stiam sa deschidem un calculator.

    Din pacate s-au dus vremurile cand caracterul si principiile mai insemnau ceva, sa te bazezi strict pe onestitate.

  3. Filmul arata evident ca isprava unui agent provocateur incercand sa-si intimideze profesorul, un model de “whistleblowing” consacrat de media romaneasca prin tehnica decuparii de context, imitata maimutareste de un student narcisist.

    Realitatile invocate in comentarii nu sunt chiar realitati, ci pretexte “din auzite” – atat regimul “open book”, cat si mitul studentesc ca “orice ai avea de facut, a facut deja cineva pe stackoverflow” (iar tu ca programator esti platit sa cauti “la un click distanta” si sa copiezi). Stackoverflow e o comunitate de profesionisti facand knowledge sharing, nu una de milogi sperand ca le face altcineva treaba.

    Daca lucrurile sunt deja facute, nu te plateste nimeni doar ca sa bajbai si sa pui intrebari pe-acolo. Chiar nu merita platit un dev pentru acel tip de “efort”. Si niciun client nu amana termenul de livrare pentru ca nu i s-a raspuns lui Gigel la intrebarea de pe stackoverflow. N-ai ce cauta pe stackoverflow pana nu esti in stare sa iti formulezi intrebarea si sa pricepi raspunsurile pe care le gasesti acolo. Daca tu n-ai auzit de REST API si n-ai scris in viata ta unul cat de rudimentar cu mana ta, poti sta on-line mult si bine, sperand ca iti gasesti acolo treaba gata cazuta din ceruri. Programarea nu e magie ci inginerie, iar librariile ajuta la productivitate, nu substituie cunostintele developerului si nici nu creeaza produsul de livrat in locul lui.

    Da, in invatarea programarii exista o faza (critica!) in care e esential sa cunosti lucruri pe de rost – nu ca si cum ai invata un comentariu literar pe de rost, ci in sensul ca daca esti intrebat poti raspunde fara sa cauti undeva, iar cand ai de implementat o functie banala esti in stare sa o faci pentru ca ai priceput-o, nu pentru ca ai invatat pe de rost cateva linii de cod (e aici si o problema legata de cum opteaza sa invete studentul). Examenele de anul 1 (si in general cursurile introductive pe o anumita tehnologie) cu asta se ocupa. Cand mergi la medic te bazezi ca e in stare sa-ti citeasca analizele, nu ca te cheama saptamana viitoare ca sa caute pe stackoverflow (o fi existand si un echivalent medical al acestuia, probabil il pot accesa si pacientii).

    In ce priveste primul punct, am studiat in universitati din top 150 mondial din categoria celor invocate aici ca exemple “din alte tari, nu ca la noi”:

    1. Nu stiu cum se descurca acum nici ei, dar inca din vremuri pre-COVID online – se foloseau browsere speciale care blocau tot restul calculatorului (Lockdown Browser), intrebari cu timp scurt si fara posibilitate de revenire, cu masuri antifraudare standard puse la punct la nivel institutional, nu improvizate de fiecare profesor pe barba proprie. In UK aveam “Examination teams”, echipe independente de profesor care se ocupau de gestiunea procesului de examinare, de la suport pentru persoanele cu disabilitati pana la supraveghere dotata dedicat impotriva fraudarii (prin casca, marea “smecherie” romaneasca). Studentii romani/est-europeni ajunsi acolo erau traumatizati la primele 1-2 examene pana acceptau ce inseamna cu adevarat “sa nu fie ca la noi”.

    2. Examenele de tip open book erau rare si strict pentru grupuri mici, avansate, nu pentru “grupe” de 200-400 de studenti cum a generat invatamantul de masa romanesc. Pana la examenele de tip open book te mancau examenele grila, orale si testele practice fara acces la Internet (folosind cel mult Javadocs locale). Trebuia sa stii “pe de rost” design patternuri ca sa te “califici” sa rezolvi probleme cu cartea deschisa (iar alea erau probleme de echipa, lucrau 5-10 insi la ea si stackoverflow nu te prea ajuta).

