Gabriel Ispas, despre anularea BAC-ului: Să nu fim naivi. Următorul pas va fi valorificarea diplomelor în studii universitare și am rezonabile dubii în privința seriozității

13.633 de vizualizări
Gabriel Ispas / Foto: Inquam Photos – George Calin
“Dacă Bacalaureatul, prin absurd, s-ar echivala, am ajunge la o multiplă discriminare. Discriminarea primă este între generația de anul acesta și generațiile trecute care au susținut și luat Bacalaureatul. A doua discriminare este între generația de anul acesta care nu ar fi lăsată să-și probeze știința și absolvenții generațiilor anterioare care nu au diplomă de BAC luată. Și a treia discriminare este între colegii din generațiile trecute. Unii au muncit să învețe, alții ar primi un cadou administrativ”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat în Ministerul Educației Gabriel Ispas.

Membru Pro România și fost director al direcției juridice din Ministerul Educației, Gabriel Ispas a afirmat că nu li s-ar putea interzice celor care au picat examenul anii trecuți să-și echivaleze acum Bacalaureat-ul, pentru că BAC-ul este organizat pentru absolvenții de liceu, indiferent de anul când au absolvit. Statutul de absolvent este același, indiferent de anul finalizării studiilor liceale.

Generația actuală este o generație care vrea să probeze. Probarea ar fi imposibilă în contextul în care pe lângă ei, ca generație, ar apărea brusc mulți și s-ar crea o aparență de an neserios, ceea ce nu e cazul“, a precizat Ispas.

În ceea ce privește motivul pentru care am văzut o susținere atât de largă a ipotezei anulării examenelor naționale, Gabriel Ispas a declarat, pentru Edupedu.ro: “Eu aș vrea să nu fim naivi. Oamenii responsabili, oamenii care vor binele României și al educației, vor susține întotdeauna măsuri coerente și logice. Cei care se gândesc exclusiv la interese personale sau de grup, cei care stimulează emoția negativă a copiilor nu le vor binele. Pentru că după Bacalaureat, următorul pas va fi în modalitatea în care se vor valorifica diplomele în studii universitare. Și aici personal am rezonabile dubii în privința seriozității tuturor celor care organizează proces educațional“.

Întrebat ce procent estimează că ar deveni profesori, dintre cei care au picat anii trecuți Bacalaureatul dar și-ar lua diploma anul acesta prin echivalare, Ispas a declarat: “între 1 și 3%“.

Eu cred că dincolo de dezbaterile de natură politică, de dezbaterile doctrinare, trebuie să avem un moment T0 în educație și cred că putem folosi acest moment pentru a ne asuma ca politică de stat nu un procent din PIB pentru educație, ci un principiu: educației i se vor aloca toți banii de care are nevoie pentru a se organiza un proces educațional onest, competitiv și eficient. În același timp, poate a venit momentul ca în mod real să depolitizăm funcția de conducere din învățământul preuniversitar și să recredibilizăm funcția didactică. În învățământ, trebuie să predea cei care au vocație, iar salariul să fie corespunzător muncii depuse, nu oameni care nu-și găsesc un alt serviciu pe piață. Mai mult, cred că ar trebui să terminăm pentru 2 ani cu festivismele locale și zilele comunelor și orașelor și banii să-i dăm pentru echipamente informatice în școli“, a continuat acesta.

“Îndemn Ministerul Educației să reia proiectul privind informatizarea-pilot a județului Buzău și să termine cu megalomanicele și inaplicabilele proiecte de Wi Fi campus și catalog școlar“, a declarat Gabriel Ispas, pentru Edupedu.ro.

Amintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat luni în Parlament, la dezbaterea moțiunii împotriva sa depusă de Pro România și PSD: “Unde vă sunt proiectele mărețe de digitalizare, unde este faimosul proiect de digitalizare a județului Buzău?” (detalii aici)

“Cu acel proiect ajunsesem până la a se depune la fostul Minister al Comunicațiilor pentru finanțare. După plecarea mea din minister, în decembrie 2017, el a fost îngropat. Dacă astăzi aveam acel proiect implementat, am fi putut pe baza unei bune-practici existente să cerem bani Comisiei Europene pentru informatizarea completă a educației preuniversitare din România. Proiectul prevedea că de la clasa I până la a XII-a și în învățământul profesional să se cumpere pentru fiecare clasă tablete, cu încărcătoare în sala de clasă. Cu video-proiectoare pentru fiecare clasă și imprimante 3D pentru învățământul profesional și tehnic. El trebuia să fie pe fonduri europene”, a precizat Ispas.

