Bursele elevilor de la liceele militare vor fi plătite pentru prima dată de la începutul anului școlar, după ce legea educației a fost modificată. Banii aprobați prin OUG ar fi pentru ultimele luni de cursuri

1.198 de vizualizări
Foto: https://www.cantemircml.ro/
Elevii de la cele cinci licee militare din țară își vor primi bursele la care au dreptul prin lege, după ce legea educației a fost modificată prin ordonanță de urgență publicată marți, 27 februarie, în Monitorul Oficial. Plata burselor restante pe toate lunile de cursuri din acest an școlar ar urma să se facă cât mai curând către școli, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

Mai exact, este vorba de OUG 10/2024, aceeași care clarifică și acordarea indemnizațiilor de hrană pentru angajații din Educație cu peste 8.000 de lei venituri net.

Situația vizează peste 1.000 de elevi din colegiile militare care nu și-au primit bursele în anul școlar 2023-2024, pentru că Ministerul Educației a întârziat plata lor, iar Ministerul Apărării Naționale nu a mai avut bază legală pentru a finanța bursele, care se asigură prin finanțare specială din bugetul Ministerului Educației, conform legii învățământului preuniversitar.

Actul normativ intrat în vigoare modifică articolul 42 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care „va avea următorul cuprins:

„Art. 42. — Finanțarea de bază, complementară și specială, precum și cheltuielile de instruire și întreținere a elevilor din învățământul preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională sunt asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției și alte instituții cu atribuții în domeniile apărării, informațiilor, ordinii publice și securității naționale, din fondurile alocate din bugetul de stat, inclusiv pe parcursul anului școlar 2023—2024.””, se arată în OUG 10/2024.

Bursele au fost deblocate după ce Edupedu.ro a scris că MApN a adresat o scrisoare oficială Ministerului Educației, în decembrie 2023, prin care „a solicitat clarificări pentru deblocarea cu celeritate a situației, fie prin deblocarea fondurilor de către M. Ed., fie prin crearea cadrului legal pentru acordarea burselor pentru elevii din colegiile militare naționale de către MApN”.

Aproximativ 3.900 de elevi erau înscriși în anul școlar trecut (2022-2023) în cele cinci colegii militare din țară și în școlile militare de maiștri militari și subofițeri, potrivit datelor anunțate de MApN la începutul lunii septembrie 2022. 

Potrivit regulilor de acordare a burselor școlare în anul școlar 2023-2024, care prevăd că primii 30% elevi dintr-o clasă ordonați după media generală de anul școlar trecut obțin o bursă de merit lunară, ar fi vorba de circa 1.000 de elevi vizați de blocajul burselor din prezent, fără a-i pune la socoteală pe cei care beneficiază de burse sociale sau de excelență olimpică.

Există 5 colegii naționale militare în România. Aproape 1.000 de elevi în total sunt admiși anual în acestea în clasa a IX-a. Este vorba despre:

  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza;
  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia;
  • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova;
  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța

Toți elevii liceelor militare au promovat Bacalaureatul 2023.

Recent, și bursele pentru elevii de la școlile private din București au început să fie plătite de primării, în urma articolelor Edupedu.ro despre cum Ministerul Educației a blocat plata acestora printr-un act normativ care nu a mai putut fi pus în aplicare în anul 2023, fiind emis prea târziu înainte de noul an.

În luna ianuarie, Ministerul Educației a pus plata banilor de burse sociale și de excelență pentru elevii de la școlile private și confesionale în responsabilitatea primăriilor care abia de câteva zile au început să facă deschiderile de credite pentru a vira banii mai departe.

Citește și:
Bursele elevilor de la școlile private din Sectorul 3 au început să fie plătite. Banii sunt pentru ultimele 5 luni de cursuri – surse
Bursele elevilor de la școlile private și confesionale din sectorul 6, neplătite de la începutul anului școlar, au fost deblocate de Primărie
Bursele elevilor de la liceele militare ar urma să fie plătite de Ministerul Apărării Naționale / Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata – proiect
Peste 1.000 de elevi din colegiile militare nu își primesc bursele din cauza că inspectoratele școlare blochează plățile, susține Ministerul Apărării Naționale: Nu avem bază legală pentru a finanța bursele, care se asigură prin finanțare specială din bugetul Ministerului Educației
Surse: Bursele elevilor de la liceele militare, neplătite de la începutul anului școlar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, laudă proiectul “România Educată”: “este un demers corect de democrație participativă, un veritabil contract social privind educația”

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și rectorul acesteia, Remus Pricopie, laudă, într-un comunicat emis joi, proiectul “România Educată”. Comunicatul descrie raportul prezidențial drept “un document important, atât…
Vezi articolul

INTERVIU Iuliana Mănescu, profesoara care și-a convins elevii din rural să citească și să-și înscrie prezentările video după cărți la un festival național: Pentru ei a fost un efort supraomenesc să ducă o carte la bun sfârșit

Dacă vrei să faci ceva cu elevii, trebuie să vii tu ca profesor spre ei, să-i stimulezi, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro Iuliana Mănescu, profesoară de Limba și literatura română…
Vezi articolul

Școli-pilot 2021. Până acum 15 școli din România, publice și private, s-au înscris pentru a pilota diferite modele de învățământ sau management educațional. Szekely: Fiecare aplicant va fi contactat pentru a trimite planul de pilotare mai detaliat, o justificare a nevoii și o analiză a impactului și riscurilor

Până acum 15 școli din România, publice și private, s-au înscris pentru a pilota diferite modele de învățământ sau management educațional în programul declanșat de Ministerul Educației, potrivit listei obținute…
Vezi articolul