    3. Nici in strainatate universitatile nu au ca scop sa dezvolte “productivitate” (pentru asta sunt internshipurile, cursurile extracuriculare intensive, diverse traininguri care au loc direct in firme). In universitati se invata o gama diversa de concepte si tehnologii, cu o evolutie graduala in complexitate si cat de cat fundamentata teoretic, iar la final studentul decide in ce directie/tehnologie are de gand sa devina si productiv (iar productivitatea se plateste, nu exista notiunea de internship gratis). A acuza ca “inveti teorie” cand tu de fapt inveti linii de cod pe de rost pentru ca nu le pricepi “teoria” e o mica mizerie. Ulterior se si prezinta la interviuri de angajare cu aceeasi atitudine.

    4. Problema fraudarii nu se pune neaparat in sensul ca studentul sa nu aiba acces la informatie, ci sa se garanteze ca munca a facut-o cel care primeste diploma si nu altcineva.

  4. Creati masini virtuale la care studentii se conectează si unde nu se poate da copy paste. Solutii sunt cu sutele daca nu vreti sa dati open book, sunteti profesoara cu niște cunoștințe tehnice, folosiți-le. Dar tot open book e solutia cea mai buna

  5. Bună ziua!

    Adevărul este ca m-a deranjat formularea dumneavoastră inițială, tocmai pentru a ati tras concluzii rapide pe care le-ați exprimat într-o modalitate zeflemitoare.
    Nu contest ca o cunoașteți pe doamna profesoara, nici ca dansa nu încerca sa găsească soluții. Dacă nu ar fi încercat, cu siguranță discuția nu ar mai fi avut loc.
    Insa, cu toate ca nu îl cunosc pe studentul implicat în acest “scandal”, cunosc discuția ce a avut loc la ora doamnei profesoare.
    Nu, nu sunt studenta în cazul în care v-ați gândi ca de aceea ii iau apărarea băiatului.
    Dar am fost. Și știu foarte bine care sunt limitele sistemului nostru de învățământ, căci le-am experimentat din plin.

    Și știu foarte bine și ca după discuția filmata toți studenții, nu doar cel ce a avut curajul de a ii explica doamnei profesoare ca ideea dumneaei nu este potrivita, au cerut și au discutat aceeași problema la finalul orei de informatica cu dansa. Iar doamna profesoara a refuzat sa accepte ca soluția dumneaei nu este potrivita, ținându-se în continuare “pe baricade”.
    De asemenea, după ce filmulețul a ajuns pe rețelele de socializare studentul implicat a încercat sa o contacteze pe doamna profesoara pentru a ii explica ca nu este el cel care a făcut public filmulețul. Nu el s-a filmat în timp ce discuta cu dansa. Un alt student a făcut-o și a dat publicității înregistrarea. Iar doamna profesoara, supărată fiind, a ales sa îl ignore și sa refuze orice forma de dialog. Nu spun ca nu o înțeleg, căci ii înțeleg decizia în circumstanțele acestea.

    Ceea ce vreau sa spun este ca situația de fata este data de lipsa de comunicare eficienta. Nu doar din partea studentului filmat, ci și din partea doamnei profesoare.

    De asemenea, dorința studentului nu este de a putea copia, căci întreaga clasa i-a împărtășit opinia. Și este greu de crezut ca 200 de persoane nu au cunoștințe și cauta sa treacă examenul prin trisare.
    Dar pentru rezolvarea problemelor este nevoie de dialog și de disponibilitatea de a accepta ca greșești. Însă, prin amenințarea picarii unui examen nu faci decât sa abuzezi de funcția ce o deții, nu găsești soluții. Iar asta, din punctul meu de vedere, este o abordare din start greșita.

  6. Se gandeste solutia tehnica (cu ajutorul celor care au mai facut/fac treaba asta uzual – nu dau exemple), testeaza intern, discuta atat intre profesori cat si mai apoi cu studentii, se modifica pt a fi aplicabila, testeaza (inclusiv cu studentii de data asta) iar se pune in aplicare. Trebuie sa fie deschidere si “corectitudine” din partea tuturor ca sa functioneze.

