Elevii navetiști care nu au asigurat transport public nu vor avea gratuitate, ci vor primi o sumă forfetară, în baza unui Card național de elev, potrivit proiectului legii Învățământului Preuniversitar, prezentat de Ligia Deca

2.200 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și “nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate” nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor primi în continuare o sumă forfetară care va fi stabilită anual de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice”, potrivit proiectelor legilor educației, prezentate luni de ministra Educației, Ligia Deca în cadrul unei conferințe de presă. În varianta anterioară a legii Deca, obținută pe surse de Edupedu.ro, elevii nu mai beneficiau de gratuitate în cazul navetiștilor, ci de un decont, ceea ce însemna ca elevii să plătească ei și apoi să primească înapoi banii. Navetiștii vor primi acum sumele forfetare în baza unui card național ale elevului, potrivit proiectului de lege.

Potrivit proiectului Legii Învățământului Preuniversitar publicat luni, 27 februarie, pe site-ul ministerului Educației, elevii vor avea gratuitate la serviciile de transport public local și județean, iar elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și “nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate, vor primi o sumă forfetară în baza unui card național de elev sau prin Sistemul Integrat de Management al Școlarității.

Elevii vor avea gratuitate la serviciile de transport public local și județean, rutier, naval cu metroul precum și feroviar la toate categoriile de trenul de clasa doua pe parcursul anului calendaristic, utilizate pentru accesul la educație”, potrivit proiectului publicat pe site.

Sursa: Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar publicat în dezbatere pe Edu.ro

Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu vor primi o sumă forfetară, însă în baza unui card național al elevului sau prin Sistemul Integrat de Management al Școlarității.

În cazul în care elevii nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu și nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate, aceștia beneficiază pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară a cărui cuantum se stabilește anual de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Validarea statutului va fi realizat prin intermediul unui card național de elevi sau prin interogarea unei baze de date.

Suma forfetară va fi calculată în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și cea în care învață.

În prezent, elevii navetiști, cei care învață în altă localitate decât cea de domiciliu primesc o sumă forfetară prin ordinul de ministru 6.376 din 7 decembrie 2022.

Ordinul stabilește la art. 1 alin. (1) că „unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare”.

Suma aceasta forfetară lunară este de 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km, prevede ordinul. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

Sumele forfetare lunare per kilometru, care sunt în prezent decontate, potrivit prevederilor alin. (1) sunt:

Kmlei/lunăKmlei/lunăKmlei/lunăKmlei/lună
3 km6015 km13227 km20439 km276
4 km6616 km13828 km21040 km282
5 km7217 km14429 km21641 km288
6 km7818 km14030 km22242 km294
7 km8419 km15631 km22843 km300
8 km9020 km16232 km23444 km306
9 km9621 km16833 km24045 km312
10 km10222 km17434 km24646 km318
11 km10823 km18035 km25247 km324
12 km11424 km18636 km25848 km330
13 km12025 km19237 km26449 km336
14 km12626 km19838 km27050 km342

Amintim, anterior, în proiectul legii Educației, varianta Deca, obținut pe surse de Edupedu.ro, elevii care învațau în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai aveau transport gratuit, ci doar decont, și nu mai primeau nici suma forfetară abia introdusă de Ministerul Educației, potrivit proiectului Deca al Legii Educației.

Informații de context

Suma forfetară a fost introdusă de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022 însă nu în proiectele legilor Educației, ci a publicat un proiect de ordonanță de urgență pe site-ul ministerului, fără nici o dezbatere publică. Apoi l-a retras. – detalii aici

Mai multe organizații, printre care asociații ale elevilor, dar și Salvați Copiii și World Vision, au propus câteva amendamente în proiectul de ordonanță de urgență care modifică legea Educației Naționale în privința decontării transportului elevilor. – detalii aici

Ulterior a avut loc o discuție între ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu și reprezentanții elevilor, în urma căreia s-a decis dublarea sumei forfetare. – detalii aici