Fostul secretar de stat a afirmat că “toată dezbaterea despre organizarea examenelor naționale, respectiv despre echivalarea Bacalaureatului reprezintă o discuție a formelor fără fond. În primul rând, România nu este extrem de expusă la pandemie”.

“În al doilea rând, măsurile pot fi luate în așa fel încât să ne asigurăm că sunt în siguranță copiii în săli. În al treilea rând, aceștia au învățat timp de 3 ani și 7 luni în mod normal, în sălile de clasă, beneficiind de toate facilitățile pe care sistemul românesc le pune astăzi la dispoziție. Și în al patrulea rând, o generație care vrea să-și arate performanța nu poate fi împiedicată prin mecanisme birocratice, populiste să ajungă la visul său”, a declarat Ispas.

Foto: Inquam Photos – George Calin
Citește și:

 


18 comments
  1. Îmi pare rău dar trebuie spus. Acești oameni comuniști și incapabili vorbesc despre nedreptate pentru cei cu o diplomă care nu i duce nicăieri dar despre elevii de gimnaziu care s au chinuit 4 ani numai ca să auzim ce bine o sa o ducă generația următoare? Nu avem nici un drept, nu avem nici un cuvânt în fața voastră. Din cauza acestor oameni norocoși cu posturi mari în societate, ne așteaptă un al doilea val de criză pentru ca nu au fost în stare sa anuleze niște evaluări fără rost. Veți vedea câte sute de familii se vor îmbolnăvi după aceste examene. În loc sa facem ce a făcut restul Europei (țări ca Franța sau Olanda au anulat orice fel de proba pentru ca ei pun siguranța pe primul loc) am decis sa arătăm cu cât de puțină logică gândim.

  2. Aveți notele de la admiterea în liceu și aveți mediile anilor de liceu. Stabiliți formula de calcul. Cred că e simplu. Asta e nota de bac.

  3. Ce relevanta mai are examenul de bacalaureat in prezent? Daca ne uitam pe subiectele de la matematica – M1 date in 2019 si 2005 sa zicem, observam cu stupoare ca cele din ultimul an sunt o gluma. Oare ce promovabilitate si ce subiecte vom avea si anul acesta? Cu siguranta ca daca s-ar mentine dificultatea bacalaureatului din anii 1990-2000, nu am avea o promovabilitate de 20-30%.

  4. Domnule fost Sub secretar de atat , nu e corect ceea ce ati mentionat dumneavoastra cu descriminarile . Copiii acestia sunt închiși in casa de 3 luni de zile.Ne-ati păcălit total cu acele ore online , nu prea s-au făcut ore . Unde este discriminarea între copiii care au fost la scoala si au invatat zi de zi si acești copiii care sunt intr un mare stres ?

  5. Stimați oameni politici, numai noi românii, avem ceva cu discriminarea și cu “diplome curate”! Ce spuneți de celelalte state europene (Franța, Olanda) care au aprobat acordarea examenului de BAC, fără susținerea unui examen?! Pentru ei nu e valabilă aceeași politică? Examenele pentru susținerea gradului didactic I, de ce se susțin on-line ? Nu sunt mai mult de 10 membrii (cadre didactice) și totuși, d-na ministru a încuviințat ca aceste examene pentru susținerea gradului didactic I să fie susținute online. Acești copii nu sunt tot “suflete vii” care se pot îmbolnăvii? Aici nu mai vorbim despre discriminare? Chiar și vecinii noștri din Moldova, pe care i-am ajutat să depășească vârful pandemiei, cu ajutor medical trimis de d-nul președinte, au aprobat un proiect de lege prin care se suspendă susținerea examenelor naționale! Nu vă gândiți și la sănătatea copiilor și a cadrelor didactice? Nu a fost suficient că s-au îmbolnăvit medicii, acum trebuie să se îmbolnăvească și profesorii? Stresul psihologic prin care am trecut toți în această perioadă nu-i afectează și pe copii? Ce rezultate vor avea la examen?! Nu vor fi distorsionate aceste rezultate? DEGEABA NE BATEM CU PUMNUL ÎN PIEPT CĂ TRĂIM ÎN DEMOCRAȚIE! A trăi într-o societate democratică înseamnă a te lega de evenimentele din jur și a face în așa fel încât oamenii să fie protejați, să trăiască în siguranță și mulțumiți de felul în care li se desfășoară viața ……. cel puțin așa cred eu, un cetățean care am drepturi, dar și responsabilități! Și ca părinte al unui elev care urmează să susțină un examen, simt că “politicul” nu ia în calcul decât sănătatea anumitor grupe de vârstă! Ce aveți de gând să faceți cu acești copii? Domnule Ministru al Sănătății, domnule Arafat sănătatea copiilor nu este o prioritate în România?

