Crăciunul în cancelarie și importanța înțelegerii dintre profesori într-o școală: la liceul din Sinaia, personalul școlar face schimb de mici cadouri în fiecare zi până la vacanță

23.372 de vizualizări
Profesorii CMC / Foto: Facebook.com
În fiecare an, de sărbători, profesorii și personalul administrativ din Colegiul “Mihail Cantacuzino” Sinaia fac zilnic un schimb de mici cadouri, în luna decembrie. Toți sunt “îngerași”, unii pentru ceilalți, în anonimat. Înțelegerea într-o cancelarie este foarte importantă, spun aceștia pentru EduPedu.ro, deoarece definește spiritul dintr-o școală.

Astfel, în luna sărbătorilor de iarnă, cadrele didactice dar și personalul auxiliar didactic și cel nedidactic din liceu devin “îngerași” și își oferă, zilnic, bilețele cu aprecieri și câte o surpriză dulce (ciocolată, mandarine, napolitane) într-un joc în care participă toți. Fiecare își face o documentare despre cel pe care l-a ales prin tragere la sorți și poate coopta alți profesori să ajute să îl cunoască mai bine pentru a-i lăsa cadouri personalizate.

În secret, colegii profesori au grijă de persoana respectivă până în săptămâna dinainte de vacanța de iarnă, când aceștia mai pregătesc, în holul cancelariei, o întâlnire de Crăciun – acolo cântă colinde împreună și își spun gândurile, în spirit de sărbătoare, față de colegi. “Anul acesta, însă, grija este (și) mai mare, date fiind condițiile impuse de pandemie, ca în orice spațiu”, menționează profesorii colegiului.

Este foarte important să existe apreciere, recunoaștere și înțelegere într-o cancelarie, spun aceștia, deoarece definesc mediul de lucru din școală.

  • Îngeraşul secret schimbă atmosfera în toată şcoala. În cancelarie, e tare plăcut să vezi în fiecare pauză reacţiile încântate ale câte unui coleg. Şi, pentru că aşa a funcţionat la noi în şcoală, îngeraşii au cerut ajutorul elevilor, aşa că toată şcoala forfoteşte de voie bună şi de mesageri de gânduri bune. Unele clase au preluat ideea, aşa că ultimele săptămâni de şcoală înainte de Crăciun se încarcă de bucurie, încât toată lumea parcă vine mai cu drag la şcoală” – Genoveva Cerchez, profesor de limba și literatura română la CMC Sinaia.

Regulile jocului: “Nu știu cine a inventat Îngerașul secret, dar mi se pare mai tare decât Secret Santa. Pentru că e un joc de cunoaștere şi dăruire şi de apropiere. Cum se joacă:

  • Se fac bilețele cu numele tuturor din şcoală – profesori, personal administrativ şi de întreținere – absolut toate numele;
  • Fiecare participant extrage câte un nume;
  • Vreme de două – trei – patru săptămâni (cât se stabilește, dar cel puţin două, ca să fie timp de documentare) fiecare are grijă de persoana al cărei nume e pe bilet. Cât se poate de în taină, aşa încât cel de care ai grijă să se simtă ocrotit şi preţuit, fără să ştie cine e îngerașul său. E important să faci cercetări, aşa încât ajutorul, încurajările şi preţuirea să fie cât mai personalizate. Un bilețel de încurajare, un ajutor pe care îl oferi direct sau indirect, căci poţi angaja ajutoare!
  • Partea cea mai bună este că atât cât durează jocul, toată lumea, în dorința de a ghici cine e îngerașul său, suspectează pe toată lumea de… lucruri bune!
  • La petrecerea de Crăciun, primim toţi un dar simbolic (cel mai sigur e să se stabilească o sumă pe care să o respecte toată lumea) şi când primim darul spunem cine credem că este îngerașul secret.
  • Apoi cântăm cu toții colinde”, a explicat Genoveva Cerchez pentru EduPedu.ro.
“Îngerașul secret” la clasă “apropie mult colectivul”
Foto: prof. Alexandra Stroe

Alexandra Stroe, profesor de informatică și TIC la Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia, organizează același joc, de sărbători, în clasa la care este dirigintă. “Eu sunt îngerașul unei fete din cămin, îi trimit diverse și la cămin și în clasă, am aflat ce muzică îi place, ce seriale urmărește și țin cont“, spune aceasta; “E minunat cum apropie mult oamenii, colectivul“.

