BREAKING Noile programe de examen la Limba română și Matematică, pentru Evaluarea Națională 2021, au fost publicate în Monitorul Oficial. Structura subiectelor se schimbă, dispar compunerile și sunt evaluate competențele de tip PISA

evaluare nationala a VIII-a
Noile programe de examen valabile începând cu generația aflată acum în clasa a VII-a au fost publicate în Monitorul Oficial. Programele pentru susținerea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, începând cu anul școlar 2020-2021 au schimbări majore față de cele valabile până anul acesta, inclusiv, potrivit documentelor publicate în Monitorul Oficial și analizate de Edupedu.ro. Atât la Limba și Literatura română, cât și la Matematică se modifică structura subiectelor, noua formă având „o nouă viziune”, se arată în documentele oficiale.

Programele noi pentru Evaluarea Națională 2021 vin în contextul în care elevii care sunt acum clasa a VII-a și care vor susține acest examen anul viitor au avut un curriculum nou din clasa pregătitoare și până acum, programe școlare noi la fiecare materie și manuale noi la toate disciplinele.

Ordinul cu noile programe de Evaluare Națională 2021 – publicat în Monitorul Oficial
Programa la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2021

În programa pentru Evaluarea Națională 2021 la Limba și literatura română, chiar din preambulul documentului sunt menționate câteva modificări fundamentale față de vechea programă, adoptată în 2014.

 • „Subiectele de limba și literatura română de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a evaluează competențele de receptare a mesajului scris de diverse tipuri, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă, adecvată și eficientă a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare cu scopuri diverse, precum și exprimarea identității lingvistice și culturale proprii în context național și internațional.”
 • ”Etapele intermediare ale formării competențelor specifice pe care le conțin programa de valoare și detalierea conținuturilor sunt prezentate în programa școlară în vigoare.”
 • „Structura subiectului are în vedere o nouă viziune care valorifică procesele cognitive evaluate de testările PIRLS și PISA, vizează modelul dezvoltării personale în receptarea textului literar și caracterul funcțional al componentei lingvistice, în conformitate cu profilul de formare a absolventului de gimnaziu și cu programa școlară sus menționată.”
 • „În evaluarea competențelor și a conținuturilor se vor urmări permanent aspectele normative, ortoepice, ortografice, morfologice și de punctuație, utilizându-se constant Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM 2), Dicționarul explicativ al limbii române și alte tipuri de dicționare și îndreptare.”
DOCUMENT Vezi noua programă la Limba și literatura română, valabilă pentru Evaluarea Națională 2021:

Față de programa actuală, în vigoare pentru cei care acum sunt clasa a VIII-a și care vor susține anul acesta Evaluarea Națională, modificările sunt de substanță.

Dispar compunerile, genurile și speciile literare sunt înlocuite de „tipuri de texte”, celebra cerință din toate comentariile care presupunea ”motivarea apartenenţei unui text studiat sau la prima vedere la o specie literară sau la un gen literar” devine istorie.

Rămâne, în schimb, „caracterizarea personajului”.

Programa la Matematică pentru Evaluarea Națională 2021

Noua programă de Matematică pentru Evaluarea Națională 2021 este mai detaliată în privința competențelor generale și specifice pe care examenul trebuie să le evalueze față de programa aflată în vigoare, adoptată în 2014. În ce privește conținuturile, o analiză aprofundată care urmează să fie făcută va arăta diferențele.

DOCUMENT Vezi noua programă la Matematică, valabilă pentru Evaluarea Națională 2021:

FOTO: School photo created by freepik – www.freepik.com

Amintim că elevii care astăzi sunt clasa a VII-a ar fi urmat să susțină semestrul acesta o simulare a Evaluării Naționale cu o structură nouă de subiecte, diferită de cea a simulărilor susținute de clasa a VIII-a. Închiderea școlilor pentru a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus a pus, însă, sub semnul întrebării întreaga structură a anului școlar în curs.

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii
 1. Bun. Și programele la celelalte discipline de examen? LEN prevede ca începând cu această generație EN se va realiza prin:
  a) o probă scrisă la limba şi literatura română;
  b) o probă scrisă la limba maternă;
  c) o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe;
  d) o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională;
  e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului;
  f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale,
  susţinută în timpul anului.
  SE MAI FACE, NU SE MAI FACE?

 2. Pentru amaratii care dau evaluarea nationala anul acesta nu se face nimic?? Sau toata lumea se bazeaza pe scoala facuta acasa, pe meditatiile facute si pe efortul parintilor. Nu ni se spune nimic.
  Ganditi-va ca practic fața de cei de a 7-a, acestia au facut doar un semestru in plus!
  Alta generatie de sacrificiu.
  Pe acestia ii bagam pur si simplu sub preș.La ei va merge….cum o fi…

 3. Foarte bine era si timpul. Programa veche a complicat romana pana dincolo de limita absurdului, in defavoarea stiintelor exacte. Eu una pe autoarele manualului lui fi miu de romana le as exclude din invatamant., atat de complicat la modul inutil este manualul. Nu stiu ce au vrut sa demonstreze respectivele doamne, inteligenta in niciun caz. Elevii trebuie sa stie sa comunice corect si logic. Punct. Speram intr o reabilitare a stiintelor exacte, care au devenit in mod paradoxal cenusareasa educatiei. Felicitari doamnei ministru pentru viziune. Era si timpul!

 4. Am ajuns că niște repetenți priponiți de pile prin ministere și prin redacții, coordonați de un pensionar din armata care se da “expert în educație” după ce a făcut toată viața instrucție de tip “culcat, sal înainte” cu soldații, sa decidă că dacă reușești să citești niște etichete e mult mai bine decât dacă citești romane. Că de poezie nici nu poate fi vorba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

DOCUMENT Evaluarea Națională 2019: Inspectoratul București anunță 2-4 ore de meditații la Română și Matematică, la clasele a VII-a și a VIII-a. Părinții vor afla absențele lunar

Elevii de clasele a VII-a și a VIII-a vor face între 2 și 4 ore de pregătire suplimentară săptămânală la Matematică și Română, la școală, în București. În plus, profesorii…
Vezi articolul

Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care școala pare un efort inimaginabil – Criticii scrisorii unei mame către ministrul Educației

Scrisoarea prin care o mamă îi transmitea ministrului educației să ”nu-i nenorocească copiii” a generat numeroase comentarii ale cititorilor edupedu.ro. “Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care orice responsabilitate…
Vezi articolul

Judecătorul Cristi Danileț, despre grilele la BAC inspirate din examenele magistraților: Am distrus justiția cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!

Subiectele de examen tip grilă au “transformat candidații la INM în niște memoratori de manuale și legi și îmbulinatori de răspunsuri”. Avertismentul a fost lansat de judecătorul Cristi Danileț, după…
Vezi articolul