  6. Despre discriminarea dintre generatii este vorba? Se poate face doar pentru cei din anul 2020, nu ei au vrut pandemie si tot ce se intampla. Nu uitati ca celelalte generatii au terminat liceul pe 30 mai pe cand anul asta s-a terminat pe 11 martie, nu veniti cu scoala online care nu o pot numi scoala, a fost doar o pacaleala. Discriminare inseamna sa pleci de acasa cu masca pe fata si sa stai 3-4 ore cu ea in timpul examenului cu stresul ca nu o sa mai poti respira si concentratia de oxigen va scadea. Discriminare pentru ca stai cu stresul sa nu iei virusul. De ce nu se dau examene la facultati? Este teama ca nu vor mai avea studenti? Abia cu examenul de admitere la facultate se vede cine invata si cine a luat note din burta cum a spus reprezentanta elevilor. Pentru niste oameni integri anularea celor doua examene e normala asa cum este in Franta, Moldova si alte tari unde s-au gandit la sanatate si nu le este frica sa ia decizii.

  7. Sa se dea bacul .. oricum o sa îl luam pentru ca e o prostie de examen .. dar dacă se va întâmpla ceva din cauza asta sper din tot sufletul ca jumătate din cei asa siguri pe ei sa fie dati afara

  8. Nu are sens ce zice generațiile trecute nu s-au expus riscului de a se îmbolnăvi și de a-și pune la risc membri familiei în acest mod prin prezenta la examen, iar generațiile trecute au avut ocazia de a învață în mod normal la școală și nu au avut parte de stresul și panica creata de acest virus au murit peste 1200 de oameni!! nu mi se pare ca ar trebui comparata situația de acum cu cea a generațiilor trecute

  9. Nu are sens ce zice generațiile trecute nu s-au expus riscului de a se îmbolnăvi și de a-și pune la risc membri familiei în acest mod prin prezenta la examen, iar generațiile trecute au avut ocazia de a învață în mod normal la școală și nu au avut parte de stresul și panica creata de acest virus au murit peste 1200 de oameni!! nu mi se pare ca ar trebui comparata situația de acum cu cea a generațiilor trecute.

  10. Dar faptul că s-a anulat admiterea la facultati de prestigiu, care presupun dedicare? Vorbesc despre Facultatea de Psihologie si despre nedreptatea si discriminarea, asa cum spuneti, la care sunt supuși elevii care s-au pregătit intens pentru admitere si acum sunt puși la un loc cu cei care s-au pregătit DOAR PENTRU BACALAUREAT! Deci, chiar DISCRIMINARE!

  11. Este o totala discriminare, in fiecare an s-a lipsit cu lunile de la scoala, in fiecare an a fost pericol sa iesi din casa. Voi va auziti? Cum sa numesti o pandemie globala “discriminare”. Noi oricum invatam de rupem pentru ca sunteti nu puteti lua o decizie.

  12. Absolut. In fiecare an a fost pandemie, in fiecare an s-au pierdut luni de scoala. Pe bune? Discriminare? Asta e motivul? Sunt parinti care au luat bacul si opteaza pentru anulare. Sigur le pasa mai mult de corectitudine decat de sanatatea copilului. Deja este o ambitie proasta sustinerea bacalaureatului. Majoritatea tarilor din Europa au anulat bacul fara sa stea sa se gandeasca de doua ori.

  13. Aiureli. Nu exista nici o discriminare, dar dupa ce ne-au facut pe toti loaze si prosti, acum vor sa apara intr-o lumina mai buna, gen aparatori ai drepturilor omului… Chiar nu pot sa cred ca nicio alta tara nu au fost aduse asemenea obiectii proaste si false ca la noi, aici suntem anti-discriminare doar cand trebuie sa ascundem discriminarea adevarata (a celor care nu au putut pastra legatura cu profesorii timp de trei luni, a celor afectati de pandemie etc.). Nu se aplica la cei din generatiile anterioare deoarece ei nu au fost intr-o asemenea situatie. Sper sa nu se mai intample asa ceva, dar daca va fi o pandemie in viitor, iar acum decid sa echivaleze si atunci nu, vom putea vorbi despre discriminare. In nicio alta tara n-a trebuit ca noi elevii sa luptam ca sa se respecte dreptul nostru la sanatate.

