Directoarea Maria Lidia Șorop, despre evaluarea anuală a profesorilor: Performanță se face și de la nota 5 spre nota 6. Și acolo e muncă multă cu acel elev. Performanță e și de la 9 la 10. E foarte greu să stabilești cine face performanță

12.801 de vizualizări
Maria Lidia Șorop / Foto: captură InfoEdu/ TVR Info – YouTube
Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național „Matei Basarab” din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „e foarte greu să stabilești cine face performanță”. Aceasta a spus că „performanță se face și de la nota 5 spre nota 6. Și acolo e muncă multă cu acel elev. Performanță e și de la 9 la 10”. Reacția vine după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, 2 aprilie, că profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii.

„Aceasta este o problemă care trebuie gândită foarte bine, pentru că e foarte greu să stabilești cine face performanță. Performanță se face și de la nota 5 spre nota 6. Și acolo e muncă multă cu acel elev. Performanță e și de la 9 la 10, să-l duci să meargă la olimpiadele naționale. Trebuie gândit foarte bine ca să fie o grilă corectă de apreciere a acestor lucruri”, a spus Maria Lidia Șorop.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a dat replică anunțului premierului Marcel Ciolacu în privința salarizării profesorilor pe bază de performanță. Într-o declarație transmisă de TVR Info, oficialul a respins ideea evaluării pentru componenta salarială, pentru care a explicat că ar trebui să existe standarde minime. Tototdată, Daniel David a cerut ca astfel de standarde să fie pentru toți funcționarii publici. Ministrul a spus că venituri diferențiate pe bază de performanță pot exista, dar nu salarii.

Informații de context

Feedback de la directori: pe ce bază? Dacă ”răspunzi” la cereri și sarcini, care sunt sau nu sunt treaba ta și care sunt sau nu cuprinse în fișa postului?”, întreabă retoric Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al Agenției Române de Asigurare a calității în școli (ARACIP), într-un comentariu publicat pe pagina sa de Facebook

Este aberant să evaluezi activitatea unei persoane pe baza rezultatelor obținute de altcineva”, este de părere profesoara Iuliana Șerfan, într-un punct de vedere trimis Edupedu.ro. „Rezultatele elevilor pot fi influențate de o mulțime de factori (pregătirea anterioară, condițiile familiale și sociale, probleme de sănătate, nivel de inteligență, influența mediului, etc)”, a spus aceasta.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat, pentru Edupedu.ro, că „profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată”.

Propunerea de a remunera sau recompensa în funcție de performanță profesorii (…) ridică probleme de formă și de fond”, ce țin de cultura școlară, lipsa unor criterii uniforme de performanță și birocrația „nefuncțională” din educație, apreciază Doru Căstăian, profesor de științe socio-umane la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați.

Daniela Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani, a spus că „noi nu avem standarde naționale de evaluare (pentru elevi – n.red), adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București”. Declarația a fost făcută pentru știrile ProTV.

În luna martie, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației la acea vreme, a precizat, la Euronews România, că este foarte important să dăm valoare notelor, dar trebuie să avem standarde de evaluare pentru acest lucru.

În decembrie 2024, noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor: „Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”

În ianuarie anul acesta, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că indicatorii pentru creșterea veniturilor cadrelor didactice performante vor fi gata la sfârșitul lunii mai.

Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre salarizarea bazată și pe criteriul performanței la profesori. Aceasta este de părere că, în baza unui salariu decent, prestația la clasă ar trebui să dovedească performanță școală.

În luna august, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect privind salarizarea diferențiată în funcție de performanță.

Amintim că, pe 1 aprilie 2024, Ministerul Educației anunțat că a decis “constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.

Ca urmare a primelor discuții avute cu reprezentanții OCDE, Ligia Deca a declarat că „sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale”.