  7. Sunt curios ce materie anume predati dumneavoastra la facultate. De ce inca in 2020 se merge pe principiul asta de evaluare a capacitatii de memorare a studentului? De ce inca trebuie studentii sa retina in tocmai, linie cu linie, un program cand totul se gaseste la un click distanta? Si chiar asta e modul in care va lucra la locul de munca studentul intr-un domeniu IT, cand nu stii ceva sau nu iti mai amintesti dai un search pe google si problema ta a fost deja rezolvata de multi altii pe stackoverflow. In opinia mea trebuie evaluata capacitatea de gandire analitica si algoritmica, nu teorie peste teorie si cand ajunge la locul de munca nu stie ce e cu el. Trebuie pus accentul pe practica, pe rezolvarea algoritmica a problemelor. Si o spus din proprie experienta.

    1. Acea inregistrare a fost trunchiata si s-a retinut numai ce a spus studentul. Toata discutia a pornit ca eu vreau sa vad ceea ce fac ei practic, cum gandesc la fata locului o problema, sa-mi comunice solutia gandita si sa o tasteze. Cuvantul “copiat” se referea la faptul ca doream sa elimin varianta ca altcineva sa rezolve in locul lor problema (telefon, masina virtuala, alt calculator, etc.) De ce continuati mentalitatea ca intr-o Facultate tehnica se merge pe principiul de evaluare a capacitatii de memorare ?

      Cred ca s-a spus tot ce era de spus, ma opresc aici cu toate comentariile.

      1. Haideti sa nu ne mai ascundem in spatele unor minciuni. Daca nu se pune accentul pe capacitatea de memorare de ce la majoritatea examenelor din cadrul Univarsitatii Politehnica din Bucuresti nu este permis accesul cu materiale la examen? Daca materia dumneavostra, cat si a altor profesori din cadrul UPB, este atat de importanta pentru formarea studentilor pana la castigarea unui loc de munca in domeniu ati putea sa aratati practic studentilor unde se folosesc acele informatii in cadrul unei firme sau organizatii. Sunt sigur ca stiti deja ca multe materii sunt in urma fata de ce este acum pe piata si nu ati putea face acest lucru. Daca tot ati fost in SUA si ati studiat acolo tot asa se tineau examenele ? Cu telefonul legat de gat? Asumati-va ca aveti de facut mai multe subiecte. Sa munciti mai mult da. Stiu ca va este greu. Majoritatea profesorilor au o dificultate in a muncii in plus pentru studenti, a se adapta la cerintele actuale si mai ales in a realiza ca ei sunt acolo datorita studentilor. Oricum acesti studenti au inceput sa ia singuri masuri si aleg sa nu mai vina in cadrul UPB ,adica se vede clar cum in ultimii 3 ani numarul de studenti ce aplica la facultati din cadrul UPB scade si cum din 18 facultati din cadrul UPB doar 3 sau 4 au toate locurile ocupate(buget+taxa).

  8. Numele meu e Gabriela Niculescu, da, sunt “profa de info” cu care acest student a avut conversatia.

    Am terminat in UPB, Facultatea de Automatica in 1994, iar din 1998 am fost plecata in USA unde am facut un master si un doctorat in Biomedical Engineering , la Rutgers, The State University of New Jersey, joint degree in Biomedical Sciences from UMDNJ Medical School. M-am intors in tara cu gandul sa contribui la crearea si dezvoltarea unui mediu academic asa cum l-am experimentat eu.

    Stiu ca e o lupta pierduta partea cu filmarea, am vrut doar sa luati in considerare efortul pe care trebuie sa-l facem impreuna sa depasim neajunsurile create de criza COVID-19. Subiectele “open book” la cursurile de Informatica/Programare nu elimina copierea si nu face corect procesul de evaluare a cunostiintelor studentului- orice alt student poate sa-i rezolve subiectul. Intentia mea nu e sa-mi bat joc de studenti. De ce considerati gresit sa pretind corectitudine ? Adevarata problema nu este cea a examinarilor online ci a celor” 7 ani de acasa”. Consider ca Facultarea este un loc meritoriu.

