UPDATE Arestarea unui fost prorector de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, solicitată de procurori în cazul chitanțelor false pentru taxe de timbru

7.045 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați a solicitat instanței, vineri, să aprobe arestarea preventivă în privința unui fost prorector din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, în legătură cu afacerea chitanțelor false pentru taxe de timbru, potrivit unui comunicat transmis Edupedu.ro. Vineri după-amiază, solicitarea procurorilor era în curs de analizare.
  • UPDATE. Tribunalul Galați a admis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a fostului prorector al Universității “Dunărea de Jos”, Dragoș Alexandru Opreanu. Acesta va fi încarcerat în arestul poliției, potrivit Viața Liberă Galați.

Parchetul a cerut arestarea inculpatului “O.D.A. (reținut)”, care este cercetat. pentru delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în varianta agravată și în formă continuată, participație improprie la infracțiunea de uz de fals în formă continuată, participație improprie la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată.

Potrivit comunicatului, acuzația de delapidare spune că inculpatul, în calitate de fost director al Direcției juridice și resurse umane și fost prorector la Dunărea de Jos, “și-a însușit în interesul său suma de 270.726,50 lei” printr-o serie de operațiuni la casieria universității. Acuzația de fals material în înscrisuri oficiale ține de alterarea unui număr de 610 chitanțe emise de Poșta Română, atestând plata unor sume de bani de către Universitatea “Dunărea de Jos” Galați, cu titlu de taxe judiciare de timbru. 

  • Celelalte acuzații menționează că inculpatul ar fi determinat martori să folosească acele chitanțe falsificate, pe care suma a fost majorată de 100 de ori, “pentru a crea aparență de legalitate”; respectiv să “ateste nereal (…) împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv necesitatea eliberării, eliberarea și utilizarea sumei de 270.726.50 lei din casieria universității, în scopul plății taxelor judiciare de timbru, sumă pe care și-a însușit-o, semnând și o parte din înscrisurile oficiale (…)”.

Edupedu.ro a scris, în februarie, că în cazul chitanețelor false pentru taxe de timbru, a fost deschis dosar penal in rem încă de anul trecut. Ministerul Educației sesizase Parchetul în legătură cu Universitatea Dunărea de Jos, în aceeași problemă, încă de acum un an, după cum Edupedu.ro a scris aici.

Tot în februarie, demisia rectorului Lucian Puiu Georgescu și a prorectorului Dragoș Alexandru Opreanu, fost director al Direcției Juridice, a fost cerută de un profesor al Universității, în legătură cu problema plății taxelor judiciare de timbru. În aceeași perioadă era efectuat un control al Curții de Conturi la instituția gălățeană de învățământ superior.

În curs de actualizare


4 comments
  1. Oare nu trebue demisia si celor care lau sustinut, rector, presedintele senatului, director general administrativ, etc. ?

  2. Presa locala va negocia pentru o suma foarte mare anul acesta cu Universitatea Dunarea de Jos. Tacerea are un pret!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
teme pentru acasă

Regândirea sistemului de teme pentru acasă, pregătirea simulărilor pentru examene, un plan de rezervă pentru întoarcerea la școala online și “suplimentarea fondurilor, nu înghețarea lor cum intenționează”, printre cele 11 solicitări din partea sindicatelor FSLI din Educație pentru 8 februarie

Sindicatele din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au publicat 11 solicitări pe care le-au trimis autorităților pentru ziua de 8 februarie, când este posibilă deschiderea majorității școlilor din România,…
Vezi articolul

Dispută între o profesoară și ministrul Educației pe tema formulărilor din proiectele legii învățământului: “Dacă am o disciplină care se numește Educație pentru Viață, nu înseamnă că celelalte nu sunt relevante pentru viață?”, întreabă profesoara Antoaneta-Firuța Tacea

Discuțiile de la o dezbatere organizată pe linie de partid, luni, la sediul PNL București, pe tema proiectelor de legi ale Educației, au dus la dispute între ministrul Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere desfiinţarea examenului de Bacalaureat: Elevii se declară „dezamăgiţi de subiectele” de la simulare / „Nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011, nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat” cu privire la BAC

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) critică modul în care sunt evaluaţi elevii la finalul învățământului preuniversitar și solicită desfiinţarea examenului de Bacalaureat. „Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut…
Vezi articolul