Fizicienii de la Măgurele lansează o nouă sesiune de înscrieri pentru “Întâlnirile de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP” la care sunt așteptați liceeni, studenți, profesori și pasionați de știință

1.849 de vizualizări
Fizicienii de la Măgurele deschid din nou porțile platformei de cercetare pentru a primi gratuit iubitorii de știință. Au început înscrierile pentru sesiunea de primăvară a lecțiilor reunite sub numele “Întâlnirile de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP”. Liceenii, studenții, părinții, profesorii implicați în educația STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), jurnaliștii și amatorii de știință sunt așteptați să ia parte la 12 lecții de informare științifică, în cadrul cărora vor fi prezentate probleme actuale din cercetarea științifică mondială.

Sesiune de primăvară se va desfășura în perioada 21 Martie – 13 Iunie 2020.

Ea va fi formată din 12 lecții de informare științifică (de nivel universitar), la care pot participa persoane cu cunoștințe de matematică și fizică de liceu (absolvenți de cel puțin clasa a XI-a), studenți în știință sau tehnologie cu cunoștințe de bază STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), jurnaliști de știință, amatori de știință dornici să învețe și să înțeleagă problemele actuale din cercetarea științifică mondială. De asemenea, pot participa și părinți sau profesori implicați în educația STEM a tinerilor, anunță organizatorii.

Prelegerile sunt ținute sâmbăta dimineața de la ora 10:00 și durează două ore, cu o pauză de 10 minute, timp de 12 săptămâni consecutive.

Lectori vor fi cercetători și ingineri de la proiectul laserului de la Măgurele (al cărui nume oficial este Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, ELI-NP), și de la Institutul Național de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), ca instructori voluntari.

Programul lecțiilor în sesiunea primăvară 2020
 • 21 martie: Introducere în fizica de la ELI. Lector: Dr. Daniel Ursescu ELI-NP
 • 28 martie: Lumina – undă electromagnetică (ecuațiile luminii). Dr. Mircea Penția – IFIN-HH
 • 4 aprilie: Teoria Relativității specială. Mircea Penția
 • 11 aprilie: Mecanica cuantică – teoria proceselor subatomice. Mircea Penția
 • 18 aprilie: Câmpuri de particule. Mircea Penția
 • 25 aprilie: Câmpul electromagnetic și cuantificarea câmpului. Mircea Penția
 • 2 mai: Simetrie și Antimaterie. Dr. Adriana Răduță – IFIN-HH
 • 9 mai: Cărămizile Universului și Forțele fundamentale de interacție. Dr. Mircea Penția
 • 16 mai: Laserele Luminii Extreme: Lasere Ultra-Intense cu Pulsuri de Femtosecunde.
  Dr. Răzvan Dabu – ELI-NP
 • 23 Mai: Experimentele de la ELI-NP cu Sisteme Laser de Putere Inaltă. Dr. Andi Cucoaneș,
  Dr. Ștefan Ataman – ELI-NP
 • 30 mai: Experimente de Spectroscopie Nucleară și Astrofizică cu fascicule γ. Dr. Cătălin Matei,  Dr. Paul Constantin – ELI-NP
 • 6 iunie: Aplicații și Dezvoltări Industriale Relevante la ELI-NP. Dr. Dan Stutman și Dr. Violeta Iancu – ELI-NP
Vezi aici tematica Întâlnirilor de sâmbătă cu fizica, de la ELI-NP

Evenimentul intitulat “Întâlnirile de Sâmbătă cu Fizica de la ELI-NP” va avea și o sesiune de toamnă, în 15 Septembrie – 15 Decembrie 2020, iar înscrierile se vor face începând din 10 Iunie.

Vezi mai jos imagini de la lecția finală a primei sesiuni de întâlniri:
Interviu Radio România Actualități cu Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, la finalul primelor 12 lecții din cadrul evenimentului “Întâlnirile de sâmbătă cu fizica de la ELI-NP”:

Interviu Radio România Actualități cu Mircea Penția, la finalul primelor 12 lecții din cadrul evenimentului “Întâlnirile de sâmbătă cu fizica de la ELI-NP”:

Cum arată laserul de la Măgurele, într-un videoreportaj realizat de HotNews.ro în urmă cu 1 an:

Amintim că laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018 este Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele. Într-un interviu în exclusivitate pentru Edupedu.ro, Mourou a declarat că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobel și că “ceea ce a făcut România este spectaculos”.
Gerard Mourou la Măgurele, pe platforma laserului ELI-NP / Foto: eli-np.ro

“Știți că sunt implicat în mod real în proiectul din România, cu ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics – n.red.). Voi fi și de acum înainte. Voi începe să lucrez cu fizică nucleară folosind laserul vostru, care va fi cel mai puternic laser din lume, la ora actuală”, declara Mourou pentru Edupedu.ro în noiembrie 2018. Patru luni mai târziu, laserul de la Măgurele ajungea la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, devenind cel mai puternic laser din lume.

Ce este ELI-NP
Cladirea laserului de la Măgurele, ELI-NP / Foto: Facebook ELI-NP

ELI-NP | Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics facility reprezintă pilonul de fizică nucleară al proiectului pan-european ELI (Extreme Light Infrastructure), implementat în România, Ungaria și Republica Cehă. ELI a făcut parte din ESFRI – European Strategic Forum of Research Infrastructures încă din 2006 (36 megaproiecte europene în cercetarea ştiinţifică).

Proiectul ELI-NP, în valoare de 356,2 milionale Euro, implementat la Măgurele de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), a constat în construcția unui nou Centru de cercetare științifică. Acesta a devenit operațional în 2019 și reprezintă cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserilor de mare putere.

În martie 2018 Laserul a atins puterea de 10 PW pentru care a fost proiectat, pe unul dintre brațe, devenind astfel cel mai puternic laser din lume la ora actuală.

VIDEO Aplicațiile la care va putea fi folosit laserul

Facilitatea ELI-NP acoperă o suprafață de aproximativ 33.000 m2 de clădiri de înaltă calitate și eficiență din punct de vedere energetic, majoritatea alocată sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate și instrumentației pentru experimente. Construcțiile civile includ o clădire de birouri, o casă de oaspeți și o cantină.

Infrastructura ELI-NP are două componente:

 • Un sistem laser de foarte mare intensitate, cu două brațe laser de 10 PW capabile să atingă intensități de ordinul a 1023 W/cm2 și câmpuri electrice de 1015 V/m.
 • Un fascicul γ foarte intens (1013 γ/s) strălucitor, cu o lărgime de bandă de ~ 0.1%, cu E γ până la 19.5 MeV, care este obținut prin retroîmprăștierea incoerentă Compton a fotonilor dintr-un fascicul laser pe un fascicul foarte strălucitor, intens, de electroni (Ee până la 720 MeV) produs de un accelerator clasic.

A doua componentă este în întârziere, contractul inițial fiind reziliat.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu: Eliminarea unor incompatibilități la promovarea pe post a fost cerută de toate universitățile și elimină ipocrizia existentă în sistemul de învățământ superior românesc

Eliminarea anumitor incompatibilități din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante în universități a fost cerută de toate universitățile românești, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin…
Vezi articolul