  • „Pentru astfel de bonusuri, noi avem un sistem, se numește de gradație de merit, cu niște criterii, avem în lege un alt sistem, și anume fondul de 2% din fondul salarial la dispoziția directorului, care va fi o altă sursă de stimulare a celor cu performanțe ridicate”, a explicat aceasta.

Pe 8 decembrie 2024, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“.

Pe 15 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.

Citește și:
Ministrul Daniel David ia apărarea profesorilor pe tema salarizării pe bază de performanță: Putem avea standarde minime pentru salarii, dar trebuie să avem și pentru ceilalți funcționari publici, iar după aceea, dincolo de salariu, prin performanțe diferite, să existe venituri diferite
Profesoara Maria Manea, despre evaluarea anuală a profesorilor: Nu vreau să sune drept o lipsă de respect față de premierul României, dar, pentru categoria aceasta profesională, un astfel de mesaj ar fi trebuit adresat exact de oficialii Ministerului Educației
Șerban Iosifescu, despre criteriile pentru evaluarea profesorilor: Feedback de la directori, pe ce bază? Dacă ”răspunzi” la cereri și sarcini, care sunt sau nu treaba ta?
Profesoara Iuliana Șerban, reacție la anunțul premierului Ciolacu că toți profesorii vor fi evaluați anual: Este aberant să evaluezi activitatea unei persoane pe baza rezultatelor obținute de altcineva. Rezultatele elevilor pot fi influențate de o mulțime de factori
Liderul sindical Simion Hăncescu: Profesorii n-au nimic împotrivă să fie evaluați, numai că această evaluare să fie extrem de obiectivă și bine cuantificată. Vă dați seama ce nebunie ar fi în școli să se stabilească veniturile salariale în funcție de evaluările pe care le fac colegii între ei?
Profesorul Doru Căstăian, după anunțul premierului Ciolacu privind plata profesorilor în funcție de performanță: În sistemul „disfuncțional” românesc, asemenea evaluări par „absolut de nerealizat” / Probleme: lipsa criteriilor uniforme de performanță, birocrația care funcționează ca „o țară separată”
Directoarea Daniela Orășanu, reacție la anunțul premierului Ciolacu că toți profesorii vor fi evaluați anual: Noi nu avem standarde naționale de evaluare pentru elevi, adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București
Premierul Marcel Ciolacu: Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie

8 comments
  1. La fiecare evaluare națională, copiii care iau note sub 5, ar trebui ca și cadrele care au predat și trecut mai departe și nu l-a lăsat corigent/repetent, evaluat sau restructurat după caz.
    Se pare ca profesorii și învățătorii, nu își fac treaba cum trebuie.
    Copiii dificili pot fi sancționați sau după caz exmatriculati.
    Nu trecuți clasa doar sa scapi de gura lor, sau a părinților.

  2. S-a ajuns ca în învățământ ce cășunează cuiva ( mai mult sau mai puțin pregătit; ministru, prim-ministru ) prin cap să se pună în practică a doua zi, iar asta nu duce la nimic altceva decât o stare de incertitudine, o nebunie, despre care, orice cadru didactic va spune propriului sâu copil să își aleagă oricare altă meserie, numai în învățământ nu ! Śi uite așa, din prea mult bine pe care dorim să-l facem în învățământ, se va ajunge ca tinerii care se vor îndrepta spre acest domeniu, să fie din ce în ce mai slab pregătiți, dintre cei mai slabi ! Punem oariu ? ! ?

