Directorii Colegiului „Petru Rareș” din Neamț, care au pus la dispoziție școala pentru evenimentul la care o elevă participantă a murit în urma consumului de droguri, nu au primit nicio sancțiune din partea Inspectoratului școlar / Instituția îi acuza luna trecută de neglijență în serviciu

1.480 de vizualizări
Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț / Foto: monumenteneamt.ro
Cei doi directori de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț nu vor fi sancționați disciplinar, a hotărât Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț după analizarea raportului realizat de Comisia de anchetă disciplinară și votarea măsurilor în ședința Consiliului de Administrație (CA) al ISJ Neamț, potrivit unei informări obținute de Edupedu.ro. Directorii au fost cercetați după ce au organizat o conferință Model United Nations la începutul lunii august fără aprobarea ISJ, pe timp de vacanță de vară, într-o școală publică.

Amintim că la eveniment urma să participe și o elevă din București care a murit cu o seară înainte de începerea dezbaterilor în casa unui tânăr din localitate pe care îl cunoscuse pe internet. Conferința a fost organizată independent de elevi la Colegiul Național „Petru Rareș”, unde conducerea liceului a acordat săli de clasă elevilor și nu a anunțat inspectoratul școlar despre activitatea ținută în școală. Nimeni nu s-a asigurat că elevii participanți, majoritatea minori, ajung la cazări – pe larg aici.

În urma evenimentului, autoritățile au pus problema responsabilității directorilor colegiului, pentru că aceștia ar fi trebuit, conform fișei postului și procedurilor stabilite de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), să informeze instituția cu privire la evenimentele pe care le găzduiesc în școală.

„Pe data de 31 august 2023, prin adresa nr. 3719 / 31.08.2023, Consiliul de administrație al Colegiului Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț, prin Hotărârea 3717/ 31.08.2023 a decis să nu-i sancționeze disciplinar pe directorul și pe directorul adjunct al unității de învățământ menționate”, se arată în informarea obținută de Edupedu.ro.

Potrivit adresei, „în urma discuțiilor purtate în ședința Consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, au fost analizate mai multe propuneri privind sancționarea celor doi directori, pe baza unor argumente pro si contra unor forme de sancționare, cu invocarea legislației în vigoare. Conform voturilor exprimate s-a hotărât ca directorilor în cauză să nu li se aplice sancțiuni disciplinare”.

Luna trecută, pe 17 august, întrebată pentru ce erau anchetați cei doi directori, inspectoarea școlară generală din Neamț, Florentina Luca-Moise, a precizat că „abaterile acestora țin de încălcarea unor articole din fișa postului și a contractelor de management, de lipsa comunicării cu inspectoratul și de atingerea imaginii publice a învățământului din Neamț, de nerespectarea deciziilor departamentelor și ale Inspectoratului Școlar ce au fost transmise unităților de învățământ la începutul anului școlar trecut și pe parcurs și care au fost luate la cunoștință de managementul din aceste unități, plus încălcarea obligației de a anunța Inspectoratul Școlar despre activitatea extrașcolară.

Citește și:
Directorii liceului Petru Rareș din Piatra Neamț, cercetați disciplinar pentru organizarea dezbaterilor Model United Nations fără aprobarea Inspectoratului școlar, unde o elevă a murit / Șefa ISJ Neamț: Cel târziu la sfârșitul săptămânii viitoare trebuie să avem un rezultat
Regulile de la conferința Model United Nations Iași, modificate după cazul din Neamț și după reticența părinților față de evenimente / Directoarea liceului Racoviță: Vom cere ca grupurile de elevi să vină cu profesori care să răspundă de ei, ca la concursuri și olimpiade
Eleva de 16 ani care a murit la Piatra Neamț urma să participe la activități organizate numai de elevi, în Colegiul „Petru Rareș”, fără știrea și aprobarea Inspectoratului școlar / Nimeni nu s-a asigurat că minorii veniți singuri ajung la cazări

1 comment
  1. Deshtepti dom’le!
    Ori au impartit cu inspectoratul incasarile din taxa perceputa … ori … asa ar fi firesc, ca fiecare director din tara asta sa puna peste weekend de-o mica afacere in institutia pe care o conduce!
    Azi in scoli, maine-n spitale, poimaine in … alte si alte institutii care nu lucreaza Sambata si Duminica!
    Zbang, Române!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Editura Booklet anunță că se retrage de la Târgul de Carte Gaudeamus, ediția 2023, și acuză „mai multe probleme organizatorice privind alocarea spațiului de expunere“ / „Se pare că și alte edituri educaționale și-au anunțat neparticiparea“

„Booklet nu va fi prezentă în acest an la Gaudeamus. Decizia este definitivă și a fost cauzată de mai multe probleme organizatorice privind alocarea spațiului de expunere“, anunță editura într-un…
Vezi articolul

Banii de cărți și cursuri, pentru profesori, reintroduși prin amendamente la legea Educației. Titularizarea în mediul rural, premiată cu 3 salarii minime brute – propuneri PSD / Cadrele didactice fără locuință proprie ar putea primi chirie de 400 de euro pe lună

Profesorii ar putea să beneficieze anual de două salarii minime brute pentru dezvoltarea profesională și pentru achiziționarea de materiale didactice, potrivit unor amendamente depuse de Partidul Social Democrat (PSD). Alte…
Vezi articolul

FOTO O profesoară de limba română din Oradea a fost nominalizată în Top 50 “Global Teacher Prize”, ai celor mai buni profesori din lume. Mirela Tanc: Am creat mai multe soluții la problemele cu care se confruntă învățământul în acest moment, i-am învățat pe elevi nu numai să memoreze, dar să și gândească critic

O profesoară orădeană de limba și literatura română a fost nominalizată în Top 50 Global Teacher Prize – “Oscarul din Educație” pentru profesori merituoși din întreaga lume, în valoare de…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Nu am lansat niciun proiect prin care meditațiile să fie plătite de stat, este ideea lui Daniel Funeriu, care a fost într-adevăr un ministru foarte bun al Educației, la fel de bun ca ministrul actual al Educației

Proiectul orelor remediale nu înseamnă meditații private plătite de Ministerul Educației, a precizat astăzi ministrul Sorin Cîmpeanu la finalul conferinței de presă de după ședința de Guvern. Meditațiile private sunt…
Vezi articolul

Delegația Consorțiului Universitaria, din care fac parte cele mai mari universități din România, primită la Cotroceni. Implementarea PNRR și a Planului Național de Cercetare, pe agenda discuțiilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, la Cotroceni, o delegație a Consorțiului „Universitaria”, formată din: prof. univ. dr. Marian Preda – Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Daniel…
Vezi articolul