Creșterea salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie, discutată vineri, la Guvern de premierul Ciolacu, ministrul Ligia Deca și sindicatele din Învățământ

13.351 de vizualizări
Ligia Deca și Marcel Ciolacu / Foto: Gov.ro
La Guvern are loc vineri, întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu, sindicatele din învățământ și Ligia Deca, unde se discută despre creșterile salariale pentru profesori ce ar trebui acordate de la 1 ianuarie. Cu o zi în urmă, premierul Marcel Ciolacu a spus că va avea discuții (n. red cu sindicatele) “astfel încât până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acest 50%“. Amintim, potrivit OUG nr. 57/2023, adoptat de Guvern în urma grevei profesorilor din luna mai, angajații din învățământ ar trebui să primească o creștere de 50% între salariul actual și maximul grilei de salarizare pregătit pentru noua lege a salarizării unitare, iar salariul profesorului debutant să pornească de la salariul mediu brut pe economie.

Liderii sindicatelor din învățământ și prim-ministrul Marcel Ciolacu se întâlnesc vineri, 24 noiembrie, la Guvern, pentru a discuta despre creșterile salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie. La discuții este prezentă și ministrul Educației, Ligia Deca. Întâlnirea are loc în contextul în care legea salarizării bugetarilor nu va fi gata la 1 ianuarie, așa cum anunțau autoritățile.

Deși promisiunea Guvernului în urma grevei din mai, parafată prin OUG nr.57/2023 prevede creșteri salariale clare, deocamdată nu se știe care va fi creșterea de la 1 ianuarie, pentru că legea salarizării nu e finalizată, iar aceasta este esențială pentru aplicarea majorărilor.

Ieri, premierul Marcel Ciolacu spunea într-un interviu la Europa FM că legea salarizării s-ar putea realiza abia în anul 2025, și că până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acest 50%.

Și directorii de școli sunt nemulțumiți și așteaptă reglarea inechităților salriale. Ei au făcut mai multe petiții în care reclamă faptul că au salarii mai mici decât unii profesori, iar din acest motiv au fost și zeci de directori care și-au dat demisia și au preferat să se întoarcă la catedră.

Edupedu.ro a scris recent despre răspunsul Ministerului Educației la memoriile directorilor care contestă nivelul de salarizare: să aștepte aprobarea unui proiect de lege în Parlament care ar crește cu 1.500 de lei salariile directorilor și inspectorilor, fără niciun termen. Ministerul Educației scrie că proiectul de lege care aprobă ordonanța de urgență (OUG) 57 din 2023, emisă de Guvern în iunie în contextul grevei profesorilor și care a mărit de atunci salariile profesorilor cu câteva sute de lei net, este în Parlament, la Comisia pentru muncă din Camera Deputaților.

Informații de context

Premierul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor public, când a preluat rotativa: “Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță”, spunea atunci.  

La rândul său, Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern din octombrie, cu sindicatele din Educație a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor“.

În ultimele luni, ministra Ligia Deca a vorbit despre soluțiile care se caută pentru ca profesorii și restul personalului din educație să primească ce li s-a promis în OUG 57/2023, după greva de luna mai, fără să dea un răspuns clar cum vor fi acordate majorările salariale având în vedere că legea salarizării nu este gata.

Pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Deca. 

Pe 28 septembrie, la TVR ministra Ligia Deca, a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii de la 1 ianuarie 2024, așa cum a promis Guvernul, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.

Pe 17 octombrie, Ligia Deca a spus într-un interviu la Europa Liberă că Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. “Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, spunea Deca.

Pe 4 noiembrie, Ligia Deca și-a schimbat discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024, spunând că acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile. Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”.

Ce majorări prevede promisiunea Guvernului prin OUG nr 57/2023

Promisiunea asumată de Guvern prin OUG nr. 57/2023 prevede o “creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între actualul salariu în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuarie 2024″, spunea Ligia Deca.

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Despre legea salarizării

Fostul ministru al muncii Marius Budăi, promitea că la 1 septembrie va ajunge în Parlament ceea ce nu s-a întâmplat. „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, spunea Marius Budăi.

Pe 16 octombrie sindicatele au fost chemate la Guvern pentru discuții privind aplicarea majărilor salariale. Simion Hăncescu presedinte FSLI, după întâlnirea cu premierul Ciolacu și mai mulți miniștri a spus că “legea salarizării nu se face în 2023, trebuie să găsim soluții pentru Educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare“.  

Amintim, Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari.

 


7 comments
  1. Singura solutie este desfiintarea prin vot a partidelor extremiste exploatatoare care au condus Romania 33 de ani. (PSD, PNL,PNTCD,PD,UDMR).

  2. Din promisiuni în promisiuni, din minciuni în minciuni. Normal că NU au vrut să finalizeze grila salarizării, pentru a putea să amâne aplicarea pe 2025, dacă va fi si atunci. Ne-am săturat de minciuni!

  3. Da, creștere de salariu, salariu care este mai mic decât al unui om de serviciu într-o gară din Germania, dar mai mare decât un muncitor obișnuit într-un șantier din România

  4. sincer nu știu de ce atâta tam tam, doar era stabilit din vara…ce mare scofala că fac ședința?! e o chestie asumată prin lege, prin acordul de încetare a grevei…oamenii sunt și ei la job și foarte bine, sa munceasca….și dacă azi au pe ordinea de zi discuția despre salarii,succes!

  5. De-abia aștept să văd ce spun Nistor, Hăncescu și Hadăr, gunoaiele astea care au întrerupt greva pe baza unor promisiuni legate de spuma mării, nu de realitate.

    Să văd cum dau din colț în colț și se prefac că nu ei sunt de vină pentru toată situația asta. Și cum se agață de scaune de parcă sunt eterni.

    DEMISIA!

    1. Indivizii respectivi au fost împinși anume în funcție de statul subteran securisto-oligarhic.

      Nu sunt incompetenți. Sunt foarte competenți în a executa ordinele primite pe unitate și în a deturna sau minimiza nemulțumirile întemeiate ale celor pe care pretind că îi reprezintă.

      Mie îmi este clar că dezastrul din învățământ nu e accidental, nu se datorează direct incompetenței. Este un plan pus în practică de cei care trag sforile pentru distrugerea sistematică și iremediabilă a învățământului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Inspectorii școlari generali numiți politic, din pixul ministrului Cîmpeanu, vor putea decide la ce școli merg banii din PNRR, vor putea semna contracte și tot ei se vor verifica și vor monitoriza derularea proiectelor – document

Inspectoratele școlare prin reprezentații lor, inspectorii școlari generali și adjuncți, vor putea verifica unde și cum se duc banii alocați școlilor din proiectele reformei „PNRR România educată”, ba chiar vor…
Vezi articolul