Însă, între timp, Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcție, în plin scandal de plagiat, iar Ordonanța de urgență a suferit modificări în mandatul actualului ministru Ligia Deca: Suma forfetară lunară să fie de 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km, prevede ordinul Ligiei Deca ce a intrat în vigoare în noiembrie 2022. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

De precizat, elevii au atras atenția în mai multe rânduri că nu se respectă Legea 226/2020 care prevedea gratuitate la transport pentru toți elevii, și nu decont. Legea a fost promulgată pe 30 octombrie 2020, Klaus Iohannis și prevedea modificarea Legii Educației Naționale astfel:

La articolul 84, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

1. Articolul 84 (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

2. La articolul 84, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:

(1^1) În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale.

(1^2) Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare.

(1^3) Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ.

Decontul, nu gratuitatea

Cu toate acestea, Ministerul Educației nu a pus în aplicare Legea 226/2020 în sensul asigurării gratuității elevilor pe baza carnetului de note care atestă calitatea de elev, dar pune în consultare pe 3 martie 2021 un proiect de OUG care prevedea din nou decontul, nu gratuitatea.

Două zile mai târziu, pe 5 martie 2021, Ministerul Educației explica propunerile în privința transportului elevilor: „Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”, se arată în justificare.

Pe data de 16 iunie 2021, Cîmpeanu anunța de la Guvern că a fost adoptată Ordonanța de Urgență 50/2021 prin care era, conform lui, începutul rezolvării problemei transportului pentru elevi.

Pe 20 iunie 2022 – la mai bine de un an de la introducerea Ordonanței 50, Sorin Cîmpeanu a fost chemat la Parlament ca să înfrunte o moțiune simplă, depusă de USR. – detalii aici

Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe pe 31 ianuarie 2023 pronunțarea asupra constituționalității Ordonanței de urgență nr. 50/2021, privind transportul elevilor. – detalii aici

Amintim, Sorin Cîmpeanu a eliminat și bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022. – detalii aici

Recent, inspectoratul școlar Ilfov a precizat că elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară.

Citește și:
Elevii care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai au transport gratuit, ci doar decont, și nu mai primesc nici suma forfetară abia introdusă de Ministerul Educației, decât cu o condiție, potrivit proiectului Deca al Legii Educației

Elevii care stau la internat și nu au mijloc de transport în comun spre casă nu primesc decontul celor 4 călătorii dus-întors pe lună, la care au dreptul prin lege – cazul unor elevi din Curtea de Argeș

Inspectoratul Școlar Ilfov: Elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară / Ordinul pentru acordarea sumelor forfetare nu îi exclude pe aceștia – document

1 comment
  1. Bună ziua. Conform ordinul de ministru 6.376 din 7 decembrie 2022 elevi din alta localitate decât cea în care este școala primes o suma forfetară. Cum se stabilește aceasta într-o lună de către școală? De exemplu conform ordinului un elev ce are declarat prin cerere că are o distanta de 12 km se d contează 114 lei. Luna martie a fost o lună fără zile de vacanță, întreb : De ce elevul a primit în avans doar 84,58 lei? Unde sunt specificate în ordin condițiile de acordare a sumei forfetare? Care sunt criteriile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care 2.500 de școli vor primi granturi de 200.000 de euro pentru a reduce abandonul școlar, aprobat în ședința Executivului de joi. Cîmpeanu: Este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon în 2020 a fost de 26%

Executivul a aprobat, joi, Hotărârea de Guvern pentru lansarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, care va da undă verde pentru fondurile de 3,7 miliarde de euro destinate Educației pe…
Vezi articolul

Japonia a înființat Ministerul Singurătății și Izolării, pentru sănătatea mintală a cetățenilor afectați de pandemie. Premierul nipon: Femeile suferă din cauza izolării mai mult decât bărbații

Japonia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus, transmite News.ro. În ultimele luni, numărul de…
Vezi articolul