    1. Eu consider ca plecati din start de la o premiza gresita si anume ca toti studentii vor sa copieze. Ma indoiesc ca ati intalnit in locurile unde ati studiat o asemenea atitudine din partea profesorului fata de student.

      Dati-mi voie sa va dau eu un exemplu de examen pe care il puteti implementa cu usurinta: Un examen grila online cu un numar considerabil de intrebari si un timp de raspuns de 1 minut pe intrebare, fara posibilitatea de a reveni la intrebarea precedenta. Acum o sa ziceti ca e usor ca studentii sa comunice intre ei si sa afle raspunsurile ca deh, studentul stie doar sa copieze. Aici exista o solutie simpla. Ordinea intrebarilor va fi stabilita aleatoriu pentru fiecare student in parte. Daca vreti sa mergeti mai departe implementati o lista de intrebari mai mare decat cea servita studentului iar astfel unii studenti vor avea intrebari pe care altii nu le vor avea samd.

      Programarea e o disciplina care are la baza rezolvarea unei probleme si acest lucru ar trebui sa se regaseasca si in atitudinea dvs.

      1. Nota finala e formata dintr-o parte teoretica si o parte practica. Da, sunt total de acord cu solutia propusa de dvs, este una din variantele pe care o si aplic pentru forma de evaluare teoretica, chiar daca aici scriu eu codul si studentul doar alege varianta corecta. Toata discutia a pornit de la proba practica, cand efectiv trebuie studentul sa scrie cod.

        Multumesc pentru timpul acordat.

        1. Ma bucur foarte mult ca ati avut curajul sa scrieti acest comentariu si sa il asumati cu nume si prenume. Din pacate cu laudele le opresc aici, dar restul comentariului sa nu il priviti ca si critici, ci ca sfaturi. Eu personal lucrez de peste 12 ani in domeniul IT si pot sa va spun cu mana pe inima ca maxim 1 din 100 de absolventi sunt pregatiti in facultate pentru a fi productivi la locul de munca (si aici ma includ si pe mine intre cei care au fost nepregatiti). Munca unui “programator” pe scurt este sa copieze (suna exagerat, dar nu e) din diverse surse si librari existente, si nu trebuie sa reinventeze de fiecare data roata, bucati de cod astfel incat sa rezolve problema data. Va sugerez sa incercati sa creati probleme mai complexe si sa ii lasati pe studenti cu “stackoverflow-ul” in fata, cine o sa stie ce trebuie sa copieze inseamna ca intelege programarea.

          1. Sunt de acord cu dvs cu aceasta “filozofie” a programarii, dar din pacate se aplica la programatorii maturi care au conceptele definite. Eu vorbesc aici de studenti de anul I, care au venit din licee cu profil de stiintele naturii, biologie sau mate-info, pentru care incerc sa definesc un sistem de gandire din punct de vedere al programarii – sap la fundatie, asez primele straturi de caramizi si-mi doresc sa fie solida. Acum, nu se pune problema de librarii si logica de cod mai mult de 20 linii.

    2. Absolut jenant doamna profesoara .. clar nu sunteti in meseria care trebuie … si introducerea dumneavoastra este absoluti inutila..cu ce ati facut si pe unde ati mers. Sincer va spun..am trecut prin 2 facultati … biotehnologii si automatica si calculatoare..si am lucrat si in laboratoare..am lucrat cot la cot cu oameni care fac cercetare pe proeiecte straine….si am lucrat si lucrez momentan in domeniul IT.

