VIDEO Primele biblioteci “pe roți” din Afghanistan au reapărut în cartierele din Kabul după venirea talibanilor

180 de vizualizări
Foto: © Suryo | Dreamstime.com
O bibliotecă pe roți, organizată într-un autobuz, a mers duminică la un orfelinat din Kabul, capitala Afghanistanului, și și-a deschis ușile pentru prima dată de când talibanii au preluat țara, stârnind zâmbete din partea tinerilor iubitori de carte, scrie EuroNews. În țara cu școli închise în această perioadă sau cu restricții la Educație impuse de guvernul taliban, bibliotecile mobile sunt printre puținele ocazii de acces la cultură pentru copii.

Biblioteca mobilă este unul dintre cele cinci autobuze școlare puse în mișcare de o organizație locală numită Charmaghz, înființată de absolventa afgană a Universității Oxford, Freshta Karim. În ultimii ani, sute de copii au folosit zilnic bibliotecile mobile în timp ce străbăteau capitala afgană, deoarece multe școli nu au propria bibliotecă în Afganistan, mai transmite sursa citată.

Cu toate acestea, bibliotecile mobile au pierdut „aproape toți sponsorii noștri după ce guvernul a fost preluat de talibani la mijlocul lunii august”, a declarat Ahmad Fahim Barakati, coordonator al organizației non-profit.

Charmaghz are suficiente fonduri în prezent pentru a menține bibliotecile mobile în circulație timp de aproximativ o lună, dar strângem fonduri prin intermediul platformelor online și la nivel global. Sper că vom avea destui sponsori și donatori pentru a merge mai departe de atât“, a adăugat Barakati. (Articolul continuă după VIDEO)

Ministerul Educației condus de talibani a acordat permisiunea pentru repunerea în funcțiune a bibliotecilor mobile după o pauză de trei luni, dar doar în urmă cu câteva zile s-a ajuns la un acord cu Ministerul Transporturilor care deține autobuzele.

Educația fetelor a fost lovită puternic de revenirea talibanilor la putere, deoarece milioane de fete din toată țara au fost excluse de la învățământul secundar în școlile de stat. Drept urmare, viitorul educației lor s-ar putea baza în mare măsură pe servicii ca acestea, mai scrie Euronews.

„Sunt foarte fericit să pot citi cărțile pe care le iubesc, din nou”, spune Arezo Azizi, în vârstă de 11 ani, al cărui volum favorit este un îndreptar de matematică, despre o pisică care primește mai multe bucăți de brânză cu cât poate număra mai mult.

Mai mult decât cei mici, bibliotecara Ramzia Abdi Khail, în vârstă de 22 de ani, este vizibil bucuroasă că autobuzele cu volume au revenit pe drum: “Este un sentiment minunat. În prezent, școlile sunt închise”, a menționat ea.

De la cărți de pictură la cărți de povești în engleză și dari (n. red. denumirea pentru limba persană din Afghanistan – sursa), biblioteca mobilă oferă șansa copiilor care nu au ocazia să meargă la școală de a învăța lucruri noi.

Foto: © Suryo | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și:
17 august 2021: Apel World Vision: Lumea trebuie să acționeze imediat în ajutorul copiilor din Afganistan / 8,2 milioane de minori au avut nevoie de asistență umanitară și de protecție în 2021
30 august 2021: Talibanii dau asigurări că femeile din Afganistan vor putea învăța la universitate, dar nu în clase cu bărbați
5 septembrie 2021: Studentele din Afganistan vor purta obligatoriu abaya și niqab negre, care le lasă descoperiți doar ochii / Decizia a fost luată de noul guvern taliban
8 septembrie 2021: Anul universitar din Afganistan începe cu schimbări impuse de talibani: fetele și băieții vor fi separați printr-o draperie, în sălile de curs, profesorii femeilor pot fi doar persoane de același sex sau „bătrâni”
18 septembrie 2021: Colegiile şi liceele s-au redeschis în Afganistan numai pentru băieți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cererea pentru adeverința de conformitate a studiilor, pentru profesorii care vor să predea în străinătate, completată cu denumirile actelor și câteva modificări de procedură – document

Metodologia privind eliberarea adeverinței de conformitate a studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE, privind recunoașterea calificărilor profesionale, și a adeverinței privind certificarea competențelor pentru profesia de cadru didactic în învățământul preuniversitar,…
Vezi articolul