În acești doi ani cu pandemia de Covid-19, a găsit o alternativă la bilețelele scrise de mână pe care elevii ei le lăsau pe bănci pentru ceilalți: elevii de la 12B își notează gândurile pentru cei pe care îi au în grijă și în aplicația Padlet.

Vezi și:
24 iulie 2021: FOTO La Sinaia, din 11 elevi care au ales fizica la BAC 2021, 7 au luat nota maximă. Cum reușește Lăcrimioara Cojoianu să aducă știința aproape de copii: “Să înțeleagă că sunt părtași la tot ce se leagă în jurul lor și că noi, îndrumătorii, le suntem alături să înțeleagă fenomenele”
5 iunie 2021: Peste 170.000 de elevi au terminat pe 4 iunie liceul. Festivitatea de premiere a claselor a XII-a de la Sinaia
14 martie 2021: INTERVIU Sebastian Motzca, olimpic la sanie și medaliat la europenele de juniori în 2020, elev de liceu: Pentru mine, școala online a fost un avantaj / Practic un sport pentru care în România nu mai există o pârtie specială, din păcate
6 august 2020: Genoveva Cerchez, profesor de limba română: Dacă bacul ar însemna texte la prima vedere, orele de literatură s-ar putea elibera de această tiranie. Și atunci poate că profesorii s-ar concentra pe literatură, nu pe cerințele de bac
Temele de vacanță – plăcere sau calvar? Sfaturi de la Constanța Brăslașu, consilier școlar la Sinaia: Nu prin metode dure precum “du-te în camera ta și fă-ți temele!”, aceste metode nu mai funcționează / Fără comentarii negative la adresa profesorului pentru că demotivează copilul / Zece sfaturi practice

9 comments
  1. Draguta ideea, dar cred ca functioneaza mai degraba in unitatile cu colectiv restrains, unde oamenii sunt mai apropiati. La Sinaia e mai usor sa fraternizezi cu colegii si elevii decat e la Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi sau Timisoara. In orasele mari, la licee se facea (ca acum nu se mai fa) clasicul secret santa, insa entuziasmul era aproape zero, se percepea mai mult ca o obligatie decat placere. Mai degeaba se imbratisa ideea de strans cadouri pentru copiii defavorizati, fapta care se potriveste oricum mai bine cu spiritul sarbatorii nasterii lui Isus. Sarbatori cu sănătate!

  2. Interesant şi binevenit. Mă întreb cum a ajuns jocul la Sinaia, prin ce rostogolire de şanse, potrivire de gusturi sau deschidere la lucruri noi şi eficiente afectiv. Jocul “Îngeraşului păzitor” are o tradiție de peste 20 de ani la Tg.Lăpuş, Maramureş, practicat cu bucurie şi roade extraordinare de participanții din fiecare an la tabăra de creație şi antrenament pentru viață “Ecumenica”, aşa cum o arată şi fotografiile de pe site-ul taberei: http://www.tabaraecumenica.ro sau de pe contul/pagina de Fb: Tabere de vară Ecumenica. Îi învață pe copii şi tineri responsabilitatea, le stimulează creativitatea (am insistat mult pe dăruirea de lucruri create personal, fiindcă e foarte simplu să cumperi ciocolată, flori sau cărți, dar presupune voință şi dăruire crearea unei ilustrate, a unei scrisori, a unui semn de carte pe care ți-ai pus amprenta). Dăruieşti puțin din timpul şi talentul tău, fără să primeşti laude, doar zâmbetul celui pe care l-ai făcut fericit), cu ajutorul unui mijlocitor, fiindcă asta e regula principală: un înger păzitor îşi ocroteşte în mod tainic protejatul: altfel n-ar mai fi înger păzitor. Dar şi avalanşa de bucurie din ultima zi de tabără, când ți se devoalează o persoană total diferită față de ce te aşteptai tu nu se poate compara cu nicio altă emoție de până atunci. E un joc de rol major de responsabilizare, echilibrare emoțională şi socializare pe care l-am desfăşurat şi anul acesta la a XXII-a ediție cu consecințe teribile: seriozitate şi perseverență, prietenii pe viață, amintiri indestructibile.

