Importanța orei de Religie în școli și cum a fost introdusă în anii ‘90, evocate de Patriarhul Daniel în predica săptămânală

677 de vizualizări
Foto: Mircea Florescu – Basilica.ro
Revenirea religiei în școli, după 1990, „a fost susținută ca un act de dreptate, fiindcă ea a fost interzisă în timpul comunismului”, a afirmat Patriarhul României, după slujba de liturghie de duminică. El a declarat că a reușit să îl convingă pe ministrul Educației de atunci să reintroducă religia ca materie școlară, după ce a dat ca exemplu Germania, unde ora de religie „era privită ca o necesitate culturală pentru cunoașterea istoriei și culturii poporului”, a spus el.

Redăm declarațiile Patriarhului Daniel despre predarea religiei în școli:

Patriarhul Daniel: Ora de religie a fost susținută la început ca un act de dreptate, fiindcă ea a fost interzisă în timpul comunismului. Părintele mărturisitor mucenic de la Cluj, care a fost ieri menționat, Liviu Galaction Munteanu, a fost dus la pușcărie pentru că a făcut un program de catehizare, de predare a religiei copiilor și tinerilor în biserică, după ce statul comunist în 1948 a scos religia din școli. Și el a făcut un program catehetic, la îndemnul episcopului Teofil Herineanu, de la Cluj. Și pentru c-a îndrăznit să facă un astfel de proiect care nu se va mai desfășura în școlile de stat, ci în biserici, a fost arestat și întemnițat și după 3 ani a murit în închisoare la Aiud. 

Deci au fost vremuri foarte grele. Și atunci, preoții de mir, preoții din mănăstiri, mamele și bunicile au fost persoanele care, în tăcere adesea, au transmis credința pentru copii și pentru tineri în vremea grea a comunismului, când s-a interzis în școli religia.

De aceea a fost foarte important când în 1990 am insistat și am arătat ministrului învățământului de atunci că trebuie să revenim la tradiția românească și a spus că cineva din Franța i-a spus că nu e necesar să fie reintrodusă religia în școală. Și eu am spus: eu am adus din Germania două cărți, anume două volume, acordul statului cu două biserici, Biserica Romano-Catolică și Biserica Evanghelică privind ora de religie ca o necesitate culturală pentru cunoașterea istoriei și culturii poporului german. Și, zic, Germania la ora actuală e mai dezvoltată și economic și din punct de vedere financiar și cultural decât alte țări, deci noi vrem să urmăm exemplul Germaniei. Și așa l-am convins ca până la urmă să revenim la tradiția noastră, de a reintroduce religia în școlile de stat. Au fost încercări multe, după cum au fost și încercări de a scoate simbolurile religioase sau icoanele din școli, însă credința poporului a fost mai tare decât ideologiile vremelnice și de aceea noi considerăm că avem datoria de a transmite mai departe comoara odorului credinței creștine, care este însăși prezența lui Hristos în sufletele oamenilor.


Informații de context

Legea învățământului preuniversitar prevede, la art. 87, că Religia face parte din trunchiul comun în planurile-cadru, inclusiv la nivel liceal. Aceeași lege prevede, la același articol, faptul că participarea la ora de religie este un drept constituțional, pe de o parte, dar și posibilitatea elevului de a se înscrie sau nu sau de a schimba opțiunea cu privire la frecventarea orelor de religie.

În cazul elevilor care nu participă la ora de religie, Legea prevede că acestora li „se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”, iar „situația școlară se încheie fără disciplina Religie”.

„În ciuda faptului că se face oră de religie, ea nu este alfabetizată religios pentru că reduce religia la o sumă de practici magice cu valență naționalistă și cam atât”, susține teologul Cătălin Raiu, lector la Universitatea din București, într-un interviu acordat Edupedu.ro.

Într-o discuție pe tema noilor planuri-cadru pentru liceu, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David a declarat că este necesară o reformă în modul de predare a religiei, deoarece actualul model nu îi ajută pe elevi să înțeleagă corect conceptele religioase: „Deși avem religia în trunchiul comun, va trebui schimbat și acolo conținutul și modalitatea de predare, fiindcă copiii alunecă într-o pseudo-religie. Chiar cei care sunt religioși ajung să creadă, de fapt, lucruri care din punct de vedere religios sunt la limita blasfemiilor și nu văd diferența între cele două”, a afirmat ministrul Daniel David.

Amintim că Edupedu.ro a arătat într-o analiză că disciplina Religie are prevăzute 142 de ore în trunchiul-comun al disciplinelor de liceu, potrivit proiectului de planuri-cadru pus în dezbatere publică de Ministerul Educației și Cercetării. Numărul de ore propus pentru această materie, pentru care Legea include prevederi speciale și la care elevii au posibilitatea să nu participe, este de două ori mai mare decât cel al unor materii care au rămas în trunchiul comun doar pentru o parte din studiile liceale, precum Istoria, Chimia, Fizica, Biologia sau Geografia. 

Citește și:
Religia, materie la care elevii pot alege să nu participe, are de două ori mai multe ore în trunchiul comun decât Istoria, Chimia, Fizica, Biologia sau Geografia, în proiectul de planuri-cadru pentru liceu


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO A patra zi de proteste pro-europene în Piața Universității. Peste 1.500 de studenți și tineri au fost în stradă și au scandat: „România e iubire, nu fascism și amăgire” / „Apa este H2O” / „Putin, jos labele de pe România”

Peste 1.500 de tineri și studenți au fost în stradă în Piața Universității din București, joi seară, pentru a patra zi consecutiv. De luni, mii de tineri din mai multe…
Vezi articolul

BREAKING Klaus Iohannis: Începând din 8 februarie 2021 majoritatea școlilor se vor redeschide. Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei în fiecare localitate / Decizia finală va fi luată pe 2 februarie

Începând din semestrul II, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul unei ședințe pe care a convocat-o în această după-amiază la Cotroceni…
Vezi articolul

Păstrarea celor 2 ore la limba modernă 2 în trunchiul comun, pentru liceenii de la toate filierele, cerută de Asociația Română a Profesorilor Francofoni, printr-o petiție semnată de peste 3 mii de persoane în 24 de ore

Păstrarea celor 2 ore la limba modernă 2 în trunchiul comun, pentru liceenii de la toate filierele, este solicitată de către Asociația Română a Profesorilor Francofoni, printr-o petiție. În 24…
Vezi articolul