Evaluarea Națională 2019: Greșelile cele mai frecvente la examenul de română și strategii de evitare a lor – sfaturi de la profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Tudor Vianu

22.533 de vizualizări
Ecaterina Stanca / Foto: Facebook
Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, spune pentru Edupedu.ro profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din Capitală. Există, însă, câteva metode de structurare a lucrării și a timpului de examen, astfel încât elevii să nu facă greșeli din neatenție și să aibă timp să rezolve toate subiectele.

Sfatul meu este să înceapă cu subiectele 1A și 2A, adică cele legate de competențe concise. Dacă știi să le rezolvi, atunci nu ai cum să greșești. La celelalte subiecte, 1B și 2B, apare efortul rememorării, depinde de inspirație, de limbaj, intervine și factorul subiectiv”, a spus Stanca, pentru Edupedu.ro.

În ceea ce privește împărțirea timpului de examen, profesoara de Limba și literatura română de la Colegiul Național „Tudor Vianu” îi sfătuiește pe elevi să își structureze pe ciornă exact care sunt cerințele pe care trebuie să le atingă, în special la compunerea liberă.

Le recomand să își facă un plan pe ciornă și să bifeze ce au scris. Pe măsură ce taie de pe ciornă, se asigură că au abordat tot ce trebuia pentru argumentare, spre exemplu.

La compunerea liberă este bine să stabilească momentele subiectului, mai ales intriga, adică ce anume declanșează acțiunea, și punctul culminant, care trebuie să fie deosebit”, îi sfătuiește Stanca.

Posibile greșeli: nerespectarea normelor de folosire a punctuației și a ortografiei

În ceea ce privește greșelile cel mai des întâlnite la corectură, profesoara spune pentru Edupedu.ro că cele mai multe sunt din neatenție.

Nu sunt atenți la cerințe. Spre exemplu, li se cere antonim și ei fiind obișnuiți să li se ceară un sinonim, scriu tot un sinonim, în loc de un antonim. Deci trebuie să fie foarte atenți la cerințe.

De asemenea, la gramatică trebuie să fie atenți la întrebările simple, cum ar fi atunci când li se cere să precizeze care este numele articolului sau care este site-ul unde a fost publicat articolul. Aici, câteodată, nu scriu întreg titlul articolului. Mai greșesc la cazuri și la gen”, a exemplificat profesoara.

Ecaterina Stanca are și câteva sfaturi practice pentru elevi:La împărțirea frazei de la subiectul de gramatică, le recomand să facă exact așa cum au învățat la școală, adică să stabilească felul predicatului, să înconjoare elementele de relație, să împartă fraza, să identifice propozițiile, chiar dacă lor li se cere: ‘reproduceți o atributivă sau o subiectivă din fraza dată’. De multe ori, elevii fac analiza ochiometric, în loc să o facă așa cum au învățat la școală”.

Dar cel mai important lucru este ca elevii să parcurgă încă o dată toată lucrarea înainte să o predea.

Trebuie să se uite neapărat pe lucrare pentru ortografie și mai ales pentru greșelile de punctuație, cum ar fi virgulele, și să fie foarte atenți la cratimă. Spre exemplu, ei mai scriu ‘va’ de la un verb conjugat la viitor ‘v-a’. Să fie atenți, fiindcă pot face greșeli din grabă sau din cauza stresului. Stresul își spune cuvântul la foarte mulți dintre ei și e păcat să ratezi un liceu bun”, a explicat profesoara, pentru Edupedu.ro.

„Perlele” de la examen

În ceea ce privește celebrele perle de la proba de Română, Stanca spune că cele mai amuzante greșeli de genul acesta au fost într-un an când elevilor le-a picat poezia „Creion”, de Tudor Arghezi.

S-a întâmplat demult, se dăduse o poezie de-a lui Arghezi care avea un vers ‘Căci e ca piatra-n fund’ și unii au interpretat ad litteram”, și-a amintit Stanca.

Modele de subiecte la Limba română pentru Evaluarea Națională 2019

 

 

CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A 2019:

3 – 7 iunie 2019  Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examenul de Evaluare Naţională 2019
7 iunie 2019         Elevii de clasa a VIII-a termină școala

18 iunie 2019       Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019       Matematică – examen scris
21 iunie 2019       Limba şi literatura maternă – examen scris

25 iunie 2019      Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie                Afișarea rezultatelor finale

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019:

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019     Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

 

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Un student exmatriculat de la Facultatea de Drept, din grupul celor 45 care ar fi copiat la examen, va fi reprimit la cursuri după ce Tribunalul Constanța a suspendat decizia Universității București în cazul său. Decanul facultății: E o decizie provizorie

Tribunalul Constanța a decis suspendarea deciziei de exmatriculare a studentului Florin Alexandru Cartoafă, potrivit deciziei publicată pe portal.just.ro. Cartoafă este unul dintre cei 45 de studenți exmatriculați pe 2 martie…
Vezi articolul
Programul PSD pentru educaţie

Rectorul Universității Politehnica din București (UPB), Mihnea Costoiu, reales Președinte Executiv al CESAER – conferința universităților de inginerie și cercetare avansată din Europa

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București (UPB), a fost reales Președinte Executiv al CESAER (Conference of European Schools of Advanced Engineering Education and Research), organizația europeană care reunește cele…
Vezi articolul

DOCUMENT Datele personale ale elevilor din Dâmbovița – CNP, nume și prenume – care dau Evaluarea Națională 2022 vor fi accesibile pe platforma companiei private care se ocupă de digitalizarea-pilot a corecturii examenelor naționale, arată un “ghid al profesorului asistent”

Datele personale ale elevilor care vor participa, anul acesta, la pilotarea evaluării digitalizate a examenelor naționale sunt accesibile pe platforma companiei private cu care Ministerul Educației s-a asociat pentru acest…
Vezi articolul

DOCUMENT Un an școlar cu 18 zile mai lung decât actualul, în medie, dar cu durate minime diferite pentru fiecare ciclu școlar, anunțat ca propunere de proiect legislativ de senatorul Ștefan Pălărie. Școlile sau inspectoratele vor putea să prelungească durata cu maximum 15 zile, iar profesorii vor fi plătiți cu „o primă” în această perioadă

Un proiect de lege care prevede alinierea la media europeană cu 180 de zile de școală în loc de 162 câte sunt acum a fost anunțat de senatorul USR-PLUS Ștefan…
Vezi articolul