Zi liberă de 1 iunie, miercuri, pentru elevi, profesori și părinți. Câte zile mai sunt până se încheie anul școlar și până încep examenele naționale 2022

16.283 de vizualizări
Foto: © Famveldman | Dreamstime.com
Ziua de 1 iunie 2022, care pică miercuri, este zi liberă nelucrătoare pentru elevi, profesori și părinți, conform Codului Muncii. Vezi în articol și când se încheie cursurile anului școlar 2021-2022.

Ziua internaţională a copilului a fost stabilită în 1954, fiind numită Ziua Universală a Copiilor, care se celebrează la 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora, conform site-ului www.un.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, scrie site-ul organizației. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, informează agenția de presă Agerpres.

Prin Rezoluţia nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a copilului şi a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare ţară la o dată pe care o consideră potrivită.

În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite, mai notează Agerpres.

La 16 noiembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Când se încheie anul școlar 2021-2022 pentru fiecare an de studiu. Câte zile mai sunt până încep examenele naționale 2022

EduPedu.ro a scris recent că, pe 10 iunie, se încheie cursurile pentru majoritatea elevilor și copiilor din sistemul educațional din România, conform calendarului oficial al anului școlar 2021-2022. Este vorba despre copiii de grădiniță, elevii din învățământul primar, toți elevii din clasele V-VII și toți elevii din clasele IX-XI de la liceu. Fără ultima zi, cea de 10 iunie, aceștia mai au 8 zile de cursuri.

Pentru un număr semnificativ de elevi, cei din ani terminali, cei din învățământul profesional și din școlile postliceale și de maiștri – cursurile se vor termina fie mai devreme, fie cu câteva săptămâni mai târziu. Cei care studiază pentru calificarea “asistent medical generalist” sunt ultimii care pleacă în vacanță, peste aproape trei luni.

  • Elevii din clasa a XII-a/a XIII-a au încheiat cursurile pe 27 mai. Probele de Bacalaureat 2022 au loc în perioada 6-23 iunie. Fără ziua de azi, 29 mai, au rămas 8 zile până la prima probă de competențe din cadrul sesiunii de BAC 2022 iunie-iulie.

Poți citi articole cu sfaturi despre probele de competențe BAC 2022 aici: pentru TIC (competența digitală), dar și pentru competențele lingvistice – limba franceză, limba engleză.

  • Elevii din clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie. Evaluarea Națională 2022 are loc pe 14-17 iunie. Fără ziua de azi, 29 mai, mai sunt 16 zile până la prima probă, proba scrisă la Limba și literatura română.
  • Pentru grupele de grădiniță și celelalte clase (școala primară, clasele a V-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a), cursurile se încheie vineri, 10 iunie.

Citește aici mai mult despre cum se termină anul școlar 2021-2022: Când se termină școala în 2022, pentru fiecare an de studiu. Vacanța de vară are în acest an 2 luni și 26 de zile.

Foto: © Famveldman | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Bacalaureat 2022. Înscrierea se face în perioada 23-27 mai. Descarcă documentele-tip de înscriere și cererile pentru echivalarea probelor de competențe digitale și lingvistice pentru limbile străine
EXCLUSIV Ministerul Educației și-a dat seama că două probe de la BAC și Evaluarea Națională 2022 se suprapun și decide prelungirea perioadei pentru probele de competențe / Modificarea apare cu lună înainte de examene, printr-o notă trimisă în teritoriu
Calendarul unor “probe de competențe”, trimis de Ministerul Educației către inspectorate, printr-o notă semnată de 5 responsabili, fără să precizeze un cuvânt despre examenul de Bacalaureat 2022 / Pe 13 iunie, a doua zi de Rusalii, nu se organizează probe, deși calendarul oficial prevede asta
DOCUMENT Fișa de admitere la liceu 2022, publicată de inspectoratele școlare
Admitere liceu 2022. Candidații la probele de aptitudini și la cele de limbă modernă sau maternă vor avea numele anonimizate, potrivit unui precizări a Ministerului Educației / Probele încep astăzi, 18 mai, și țin până pe 20 mai

2 comments
  1. Era frumos sa fi fost si de Înălțare,ca mi se pare o sărbătoare importanta,cu lume (adulți/copii) la biserică.
    Asta e,macar atat sa mai fie.
    Parca mai e de Rusalii si dupa cam gata pentru toti,se termina anul si pentru cei cu profil tehnologic.
    Oricum,un an greu,incarcat si sucit.Pandemia si a spus cuvantul,la fel ca cei ce ne conduc.Adica, prăpăd in educatie!

  2. O zi, în care elevii nu se vor bucura de ea, deoarece vor avea grijă profesorii să le dea și mai multe teme pentru acasă, ei doar să se relaxeze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Silviu Iordache si Sorin Cimpeanu in iunie 2021 / Foto: Facebook.com/Iordache Silviu

Sorin Cîmpeanu, despre noul președinte pe care l-a numit la ARACIP: Criteriile au fost strict de competență profesională și managerială. Silviu Iordache a prezentat uniformele create de Cătălin Botezatu pentru compania națională TAROM și nu alte “obiecte vestimentare”

Ministrul educației explică rațiunile pentru care l-a numit ca nou președinte al ARACIP pe Silviu Iordache, fost manechin pentru Botezatu, fost fondator al partidului PRO România, profesor de religie, geografie…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, despre testarea în școli: Elevii din clasa copilului care a fost diagnosticat pozitiv, să continue învățământul online timp de 14 zile / Se poate reveni începând cu ziua a opta prin testare antigen rapidă, în condițiile în care rezultatele acestor teste sunt negative

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat cum se va desfășura testarea în școli în conferința de presă comună cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Dacă un elev dintr-o clasă este pozitiv,…
Vezi articolul

Patru directori de școală din România au fost premiați pentru că au redus abandonul școlar, analfabetismul funcțional sau au îmbunătățit rezultatele la Evaluarea Națională în școlile pe care le conduc

Patru directori de școală din România din Ditrău (jud. Harghita), Curcani (jud. Călărași), Popricani (jud. Iași) și Iași, care au avut rezultate excepționale precum reducerea abandonului școlar sau a analfabetismului…
Vezi articolul