VIDEO Robotul “Verzulică” – stația de colectare inteligentă a reciclabilelor din Ciugud / Dan Lungu, coordonator: Copiii din comună colectează ambalaje și primesc monede virtuale care pot fi folosite la nivel local

1.772 de vizualizări
Sursă foto: Dan Lungu, Primăria Ciugud
Copiii din Ciugud, județul Alba sunt, de câteva săptămâni, implicați în colectarea selectivă din comună. Au la dispoziție un aparat inteligent, “Robotul Verzulică”, și de fiecare dată când predau deșeuri reciclabile primesc monezi virtuale. Elevii sunt încântați și au satisfacția că numărul gunoaielor la nivel local, neadunate, este din ce în ce mai mic. Până acum s-au strâns aproximativ 2500 de PET-uri, aproximativ 1300 de sticle și 1500 de doze – “de 4 sau 5 ori mai mult decât estimam, ceea ce ne-a determinat să creștem frecvența ridicării materialelor reciclabile”, spune Dan Lungu, responsabil pentru instalarea proiectului în comunitate.

Stația de colectare este amplasată în curtea Școlii Gimnaziale din Ciugud și este personalizată: poartă numele de “Verzulică – roboțelul reciclator”. Copiii au, ca provocare, să aducă la stație cât mai multe ambalaje până la sfârșitul vacanței de vară. În același timp, colectează monede emise de aparat, CIUGUbani, pe care le pot folosi ca bani reali la începutul anului școlar “pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare”.

Sistemul de predare deșeuri, recompensă, valorificare a monedelor, în forma actuală, aparține Primăriei din Ciugud, stația fiind implementată în parteneriat cu Envipco, o companie americană de aparate de tip Reverse Vending Machines, alături de Școala din Ciugud.

“Proiectul este pilot și pentru noi nu a presupus costuri pentru că avem rolul de a dezvolta stațiile, de a le testa și de a da un feedback privind posibile erori”, spun inițiatorii.

Citește mai jos interviul cu Dan Lungu, coordonator pentru implementarea proiectului în comună.

Sursă video: Dan Lungu / arhiva personală

Dan Lungu explică, într-un interviu pentru EduPedu.ro, sistemul de colectare și ceea ce presupune întregul proiect:

Edupedu.ro: Ce obiective ați avut când ați dorit implementat proiectul?

Dan Lungu: Proiectul își propune, în primul rând, să educe viitorii cetățeni ai comunității noastre. Indiferent că locuim la oraș sau la sat, protejarea mediului trebuie să fie o prioritate pentru administrațiile locale, dar și pentru cetățeni. Astfel, proiectul vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească, anual, sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu. Și pentru că orice schimbare pornește de la educație, am gândit acest proiect care își propune atât să crească gradul de reciclare al ambalajelor de sticlă, plastic și aluminiu, dar și să educe copiii că reciclarea trebuie să devină un lucru normal.

Edupedu.ro: Care este valoarea educativă? – lecția pe care o dă aparatul se leagă și de un curs de la școală? 

Dan Lungu: Orice schimbare pornește de la educație, iar acest proiect are ca principal obiectiv această valoare educativă. Educăm copiii, care vor fi viitorii cetățeni adulți ai comunității noastre, apoi, prin copii, educăm părinții. Împreună învață cum să recicleze – nu în concordanță cu un curs al școlii, ci aplicativ, direct – de ce trebuie să recicleze și sperăm noi că astfel înțeleg că mediul este cea mai importantă moștenire pe care o lasă celor din viitor. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum, de cele mai multe ori, în râuri și în natură.

Edupedu.ro: Cum ați pus în aplicare un proiect de genul acesta? De unde v-a venit ideea?

Dan Lungu: În primul rând, trebuie să vă spunem că nu am inventat noi acest sistem de reciclare; el funcționează de mulți ani în multe țări europene. La Ciugud, noi am îmbrăcat această soluție într-o formă educațională, ne-am inventat propria monedă virtuală și într-o formă jucăușă învățăm împreună, întreaga comunitate, să reciclăm responsabil. Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri. Ne propunem să montăm în comună stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective.

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program. De asemenea, echipa primăriei Ciugud analizează și lucrează și la posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

Edupedu.ro: Aveți vreun rezultat până acum?

Dan Lungu: Rezultatul este vizibil, atât în comunitatea noastră, cât și în întreaga țară deoarece numeroase primării, școli sau asociații non-guvernamentale ne-au contactat deoarece doresc să multiplice proiectul nostru. Ne bucură atât de mult că am reușit, cu sprijinul mass-mediei, să atragem atenția asupra unui subiect extrem de important și, din păcate ignorat, reciclarea pentru protejarea mediului. În școală și în comună, copiii sunt încântați de Verzulică și de ideea reciclării în schimbul monedelor virtuale și deja au adunat un număr record de ambalaje: aproape 3000 de PET-uri, peste 1500 de doze de aluminiu și aproape 2500 de sticle.

Edupedu.ro: Unde cheltuie monedele copiii și pe ce anume? 

Dan Lungu: Copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare. Practic, întrecerea este între clasele Școlii Gimnaziale Ciugud și pe parcursul aceste competiții, în momentul în care ating diferite praguri de colectare copiii vor primi recompense. Spre exemplu, prima recompensă primită de la Roboțelul Verzulică a fost, în ultimele zile de școală, înghețată oferită gratuit tuturor copiilor.

