Din 23 mai începe înscrierea la BAC 2022 și ține până pe 27 mai. Actele necesare și documentele-tip de înscriere

10.485 de vizualizări
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Elevii de clasa a XII-a se pot înscrie la examenul de Bacalaureat 2022 în perioada 23-27 mai 2022, potrivit calendarului oficial. Amintim că Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare o precizare referitoare la înscrierea candidaților, precizare ce conține cererea-tip de înscriere, dar și cererile de echivalare a probelor de competențe digitale și lingvistice cu recunoaștere internațională.

Inspectoratul Școlar Județean Ilfov a publicat lista actelor necesare pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat:

  1. dosar;
  2. poze ¾ (2 bucăți);
  3. copie certificat de naștere și carte de identitate;
  4. foaie matricolă;
  5. cerere-tip – se completează la secretariatul unității școlare absolvite;
  6. adeverință recunoaștere probe – pentru candidații din seriile anterioare;
  7. cerere către inspectorul școlar general – pentru candidații din alte județe – se completează la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov.

Cerere de înscriere BAC 2022:

Potrivit procedurii amintite anterior, toți candidații completează partea I a cererii de înscriere. Candidații care solicită recunoașterea / echivalarea unor probe susținute în anii anteriori / sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere.

Elevii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri / olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat și care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip.

  • Amintim că Edupedu.ro a scris că elevii care au luat premii la olimpiadele și la concursurile interne și internaționale recunoscute de Ministerul Educației pot să solicite echivalarea cu probele scrise de la Bacalaureat, iar ei vor primi nota 10 pentru proba respectivă. Vezi aici lista olimpiadelor recunoscute de Ministerul Educației.

Elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și/sau o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și care solicită recunoașterea și echivalarea acestora cu proba C și/sau D, completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.

Cerere de recunoaștere și echivalare a rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine:

Cerere de recunoaștere și echivalare a rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale:

Când au loc probele de competențe lingvistice. Potrivit calendarului oficial, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală are loc în perioada 6-8 iunie, iar evaluarea competențelor digitale, 9-10 iunie. Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației a trimis inspectoratelor o notă prin care anunță că s-a decis extinderea intervalelor de timp pentru cele două probe. Conform notei, evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională (proba C) se va face între 13 și 16 iunie. Evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în perioada 8-10 iunie 2022.

De asemenea, Ministerul Educației a mai trimis o notă cu privire la planificarea probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, în cadrul examenului de Bacalaureat. Astfel, pe 13 iunie, a doua zi de Rusalii, nu se organizează probe, deși calendarul oficial prevede asta. Mai multe detalii aici.

Calendarul oficial al examenului național de Bacalaureat 2022, Sesiunea iunie – iulie 2022
  • 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
Bacalaureat 2022. Înscrierea se face în perioada 23-27 mai. Descarcă documentele-tip de înscriere și cererile pentru echivalarea probelor de competențe digitale și lingvistice pentru limbile străine
Calendarul unor “probe de competențe”, trimis de Ministerul Educației către inspectorate, printr-o notă semnată de 5 responsabili, fără să precizeze un cuvânt despre examenul de Bacalaureat 2022 / Pe 13 iunie, a doua zi de Rusalii, nu se organizează probe, deși calendarul oficial prevede asta
EXCLUSIV Ministerul Educației și-a dat seama că două probe de la BAC și Evaluarea Națională 2022 se suprapun și decide prelungirea perioadei pentru probele de competențe / Modificarea apare cu lună înainte de examene, printr-o notă trimisă în teritoriu
LISTA Olimpiadele și concursurile pentru care elevii premianți pot echivala cu nota 10 probele scrise de la Bacalaureat 2022

© Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Ion despre diferențele mari de punctaj la corectarea unor lucrări la simulări: Vom merge către acel profesor să-l formăm, nu “să-i tăiem capul” / Ministerul Educației face liste cu acești profesori pentru a le îmbunătăți competențele de evaluator

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că profesorii care au acordat punctaje diferite mari la corectarea lucrărilor de la simulările examenele naționale vor fi ajutați “pentru a-și…
Vezi articolul