      – Este penibil sa auzi un profesor zeflemitor care ii spune unui student pe un ton de “boss” asta este nu gasesti solutii .. vi in toamna
      – Este penibil sa auzi un profesor cum pune un student de anul 1 sa gaseasca el solutii la probleme legate de desfasurarea examenului…lucru pentru care dumneavoastra primiti salariu nu studentul
      – Este penibil sa pui un student sa faca gimnastica cu telefonul ba pe umar ba pe clavicula ba pe gat…penibil…mi jena ca fac parte din tara asta … atat de jena.
      – Este penibil sa vezi ca un profesor acuza un student ca vezi doamne este opus ideilor dumneavoastra doar fiindca nu poate fizic sa tina un telefon cum ati dorii dumneavoastra…este responsabilitatea dumneavoastra ca profesor sa gasiti solutii la felul in care decurg orele sau examenele
      – Este penibil sa va aud razand superior in asemenea conditii de ceea ce face studentul
      – Pe bune ?!? ” VOI NU SUNTETI CINSTITI .. VOI COPIATI ” .. Doamnaaa profesoara … isussee… cum sa nu va crape obrazul … daca un student nu invata la materia dumneavoastra nu este doar vina lui … nu sunteti usa de biserica iar pe “dincolo” pe unde cica ati fost…profesorii o iau ca pe un esec personal care cere imbunatatire…ei nu vad esecul unui student ca fiind doar vina studentului..o iau ca pe un esec personal..un loc unde ei au poate nevoie de imbunatatire. Pe “dincolo” pe unde ati fost…profesorii primesc note care conteaza…din partea studenetilor…se fac review-uri … se da feedback .. in tara asta ca student roman nu primesti nici o sansa sa dai un feedback

      Efectiv mi s-a facut greata…mi-au trecut prin fata cei 8 ani de facultate… cu tot ce a trebuit sa inghit ca student…si credeti-ma sunt muuulte frustrari…au fost multe fosile…profi scarbiti…jegosi…murdari ca oameni..care isi bateau joc de noi ca studenti si ne vedeau ca un impediment in fata linistii lor…efectiv imi este scarba din cale afara.

      Si da nu pot fi “politicly correct ” cand vad ca va folositi de “indumnezeirea” de profesor … si cum ceva nu va convine aveti raspunsul ” VI IN TOAMNA “.

      Sa stiti si dumneavoastra ca asemenea raspuns ” VI IN TOAMNA ” este o dovada clara a unei relatii extrem de toxice…de posesie..de subjugare…prin care folositi asta ca pe un bici de la dumnezeu cu care faceti dumneavoastra carari prin viata pentru cine trece mai departe cu succes in meseria care si-o doreste si cine nu … asta oricum cu ideea ca materia dumneavoastra daca este luata la puricat oricum va fi considerata invechita si inutila.

      Daca as avea puterea as matura universitatiile de profesori ca dumneavoastra fiindca stiu prea multi studenti buni..capabili sa profeseze meseriile pe care doreau sa le studieze…dar care s-au pierdut fiindca nu au putut face fata la tortura psihica din partea profesorilor si care din cauza asta au si renuntat. Am vauzt fete care plangeau pe holuri din cauza unor atitudini ca dumneavoastra. Poate ati inceput cu un gand bun sa predati .. undeva prin anii 90…dar clar ati pierdut scopul si clar meseria nu mai este pentru dumneavoastra… nu as vrea sa va am ca profesoara eu…sau orice ce alt student din romania…

      Efectiv imi pare rau pentru mine si pentru toti cei care au trebuit sa inghita asemenea atitudini… si va recomand sa va tineti poate de cercetare ? sau ceva ce nu tine de o legatura stransa cu studentii … fiindca asa cum scriam mai sus…s-ar putea sa aveti in fata studenti care sa va depaseasca cu foarte mult…dar pe care sa ii speriati .. sau sa ii scarbiti atat de mult incat sa creada ca nu este pentru ei si ca nu fac fata…ca mai apoi sa renunte …

  9. Student? Domnul “student” are o exprimare de cartier împănată cu “pă bune” și “uoupăn buc” de care ne bucurăm din plin deoarece vorbește mult mai mult decît profesoara. Am fost și eu cîndva și student și profesor. Cred că e ușor să îți dai seama despre ce este vorba aici, și dacă ești student și dacă ești profesor: trolling. Studentul se repetă la infinit spunînd același lucru, vorbește de două ori mai mult ca profesoara (de-a dreptul straniu pentru un student oprimat, oiță, etc.). În acest timp un alt coleg îl filmează. Apoi înregistrarea este decupată, scoasă din context și publicată online, căci online-ul suportă orice. Foarte bine regizat, bravo! Mă întreb care sînt cunoștințele reale acestui student și ce șanse ar avea la un examen real uoupăn buc. Mi-ar plăcea să îl testez 🙂 Mie îmi pare ca și cum face puțin scandal căci știe că e singura lui șansă să treacă examenul.