    Organizatorii

  3. Activitatea este minunată și o recomand tuturor. Se poate organiza în cancelarie, în sala de clasă, la birou, cu prietenii. Este tare frumos să încercăm să cunoaștem mai bine un coleg, să îi facem mici surprize, să îi trimitem mesaje de pe alte numere de telefon, să fim “complici” cu alți colegi, pentru a ne ajuta reciproc.

  4. Schimb ne trebuie noua acum. Nu indraznim sa luam un pix de la colegi, il dezinfectam dupa(da, poate nu stiti, in Romania se moare de Covid inca si avem mai mult de jumate din colegi trecuti prin boala sau cu rude decedate). Prioritatea e preventia. Ce exemplu am da noi cu asemenea distractii elevilor carora le spunem sa poarte masca, sa se spele pe maini, sa mearga cate unul la toaleta, ca nu le facem serbari, ca nu le permitem banchete? Noi suntem primul exemplu.

    1. Ne-am salbaticit in 2 ani de pandemie, ne trebuie apropiere…!! Cine respecta regulile, poate sa faca ce vrea, atat timp cat isi asuma. Sunt curios cati din cei care se protejeaza si se vaccineaza se imbolnavesc. Cred ca foarte putini. Sanatate la toti!! ✌🏻✌🏻✌🏻 Si multa fericire! Daca cei din scoala sunt fericiti , altfel merge treaba..

      1. Daca vom refuza sa respectam regulile de preventie si sa ne vaccinam, ne vom mai salbatici inca vreo 7 ani de acum inainte. Secret Santa in cancelarie mi se pare o ipocrizie fata de elevii pe care ii “taiem” de pe orice lista de distractie scolara. Fa-o cu familia ta acasa si cred ca e suficient! Numai de-asta nu ne arde la scoala. Nu ajungem uneori la toaleta, de mancat nici nu mai zic. Asamblam teste dupa ore, facem rapoarte, procese verbale. Fix Secret Santa ne lipsea. Ne vom distra de Sarbatori, acasa, fiecare cu familia lui la momentul potrivit.

      2. Sunt întru totul de acord. Respectăm normele sanitare, dar nu se poate să nu mai socializăm deloc, să nu ne mai desfășurăm activitățile obișnuite, să nu ne mai bucurăm că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă. Poate că peste ani copiii din clasa mea vor uita multe teoreme și formule, dar sunt convinsă că nu vor uita niciodată toate activitățile de la clasă și că în perioada Crăciunului și-au fost unii altora îngerași. 🤗

    1. Uneori ma intreb de ce nu se procedeaza la fel peste tot. Pana la urma suntem toti o echipa, iar dacă noi nu intelegem asta, apoi să nu ne așteptăm la rezultate…!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Examen studiu pregatire test scoala clasa / Foto: Pexels.com

Funeriu, critici dure la adresa președintelui Iohannis și a proiectului România educată: 7 ani de mandat, 200.000 de copii per generație, 1,4 milioane de copii care au trecut prin școală în acești 7 ani. Să judece ei și părinții lor

Critici dure lansate de fostul ministru al Educației Daniel Funeriu la adresa președintelui Klaus Iohannis. Funeriu l-a acuzat pe liderul de la Cotroceni de lipsa îndeplinirii rolului de mediere în…
Vezi articolul