Bursele de excelență pentru elevii olimpici care învață în școli particulare nu s-au plătit până acum, la 3 luni de la debutul școlii. Președintele Federației Părinților anunță că banii nu vin de la Ministerul Educației, ci „de la centru“ și că „se așteaptă publicarea unei hotărâri de guvern”

1.408 vizualizări
Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com
Elevii din școlile private sau confesionale, care au dreptul la burse de excelență olimpică unu și doi, la fel ca elevii de stat, conform regulilor de acordarea burselor în acest an școlar, încă nu au primit bursele, pentru că banii alocați acestora nu vin odată cu cei trimiși de Ministerul Educației prin inspectorate către elevi, ci sunt alocați separat de Guvern prin Hotărâre de Guvern, spune președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, pentru Edupedu.ro. Reprezentantul organizației a scris într-o postare despre întârzierea plății burselor de excelență pentru elevii din învățământul particular.

„Bursele de excelență pentru școlile private întârzie, deoarece banii urmează un alt circuit financiar și nu vin prin intermediul Ministerului Educației. Se așteaptă publicarea unei hotărâri de guvern, iar fondurile vor proveni din cotele defalcate, direct de la centru. Prin urmare, vă rugăm să aveți puțină răbdare. Deși… situația nu este ideală”, a scris Iulian Cristache pe Facebook.

Cristache a spus pentru Edupedu.ro că în cazul învățământului particular și al celui confesional bursele nu se plătesc de la Ministerul Educației prin inspectoratele școlare, așa cum se întâmplă în cazul celor virate elevilor din învățământul de stat, ci că vor fi alocate fonduri pentru acestea prin Hotărâre de Guvern (HG) în curând, potrivit informațiilor pe care le-a primit în urma discuțiilor de la Ministerul Educației.

„Pentru școlile private banii nu vin prin Ministerul Educației cum am reușit să facem ca să nu mai treacă prin consiliile locale, ci vin tot pe filiera centrală. Altfel aveau banii în cont și ei. Vin bani de la Guvern. Dar Guvernul nu are bani acum, așa că ar urma să se facă Hotărâre de Guvern pentru a lua bani din fondul de rezervă și se vor plăti pentru toate aceste luni, cum este legal”, a explicat Cristache.

Președintele Federației Părinților a mai spus că acesta este modul de alocare a banilor pentru bursele elevilor din învățământul particular și confesional, pe metodologia de acordare a burselor din prezent.

Este vorba despre bursele de excelență I și II de care pot beneficia și elevii din școlile private, conform regulilor de acordare a acestora:

Elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:

a) burse de excelență olimpică I și II pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel gimnazial și liceal;
b) burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel primar, gimnazial și liceal;
c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin prezenta metodologie, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic”, potrivit metodologiei cu regulile de acordare a burselor în acest an școlar.

În paralel, ar exista întârzieri la plata burselor și în prezent, marți, 21 noiembrie, la șase zile de la data la care ar fi trebuit să fie virate sumele pentru lunile septembrie și octombrie în conturile bancare ale elevilor, după cum semnalează mai mulți părinți și elevi pe adresa redacției.

Foto: © Nd3000 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Pe 15 noiembrie ar trebui să se plătească 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație / Exemplu de calcul pentru bursa de merit
Plățile burselor pentru elevii din București se mai fac și vineri, 17 noiembrie, iar în cazuri izolate, la începutul săptămânii viitoare, anunță Inspectoratul școlar, care a virat banii din 13 noiembrie / Explicațiile ISMB pentru întârzieri
Bursele sociale au cuantum fix de 300 de lei pe lună, inclusiv în luna septembrie. Florian Lixandru, secretar de stat în Educație: Unele școli au calculat greșit
Ministerul Educației a trimis școlilor banii pentru bursele pe lunile septembrie și octombrie. Plata lor ar urma să se facă miercuri, 15 noiembrie, pentru peste 1,28 milioane de elevi
Unii elevi din București și județul Neamț nu au primit banii de burse pe 15 noiembrie, așa cum prevede legea / Inspectoratele școlare spun că banii au fost virați către toate școlile
Plata burselor se face și joi, 16 noiembrie, la unele școli. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală / Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit luna aceasta – inspector școlar

3 comments
  1. alti olimpici, cum ar fi cei plecati cu Erasmus, nu mai primesc deloc

    Bursele se suspendă pe perioada studiilor în străinătate, chiar dacă elevul rămâne înscris la unitatea de învățământ de pe teritoriul României.

  2. Legea prevede si amenzi pentru neplata burselor la timp. O sa le primeasca cineva?
    O sa raspunda cineva pentru ca nu a facut nimic in astea 2 luni jumatate de cand a aparut ordinul de minsitru ce reglementeaza bursele scolare?

  3. Cata meschinarie si cata lipsa de respect. Ce impact bugetar aveau bursele astea?
    Va spun eu, cat O SINGURA pensie speciala (din alea mari).
    Daca va uitati pe lista olimpicilor internationali ce ar trebui sa primeasca Bursă de excelenţă olimpică I o sa vedeti ca sunt in jur de 30-35 de elevi de la scoli/licee private (m-am uitat pe lista de anul trecut).
    Daca luam o media de 2000 de RON/elev asta inseamna cel mult 70.000 RON
    La asta se adauga Bursă de excelenţă olimpică II unde mai adaugam cel mult 50 de elevi adica 35.000 RON si ajungem la total ce se invarte in jurul a 20 KEURO adica mai putin decat O SINGURA pensie speciala. Asta este mesajul pe care-l transmite guvernul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marilen Pirtea, deputat PNL: Nu știu dacă poziția domnului Dîncu de a prelungi termenul de dezbatere a legilor Educației este una personală sau instituțională, cred că este personală / Vom avea luni discuție în cadrul PNL-ului, pe baza amendamentelor primite

Marilen Pirtea, expert al PNL în comisia care analizează proiectele legilor Educației, a declarat la postul de televiziune Antena 3, după ședința de coaliție, că poziția lui Vasile Dâncu privind…
Vezi articolul

Directorii liceului Petru Rareș din Piatra Neamț, cercetați disciplinar pentru organizarea dezbaterilor Model United Nations fără aprobarea Inspectoratului școlar, unde o elevă a murit / Șefa ISJ Neamț: Cel târziu la sfârșitul săptămânii viitoare trebuie să avem un rezultat

Cei doi directori ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț sunt cercetați disciplinar de o comisie de anchetă a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, după ce au organizat conferința…
Vezi articolul