Edupedu.ro: Aveți parteneriate încheiate cu alimentarele din comună?

Dan Lungu: În prezent, suntem în perioada în care definitivăm primele parteneriate locale cu proprietarii unor magazine sătești, astfel încât să sprijine, prin acordarea unor reduceri, la produsele comercializate în schimbul monedelor virtuale. Primul parteneriat a fost finalizat, în această săptămână, și presupune montarea unei stații în Hăpria, acolo unde proprietarul unui mic supermarket va acorda, la un anumit număr de Ciugubani colectați, reduceri la produsele din magazin. Avem în plan să continuăm proiectul și în celelalte sate, însă modul de aplicare va fi adaptat în funcție de specificul fiecărei comunități și de impactul pe care îl va avea în primele etape.

Edupedu.ro: Aveți o problemă cu selectarea în comună? Rezolvă acest aparat, din punct de vedere administrativ, acest lucru?

Dan Lungu: Aceste RVM-uri (Reverse Vending Machines) au rezolvat o parte din problema reciclării în multe state europene. În Ciugud, de câțiva ani, cetățenii colectează selectiv gunoiul menajer, respectiv adună ambalajele reciclabile într-un sac de culoare galbenă și resturile vegetale sau alimentare sunt strânse în stații de compost. Astfel s-a ajuns să scadă cantitatea de gunoi menajer care ajunge în groapă și, ca măsură de recompensare a comunității, copiii până la 18 ani nu plătesc taxa de gunoi. Educarea cetățenilor am făcut-o tot printr-un proiect educațional: Patrula ECO. Astfel, cu ajutorul copiilor, am promovat modul în care trebuie făcută colectarea selectivă și importanța protejării mediului înconjurător.

Proiectul actual vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu. Astfel, încercăm să obișnuim și să educăm cetățenii din Ciugud cum să recicleze ambalajele și să fie pregătiți pentru momentul în care va intra în vigoare legislația amintită anterior.

Într-o postare pe Facebook, într-un comentariu, Primăria din Ciugud spune despre modelul japonez implementat în comună: “Modelul japonez se aplică de mulți ani în Ciugud și, spre exemplu, nu veți vedea coșuri de gunoi stradale. Cetățenii au învățat că gunoiul e un lucru intim și îl aruncăm doar acasă. La fel ca în Japonia, educăm copiii în școală să recicleze selectiv și să păstreze curățenia, fiind pe rând ‘polițistul eco’…”.

Sursă foto: Dan Lungu, Primăria Ciugud

Citește și:
Începutul anului școlar la Ciugud, Alba, interviu cu directoarea Teodora Simion. Pe un perete scrie “Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara – Spiru Haret”
Studiu: 1 din 3 elevi ai liceelor agricole intenționează să-și înceapă propria afacere sau să o continue pe cea a familiei, iar 31% vor să meargă la facultate
Acord MIT și Harvard: Furnizorul de cursuri EdX este preluat de compania 2U. Decizia vine în paralel cu o finanțare de 800 milioane de dolari pentru continuarea cercetării în noua generație a educației online
Gabriel Barbu, profesor de istorie, despre importanța profesiei: Suntem responsabili de viitorul acestei țări. Noi îi formăm pe cei care mâine vor avea un cuvânt de decizie
Subiecte false de Bacalaureat, vândute pe Instagram cu 50 de lei – alertă CERT-RO

1 comment
  1. E asa de grea documentatia incat nu se poate accesa un astfel de proiect de fiecare primarie de comuna pentru a fi aplicat in scoli? Noi, profesorii, deja le-am vorbit, cu nenumarate ocazii despre reciclare, iar copiii ar fi foarte receptivi. Mai ales daca primesc ceva, mai ales cei defavorizati. Trimiteti un mail cu conditiile de implementare in primarii. Sunt convins ca exista oameni competenti care pot urma exemplul demn de urmat al Ciugudului. Poate chiar primaria Ciugud se face partenera cu primarii din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cătălin Ciupală, profesor de matematică, propune calibrarea corecturii la Bacalaureat și Evaluarea Națională pe o lucrare-test, ca la BAC-ul internațional: dacă profesorul evaluator supraevaluează sau subevaluează o lucrare, atunci îi apare în platformă un steag roșu de atenționare

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, din Braşov, are două propuneri privind corectarea lucrărilor de la examene naționale în platformă astfel încât să nu mai existe…
Vezi articolul

Ce burse vor primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute – proiect / Elevii de clasa a XII-a cu rezultate la olimpiade ar primi toți banii de bursă pe un an școlar întreg după ce termină cursurile

Criteriile de acordare a burselor școlare prevăzute în noua lege a educației care intră în vigoare la începutul lunii septembrie au fost publicate în dezbatere publică de Ministerul Educației vineri…
Vezi articolul

Explicațiile vicepreședintelui Consiliului de Etică pentru decizia care-l “spală” pe Lucian Bode de plagiat, în cazul cărții bazate pe o carte demonstrat plagiată: Legea lasă multe aspecte neclarificate / “Nicăieri în lege nu se menționează despre folosirea ghilimelelor”

“Putem cu toții observa că legea 206/2004 lasă foarte multe aspecte neclarificate. Îl cităm sau nu pe Newton când folosim legea gravitației? Unde tragem linia pentru ce trebuie sau nu…
Vezi articolul