  3. Sunt curios cum vor măsură performanta la religie, desen, muzica, sport, ed.tehnologica
    Sau în continuare acei profesori bor fi lăsați în pace sa își bata joc de ore?
    Termină gimnaziul și nu cunosc notele muzicale, nu știu nicio rugăciune. Sa nu vorbim de sport. Au haine de firmă și trup de la McDonald’s

    1. este normal ca beneficiari serviciului educational sa evalueze. ar trebui sa se aplice in toate domeniile bugetare. platitorii si beneficiari sa poata evalua prestatorii de servicii. deasemenea evaluarea colegilor intre ei este cum se stie super obiectiva, neexistând conflicte de interese…este mult de discutat pe tema asta dar macar acum se incepe ceva…

  4. De la 2-3 medie la admitere la minim 6 să ia bacul unde se încadrează? când cere ministerul și isj explicații că de ce este promovarea mică în unitate, ce le spui? da când vine gloata revoltată „că copii nu iau bacul și e proful de vină” ? ce le spui? că la a IX-a nu știe să adune, să scadă, să înmulțească, iar cererea de bursă (că parcă de asta sunt făcuți) începe cu ”sup semnatul” ? ce performanță tati? majoritatea sunt pulbere, praf de stele!

    1. Realitatea e una și ce se visează pe la ISJ-uri și ministere e alta.Parca ar fi din alt univers.Cei care nu sunt de 5 la EN nu ar fi trebuit sa aibă acces la liceu.Nivelul lor mental este undeva la 12 ani,acolo sunt blocați și mulți sunt etnici pentru ca dacă s-au măritat și însurat între ei:verișor cu verișoara etc ani și ani la rand mulți sunt la limita retardului.De aceea etniile albe ,cei care au mai furat câte un rumân sunt mai normali dar prea puțini. Dacă este sa le faci o testare au tot felul de probleme și mulți sunt cu retard sau la marginea retardului,plus ca au o multime de probleme psihice si psihopatia este prezenta in foarte multe cazuri la ei.Se observă doar la cei care au probleme grave în rest nu ,pentru ca lor nu le place cartea dar acum i-au trimis în scoli la burse și dacă e vorba de bani e foarte tentant pentru ei.Oricat le-ai explica par sa nu înțeleagă, de fapt nici nu înțeleg pentru că nu au cu ce.Intelectual ei sunt cu retard,ei se descurca la infracțiuni ca acolo e investita munca lor.Multi ajung infractori,la prostituție, salahori,mai scăpa câțiva angajați prin magazine pe ici ,pe colo dar nu rezista ei la muncă, nu le place și nici nu pot funcționa ca nu ii ajuta capul.E horror!Până nu ii vezi ,nu realizezi pentru că ei sunt foarte bine adaptați,se imodobesc,șed mumos dar vezi ca nu funcționează rotitele neuronale.Nu au cu ce.Genetic sunt făcuți praf.Si când te gândești ca au făcut și facultăți unii!Și masterate!Banii cumpăra orice în ziua de astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Legislația eticii academice să fie „modificată cu celeritate” pentru a permite sesizările anonime, după ce proiectul de lege care permite acest instrument în cazul abuzurilor a fost adoptat de Parlament – apelul Alianței organizațiilor studențești

Legislația subsecventă privind etica și integritatea academică, intrată în vigoare anul acesta, „trebuie modificată cu celeritate”, așa încât sesizările anonime să poată fi admise în comisiile de etică universitară, cere…
Vezi articolul

Argumentele premierului Ciolacu pentru ca tinerii plecați să revină în România: “România rămâne țara noastră” și “nu cred că există pentru un părinte o mai mare durere decât când îi pleacă copilul de acasă” / Guvernul își dorește “modificări” pentru acces facil al tinerilor la cercetare

“E normal că abordarea noastră este insuficientă pentru a vă încuraja să faceți aceste două lucruri împreună” – împlinirea profesională și întemeierea unei familii – a afirmat miercuri premierul Marcel Ciolacu,…
Vezi articolul

Cât de importantă este supravegherea timpurie a dentiției copiilor și de ce sunt importanți „dinții de lapte”. Medicul rezident Antinia Simion: Pedodonția, ramura stomatologiei care câștigă tot mai mult teren

Problemele de dentiție ale copiilor tind să devină tot mai importante pentru părinți, indiferent că este vorba despre „dinții de lapte” sau despre dantură permanentă. În Uniunea Europeană, rata medie…
Vezi articolul