    Dragi studenți, cu toții avem dificultăți în vremurile COVID 19. Așa cum voi nu ați mai dat examene online, profesorii nu au mai pregătit astfel de examene, chit că domnul student de mai sus susține că acest lucru se întîmplă de cînd lumea. Am predat în afara României, nu e așa. Nu la o facultate importantă. Iar copiatul? Ce vreți să spuneți, că nu există? Ce urmează, o răzmeriță împotriva camerelor de la examenul de bacalaureat? 🙂 De ce l-ar deranja pe studentul de mai sus o filmare a tastaturii și monitorului? Poate pentru că nu va mai putea copia?

    Îi urez domnului student multă baftă la examen, căci pentru a-i ura succes ar fi nevoie de muncă. Mai simplu cu trolling.

    1. Domnule Cristian,
      Am mici întrebări simple pentru dumneavoastră adresata cu respect, respect care dumneavoastră v-a lipsit atunci când ați decis sa trageți concluziile acestea. Nu aveți cunoștință nici despre capacitatea intelectuala și cunoștințele studentului în cauza, nici despre bunul lui simt. Nu îl cunoașteți.

      Dumneavoastră aveți doar mentalitatea veche în care un elev sau student trebuie sa stea “drept” în fata profesorului indiferent de atitudinea celui din urma sau de cerințele total exagerate ale acestuia.

      Vi se pare un abuz de putere din partea doamnei profesoare sa amenințe ca ii va pica pe cei care poate nu dispun de logistica ceruta de dumneaei, în speță 3 camere video?
      Într-o situație normala, pre-pandemie ar fi îndreptățită picarea celui care nu îndeplinește condițiile examinarii. Dar nu suntem într-o situație normala și nici studentul, nici profesorul nu este de vina pentru asta. Mai mult, studiază în România, aici unde majoritatea elevilor și studenților au dificultăți în a se întreține pentru a reuși sa își termine studiile.

      În străinătate, acolo unde ați predat dumneavoastră, s-a mai auzit ca un profesor sa ceara studentilor sa își lege orice de gat? Nu sa monteze o camera pe trepied, SĂ ÎȘI LEGE UN TELEFON ÎN JURUL GATULUI, timp în care trebuie sa rezolve și cerințele, dar sa se și asigure ca sta nemișcat. Pe scurt, sa fie și cameraman și protagonist în același timp.

      Vi se par condiții prielnice susținerii unui examen? V-ați pus în locul studenților? Cum ar fi sa susțineți dumneavoastră un examen cu un telefon legat de gat?

      Bazându-mă pe comentariul dumneavoastră anterior, conștientizez ca dumneavoastră nu doar ca nu dați doi bani pe respectul ce ar trebui dat studenților, dar și priviți cu admirație abuzul de putere al doamnei profesoare, căci deh! “cum îndrăznește un student sa se contrazică cu un profesor și sa ii demonstreze ca nu are dreptate”.

      Dragi profesori, vremurile de demult au apus. Asta pentru ca generațiile noi conștientizează puterea cuvântului lor și au curajul sa își exprime punctul de vedere. Bravo lor!

      Repet, nu este o situație normala și prin ea trec atât cadrele universitare, cât și studentii.
      Dar nu este vina studenților de lipsa soluțiilor în situația aceasta. Facultatea este obligata sa asigure studenților logistica necesara, atât timp cât au pretenții extraordinare de la un sistem de învățământ profund neadaptat la digital.

      1. Dragă Anca,

        În mod cert pare că te preocupă problema, dacă ai stat să scrii atît. Te-aș întreba, dacă ai avea o nemulțumire în legătură cu sistemul profesorului i-ai vorbi așa? Dacă da, și ți se pare că respectivul student a avut respect, poți să nu mai citești mai jos, căci nu mai are rost, avem noțiuni diferite pentru respect.