  14. Nu este nici o discriminare pentru ca celelalte generați au avut ocazia sa meargă la școala zi de zi pe cind acești copii nu au mers de atâtea lunii stau in casa nu merg la școala și sint într-un stres continu din cauza pandemiei . Sint copii care au avut bunicii părinții care au fost bolnavii sau doamne ferește au decedat oare prin ce au trecut acești copii nu contează? Psihicul lor este foarte la pământ .

  15. Exact, nu trebuie anulat nimic. Stim ca nu au studenti fabricile de diplome aka Spiru Haret, dar nu este o solutie anularea + echivalarea. Stim cum se dau notele in mediul rural, Gigel aduce 1kg de branza/rosii etc si are 10. Sistemul de invatamant romanesc nu este unul echitabil.

    1. Bai frate, lasal pe Gigel sa se bucure ca oricum nu va face fata la liceu si se va transfera si daca va face fata perfect avem un caz salvat…
      Nu te gandesti ca acesti copii nu au mai nici o legatura cu scoala timp de 3 luni, mai ales cei din mediul rural.. scoala online nu prea a functionat, Cea mai buna varianta ar fi echivalarea elevilor.. si cei care au bac sa se echivaleze doar celor din acest an… se poate chestia aceasta!

      1. Lasa-ma cu vrajelile astea, am trecut si eu prin examenul asta si a fost floare la ureche comparativ cu ce a urmat in facultate. Si noi cei din anul III am redactat licentele singuri, fara ajutorul profesorului +bibliotecile inchise si nu ne am plans atat crede-ma nici studentii care au trecut de bac nu erau foarte bine pregatiti/abia faceau fata la facultate, daca se vor echiva va fi jale, ma refer strict la BAC. Evaluarea Nationala nu cred ca ar fi o problema daca ar echivala-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectorul general școlar din Mureș și-a anunțat demisia din PNL: „Nu consider că valorile liberale mă reprezintă” / Plecarea din partid vine pe fondul situației de la Școala Gimnazială „Romulus Guga”, unde o învățătoare a fost înregistrată cum umilește copiii la ore, iar ancheta inspectoratului după plângeri repetate ale unui părinte, cu dovezi ale agresiunii, nu a avut niciun rezultat

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, prof. Sabin-Gavril Pășcan, și-a anunțat luni, 2 mai, demisia din Partidul Național Liberal, potrivit zi-de-zi.ro. Sabin Pășcan, șeful ISJ Mureș, era membru în…
Vezi articolul

24 iunie va fi marcată ca “Ziua Iei tradiționale românești”, au votat aleșii în Camera deputaților, for decizional / Actul prevede că unitățile de învățământ vor participa la activități de promovare a iei, deși elevii sunt în vacanță

Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei” a trecut de Camera Deputaților, for decizional. Urmează ca șeful statului să promulge legea și apoi să fie publicată…
Vezi articolul

Universitățile se pregătesc să reia cursurile în următoarele două săptămâni. Cîmpeanu: Unele universități vor avea prezență fizică alternativă a studenților/ Pot veni 7 săptămâni prezență online, alte 7 săptămâni prezență fizică

Mai multe universități vor să înceapă semestrul al II-lea cu prezenţă fizică alternativă a studenţilor, cu 7 săptămâni prezenţă online și alte 7 săptămâni prezenţă fizică, a spus duminică seara…
Vezi articolul

România Educată – promovată de ministrul Cîmpeanu, la Summitul Educației, ca sumă a eforturilor de întărire a școlii după pandemie / Monitorul Educației al Comisiei Europene: Pachetul de legi pentru programul prezidențial va fi adoptat în al treilea trimestru din 2023

Summitul european al Educației, eveniment la care au participat înalți oficiali ai UE și din statele membre, i-a dat, vineri, ministrului român Sorin Cîmpeanu posibilitatea să explice colegilor europeni măsurile…
Vezi articolul

Săptămâna viitoare va fi o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare, a anunțat Ligia Deca, întrebată când se vor plăti stimulentele pentru profesori prevăzute în legea educației

„Am fost solicitați chiar săptămâna viitoare la o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul unei discuții legate de…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre Educația sexuală: „Propunerea Ministerului Educației este ca toți elevii să se înscrie la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord”

Educaţia sexuală trebuie cuprinsă, alături de educația sanitară, educaţia pentru alimentaţie sănătoasă, într-un sistem „modular” numit „Educaţie pentru viaţă”, materie care să fie predată o dată pe săptămână, în conformitate…
Vezi articolul