Demisii în CNATDCU și protest al cercetătorilor Ad Astra, față de ‘nivelul inacceptabil’ al standardelor minimale pentru titlul de doctor

1.450 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Demisii în instituția care trebuie să aprobe sau să respingă o teză de doctorat, după ce Guvernul PSD a făcut imposibilă respingerea unei teze “pentru neajunsuri de ordin calitativ”, anunță cercetătorii din Asociaţia Ad Astra. Oamenii de știință din această asociație cer Ministerului Educației să reformuleze “de urgență” standardele minimale pentru acordarea titlului de doctor. Ad Astra anunță demisia președintelui, vicepreședintelui și a altor 7 membri ai Comisiei de Biologie și Biochimie din cadrul CNATDCU.

“Asociația Ad Astra protestează în legătură cu nivelul inacceptabil al Standardelor naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor la unele discipline din cadrul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)”, informează Ad Astra, asociaţie a cercetătorilor români din țară și străinătate.

Cercetătorii spun că membrii Comisiei CNATDCU de Biologie și Biochimie au cerut oficial Ministerului alte  standarde minimale și a avertizat cu privire la greșelile “flagrante” din actualele standarde, fără nici un răspuns.

“În semn de protest față de situația creată, președintele, vicepreședintele și alți 7 membri ai Comisiei și-au dat demisia”, precizează Ad Astra. “Ultimele acte emise de guvern lasă comisiilor de specialitate ale CNATDCU un rol birocratic, pur simbolic. Conform noilor reglementări, (…) comisiile nu mai au posibilitatea să respingă o teză pentru neajunsuri de ordin calitativ”, avertizează asociația, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Comunicatul integral al Cercetătorilor din Asociația Ad Astra:

“Asociația Ad Astra protestează în legătură cu nivelul inacceptabil al Standardelor naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor la unele discipline din cadrul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Acest Consiliu a fost înființat din dorința de a asigura standarde uniforme de calitate a tezelor de doctorat, indiferent de școala doctorală emitenta.

Din păcate, ultimele acte emise de guvern lasă comisiilor de specialitate ale CNATDCU un rol birocratic, pur simbolic. Conform noilor reglementări, dacă au fost adoptate standarde specifice, atunci comisiile nu mai au posibilitatea să respingă o teză pentru neajunsuri de ordin calitativ. Astfel, simpla îndeplinire a unor standarde cantitative (care poate fi verificată de orice funcționar, indiferent de calificare) obligă comisiile să accepte orice teză, indiferent de calitatea acesteia.

Pe de altă parte, recentele standarde minimale au fost formulate adesea în mod arbitrar, fără să reflecte punctele de vedere ale membrilor comisiilor de specialitate ale CNATDCU. De exemplu, conform Ordinului nr 5.510_2018 emis de Ministerul Educației în data de 17 septembrie 2018, condiția minimală pentru acordarea titlului de doctor la disciplinele “Biologie și Biochimie” este următorul:

  • “cel puțin unul dintre articole trebuie publicat într-o revistă indexată Web of Science BDI în calitate de co-autor și cel de-al doilea articol trebuie publicat într-o revistă indexată BDI în calitate de prim-autor”.

Această formulare contravine cu solicitarea Comisiei CNATDCU de Biologie și Biochimie care solicită prin scrisoarea ei din 23 aprilie 2018, ca standard minimal “publicarea a minimum două articole in domeniul tezei de doctorat, unul într-o revistă indexata Web of Science în calitate de co-autor şi altul într-o revistă indexată BDI în calitate de prim-autor”.

Astfel, în conformitate cu aceste prevederi, titlul de doctor poate fi acordat în prezent și unui un student doctorand care a publicat doar 2 articole în reviste nerecenzate din BDI (ca de exemplu “Biharean Biologist”, “Analele Universității din Oradea – Fascicula Biologie”, “Lucrări Științifice: Zootehnie și Biotehnologii”, etc).

Este posibil ca în revistele nerecenzate să apară și articole decente din punct de vedere științific. Cu toate acestea, ne-existând certificarea lor ca reviste indexate Web of Science, articolele publicate în astfel de reviste nu prezintă nicio garanție a corectitudinii demersului științific. Introducerea unor criterii minimale de acest gen creează circumstanțe optime realizării unor teze de doctorat submediocre, cu mult sub standardele internațional recunoscute.

Deși Comisia a sesizat Conducerea CNATDCU prin Scrisoarea din 28 septembrie 2018 în privința acestei greșeli flagrante, până în prezent nu a primit niciun raspuns.

În semn de protest față de situația creată, președintele, vicepreședintele și alți 7 membri ai Comisiei și-au dat demisia.

Asociația “Ad Astra” cere Ministerului Educației Naționale reformularea de urgență a standardelor minimale pentru acordarea titlului de doctor cu respectarea strictă a recomandărilor Comisiilor de specialitate ale CNATDCU în acest sens.

ASOCIATIA AD ASTRA”

Foto: Pixabay.com

Citește și:

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educaţiei justifică anunţul de ultim moment al suspendării Titularizării: A trebuit să vedem dacă se prelungește sau nu starea de alertă / Preşedintele Iohannis anunţase pe 9 iunie că se prelungeşte

“A trebuit să așteptăm să se încheie starea de alertă, să vedem dacă se prelungește sau nu”, aşa a justificat ministrul Educaţiei, Monica Anisie, anunţul făcut în ultima clipă al…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2019 – Regulile de la examenul de Limba română: la ce oră să fie elevii în săli, cu ce culoare au voie să scrie, cum își corectează greșelile și ce se întâmplă cu elevii care copiază

Evaluarea Națională 2019 începe marți, cu examenul de Limba și literatura română susținut de absolvenții de clasa a VIII-a. Elevii trebuie să fie în săli până cel târziu la ora…
Vezi articolul

FSLI: Toate cadrele didactice din România pot fi obligate să își cumpere laptopuri sau tablete pentru activități on-line, dacă președintele Iohannis promulgă legea care le acordă două salarii minime pe an

Toate cadrele didactice din România pot fi obligate să își cumpere laptopuri sau tablete pentru activități on-line, dacă președintele Iohannis promulgă legea care le acordă două salarii minime pe an…
Vezi articolul

USR acuză PSD şi PNL că încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli: A fost introdus acordul scris al părinţilor, iar ”educaţia sexuală” a fost înlocuită cu ”educaţia sanitară”

USR acuză PSD şi PNL de ”o înţelegere iresponsabilă pentru viitorul copiilor”, întrucât încearcă să blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea USR…
Vezi articolul