        Doi, te-ai apuca să orchestrezi o înregistrare, fără voia profesorului? O cunosc pe profa respectivă. Am întrebat-o ce s-a întîmplat. Video-ul respectiv a fost editat astfel încît să ascundă contextul: profa se scuza de nenumărate ori căci încă nu știe ce va hotărî împreună cu studenții și asistenții, căci este o situație complicată, nemaiîntîlnită. Studentul troll însă a tot insistat să-i dea acum un răspuns, știind că o filmează. Presată fiind a cedat și i-a spus o idee de luat în considerare, cea în care un telefon să filmeze tastatura *și monitorul* studentului. Nu era nimic definitiv. Și da, nu văd nimic grav în a te asigura că la cel mai înalt nivel, cel al factultății, prin definiție facultativă, studentul nu copiază. Dacă facem asta la bac de ce nu am, face-o la facultate? Eu cred că îl aperi cam ușor pe un troll, care nu te reprezintă.

        Anca, cred că între “a sta drepți în fața profesorului” și a vorbi în felul în care vorbește studentul acela, e cale lungă. Am fost și eu rebel ca student, am terminat printre primii la Automatică și Calculatoare și am intrat în discuții în contradictoriu cu cîțiva profesori. Dar nu am întins capcane profesorului meu, nu l-am provocat, nu am schimbat adevărul editînd o înregistrare și nu i-am vorbit de cartier cu “pă bune”.

        În străinătate nu s-a auzit de nici un telefon legat pe gît pentru simplul fapt că nu aveau COVID 19. Nici nu existau examene online, tocmai pentru a evita trișatul. Știi de ce? Pentru că acolo diploma obținută de la o facultate contează. Nu e ca la noi, doar o hîrtie de trecut la dosar. Și mi s-ar părea un scenariu plauzibil acela în care MIT ar trimite tuturor studenților trepiede (circa $15 bucata) pentru a-și monta telefoanele mobile și a se filma în timpul examenului. Partea cu legatul de gît care îți repugnă atît era doar o încercare de a evita costuri care în România contează. Te simți umilită? La bac te-ai simțit umilită?

        Dacă mi s-ar cere să mă filmez în timpul examenului aș fi absolut de acord. În fapt eu mă filmez în timp ce predau, ca să nu existe discuții ulterioare. În loc să mă revolt, cum faci tu și respectivul student, aș propune ceva constructiv, cum ar fi ideea cu trepiedul. Dar un student care se exprimă de cartier, ca mulți alți români, preferă să fie distructiv. În loc să lucreze împreună cu profesorul pentru a rezolva o problemă care este a tuturor (nu noi am cerut COVID-19) preferă să își bată joc și să nege posibilitatea unei filmări. Ideea de examen open book (sau uoupăn buoc cum pronunță dînsul) funcționează în sală. Online, ea nu previne copierea, așa cum profa și spune în video. Nu este o soluție reală. Părerea mea este că studentul respectiv este, pe românește, “tufă” și încearcă să scape fără un examen corect.

        Anca, dacă tu admiri acest student și generațiile noi căci “conștientizează puterea cuvântului lor și au curajul sa își exprime punctul de vedere.” ți se pare că studentul are puterea cuvîntului? Mi se pare că nici nu stăpînește limba natală. Se repetă, vorbește cu expresii de cartier. Mi-ar fi și jenă să postez un video cu mine vorbind așa. Și așa exprimi punctul de vedere? Iată, ceea ce facem noi aici se numește exprimarea punctului de vedere. Este o dezbatere în care atît studentul cît și profesorul poate să se exprime. Dezbatere unde nu pare că studentul respectiv a apărut să își apere prețiosul punct de vedere. Profa a apărut. Anca, cine are mai mult curajul să apară cu numele adevărat, să folosească cuvîntul și să își exprime punctul de vedere?

