Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a primit o prelungire de mandat pentru încă 6 luni – decizie publicată în Monitorul Oficial

3.439 de vizualizări
Foto: Simion Mechno / Agerpres Foto
Ioana Lazăr, actualul secretar general al Ministerului Educației, a primit o prelungire de mandat pentru încă 6 luni, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Lazăr rămâne în această poziție cheie încă 6 luni, adică până la finalul lunii decembrie 2023. Ioana Lazăr era cunoscută drept cel mai influent om din instituție în timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu.

„Articol unic. — Începând cu data de 16 iunie 2023, doamna Ioana Lazăr, șef serviciu, Serviciul elaborare și avizare acte normative — Direcția reglementare — Direcția generală politici publice, reglementare, monitorizare și conciliere din cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, exercită, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Educației pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în decizie.

Decizia de detașare este semnată de premierul Nicolae Ciucă, ca urmare a propunerii formulate de Ministerul Educației.

Foto: Captură Monitorul Oficial
Cine este Ioana Lazăr

Conform CV-ului Ioanei Lazăr, aceasta a intrat în Agenția Taberelor Școlare, instituție subordonată Ministerului Educației, în anul 2002, unde pentru un an a fost consilier juridic, imediat după ce absolvise Facultatea de Drept la Universitatea „Spiru Haret” București. Fiindcă la momentul respectiv Spiru Haret nu avea acreditare, licența a susținut-o la Academia de Poliția „Alexandru Ioan Cuza”.

În 2005 a devenit consilier juridic în Ministerul Educației, la Direcția juridică a instituției, unde din 2009 a devenit directorul direcției pentru relația cu parlamentul.

Tot în 2009 a absolvit un program de master urmat la SNSPA, în domeniul „Puterea Executivă și Administrația Publică”. În 2011-2013 frecventează programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici de la Colegiul Național de Informații al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, Academia SRI.

Primul gest administrativ pe care Sorin Cîmpeanu l-a făcut, când a intrat în Ministerul Educației, în Ajunul Crăciunului din 2020, a fost să o detașeze pe cel mai înalt post de funcționar public pe Ioana Lazăr, care avea să fie Secretarul General al instituției și cel mai puternic om din Ministerul Educației după ministru, pe toată perioada mandatelor demnitarului.

Înainte să fie readusă în Ministerul Educației, de către Cîmpeanu, Lazăr fusese dată afară de Monica Anisie, după ce chiar aceasta o detașase pe funcție în noiembrie 2019, la preluarea mandatului. Potrivit surselor Edupedu.ro, între Anisie și Lazăr ar fi fost un adevărat conflict, care a dus în cele din urmă la eliberarea din funcție și încetarea detașării de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice la Ministerul Educației.

Ioana Lazăr fusese secretar general adjunct al ministerului în 2016, împreună cu Monica Anisie, și a mai fost detașată la Ministerul Educației și în 2011, de către premierul de atunci, Emil Boc. Pe 1 iulie 2011 era detașată drept secretar general adjunct în ministerul condus de Daniel Funeriu.

Ioana Lazăr este, încă, coordonatorul secretariatului tehnic al Comitetului pentru monitorizarea implementării România Educată. Toți cei numiți atunci de către ministrul Cîmpeanu sunt în continuare în poziții.

Secretariatul tehnic al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului „România Educată” s-a constituit prin Ordinul Ministrului nr. 4.631/16.08.2021, potrivit răspunsului oficial la solicitarea Edupedu.ro. Acest organism are următoarea componență:

  • Secretar general MEd – coordonator
  • Secretar general adjunct MEd – membru
  • Director general, Direcția Generală Economică – membru
  • Director general, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar – membru
  • Director general, Direcția Generală Juridică și Control – membru
  • Director, Direcția Managementul Programelor Universitare – membru
  • Șef serviciu, Unitatea de Politici Publice – membru

Cine sunt cei doi secretari, cei patru directori și un șef serviciu?

  1. Ioana Lazăr – Secretar General, coordonator
  2. Sorin Ștefan Decă – Secretar General Adjunct, membru
  3. Mihai Păunică – director general, Direcția Generală Economică, membru
  4. Mihaela-Tania Irimia – director general, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, membru
  5. Mirela-Gabriela Toma – director general, Direcția Generală Juridică și Control, membru
  6. Elena-Janina Vîlcea, director, Direcția Managementului Programelor Universitare, membru
  7. Valentin Sorin Popescu – șef serviciu, Unitatea de Politici Publice, membru

Comitetul interministerial de monitorizare a implementării s-a întâlnit de două ori, după care activitatea s-a oprit brusc, în 2021.


6 comments
  1. Genial! Nicio legătură cu învățământul, dar, totuși, este cel mai influent om din Ministerul Educației…un absolvent de Drept la Spiru. Ce mai specialiști…de aia se duce de râpă învățământul, din cauza unora pusi in functie, necalificati ca sa ma exprim asa ca nu au studii de specialitate corespunzatoare domeniului si,totusi, au salarii uriase. Am cunoscuți care au absolvit Spiru, aceeași specializare și habar n-au niciunul. Au trecut ca gasca prin apa prin facultatea aia. Normal, regula e :prostii la putere. Cei deștepți, cu adevărat merituosi, sunt lăsați deoparte ca doar pilele sunt la putere. Uitati-va la propunerile de miniștri, numai unul și unul precum Turcan, Gorghiu,Deca …chiar suntem România eșuată.

  2. Toti cu studii inalte la academii fantoma sunt astazi in functii inalte in aparatul de stat! Cine a stat in spatele universitatilor fantoma? Exact comunistii -profesori ai vechiului sistem! Ce concluzie tragem? Reforma invatamantului in 30 de a ani a fost intr-o singura directie: Cei buni la privat, cei prosti la stat care stau pe sacul cu banuti adunati de la cei din privat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar

Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numarului elevilor aflați în situație de risc cu…
Vezi articolul

VIDEO Trecerea inspecțiilor școlare la agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, criticată de Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD / Modificările posibile la proiectele de lege Deca

Trecerea inspecțiilor școlare la agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele este criticată de Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD, după cum a declarat joi, 9 februarie, într-o dezbatere organizată în…
Vezi articolul