        Da, nu este vina studenților pentru ceea ce se întîmplă. Dar nici a profesorilor și nici a facultății. Încercăm cu toții să găsim o soluție. În filmul de mai sus văd o profă constructivă (chiar dacă non-conformistă) și un student distructiv. “Facultatea este obligată să asigure studenților logistica necesara”, zici tu. Da, și spitalele românești sînt obligate să asigure un ventilator pentru fiecare bolnav care necesită unul. Realitatea este că facem ce putem, cu resurse limitate. Nu mi-e clar ce aștepți tu te la o singură profesoară să facă, deocamdată ea e una din cei care încearcă să vină cu soluții. Au venit cumva studenții, în grup, să discute despre logistica examenului online, iar profesoara a refuzat discuția? Nu asta văd în film. Văd un student care spune că unii oameni nu au telefoane mobile. Serios? Aș vrea să văd și eu acel student. Presupunînd prin absurd că ar exista, putem găsi soluții să îi cumpărăm unul.

        Anca, mă acuzi de lipsă de respect? De ce? Pentru că am spus lucruri care nu îți convin? Mi-am argumentat spusele. Sau îți convine puterea cuvîntului numai atunci cînd este a studentului? Nu pare că negi nimic din ceea ce am spus, la obiect. Ceea ce fac eu acum, în răspunsul meu, răspund la obiecțiile tale. Te plîngi că sistemul de învățămînt este profund neadaptat la digital. Nu mi-e clar pe ce te bazezi cînd spui asta, ai statistici comparative cu alte țări? Sau poate vrei să fim noi cei mai șmecheri? Păi profa de mai sus tocmai asta încearcă să facă, să găsească o soluție digitală! Chiar și eu, aici, pare că sînt destul de adaptat la digital, iată, îți răspund, nu?

        Desigur că, pentru că nu îți convine ce ți-am spus, mă vei cataloga ca lipsit de respect. Respectul se cîștigă. Nu am respect pentru studentul din film, care a depășit o limită umană de bun simț.

        Dragi studenți: nu vă simțiți aproapiați de studentul troll de mai sus. Chiar nu cred că voi ați face ceea ce a făcut el. Aveți probleme, avem cu toții, ieșiți la discuție. În mod cert profesoara de mai sus este dispusă să discute. De-a lungul secolelor studenții au fost o clasă care s-a organizat și a discutat problemele importante ale unei țări. Acest student e doar un troll care nu vă reprezintă.

        1. Dragi studenți: nu vă simțiți aproapiați de studentul troll de mai sus.
          Ar trebui sa reformulezi, dom’ profesor in “dragi trolli”.

          Ceri respect dar oferi lipsa de respect. Rusinica!

  10. Asta e una din sutele de profesori universitari care isi bat joc in ultimul hal de studenti. Asta e un caz fericit ca a avut curaj studentul sa o confrunte, majoritatea lasa capul in jos si asculta ca oile toate pretentiile profesorilor.

  11. Rar mi-a fost dat sa vad un cadru didactic universitar mai inchistat si mai incapabil sa se adapteze la realitatile digitale. Se puteau face o serie de subiecte “open book”, in care fiecare student putea sa consulte orice material doreste. Daca intrebarile sunt atent elaborate nu puteau sa raspunda decat cei care au parcurs materia. Din pacate datorita unor astfel de profesorii, Romania nu are sanse de progres.

  12. Cam isterică doamna, trebuie sa fie ea mai specială, având în vedere că alte țări au luat măsura examenelor online / open book )))) nu înțeleg de ce face atâta tevatură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Top 50 universități în Inginerie și Tehnologie

Președintele Curții de Conturi a fost prezent la Consiliul Rectorilor de la Cluj, după ce auditorii săi au verificat decuplarea universităților de cercetare și schimbarea standardelor minimale. Daniel David: Prezentarea domnului Mihai Busuioc a adus clarificări importante pentru prezent și optimism pentru viitor

Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a fost prezent la reuniunea de la Cluj a Consiliului Național al Rectorilor și “a avut o prezentare care a adus clarificări…
Vezi articolul

Domeniile de studii universitare cu cei mai mulți studenți din România: Afacerile, ingineria, medicina se detașează în fața celorlalte / Dreptul, domeniu pentru care România lipsește din clasamentele internaționale, conduce din punct de vedere al ofertei de studii 

Doar șase domenii de licență, dintr-un total de circa 80 câte există în România, atrag un sfert dintre totalul studenților pe care îi pot primi, în anul I, universitățile din…
Vezi articolul