Ion Zoican, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat la Cluj că proiectele cu planurile-cadru pentru liceu „sunt ambalate prost”. Acesta a mai spus că a aflat că persoanele care au lucrat la planurile-cadru sunt din „tot felul de alianțe, de ONG-uri, care se pricep la învățământ doar din perspectiva că văd prin afară și încep să traducă la noi niște cuvinte, niște termeni și niște ocupații”.
Amintim că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat o „caravană națională de consultare privind planurile-cadru pentru liceu”. Într-un comunicat de presă FSLI, cea mai mare organizație sindicală din Învățământ, scrie despre „un demers fără precedent în sistemul de educaţie”.
„(Proiectele de planuri-cadru pentru liceu – n.red) sunt ambalate prost. (…) Cei care au lucrat acolo, mai aflăm și noi pe aici, pe acolo, sunt din tot felul de alianțe, de ONG-uri, care se pricep la învățământ doar din perspectiva că văd prin afară și încep să traducă la noi niște cuvinte, niște termeni și niște ocupații, care zic ei că ar fi bune. Nu tot timpul sunt. Da, să mergem în încetișor, dacă vrem să facem ceva, să fie o construcție reală. Dacă vreți să ne batem joc, se poate face foarte ușor (…)”, a precizat Ion Zoican.
George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a menționat că sindicatele profesorilor nu au fost chemate de Minister să se implice în elaborarea planurilor-cadru:
„Pe această cale fac din nou precizarea că noi, reprezentanții angajaților din învățământ, nu am fost implicați în ceea ce privește elaborarea acestor planuri-cadru, acestor propuneri de de plan-cadru, ci se va întruni o viitoare comisie de validare, ceea ce nu este tocmai în regulă. (…).
Era important să fim chemați când s-au făcut propuneri și s-au lucrat în grupurile de lucru pentru viitoarele planuri-cadru pentru liceu. Acum, sigur, noi am spus că această grabă și această dorință a noastră de a culege informațiile ar trebui să fie privită cu ochi buni de către Ministerul Educației, pentru că nu facem altceva decât să venim în sprijinul Ministerului cu ideea de reformă așa cum trebuia făcută. Trebuia făcută o analiză foarte amănunțită și un impact în ceea ce privește aceste schimbări pe educație, pentru că ne jucăm cu viitorul țării, cu viitorul copiilor noștri. Și eu cred că e foarte important să nu facem experimente, experimente nereușite. După 30 și de ani de la Revoluție, noi tot facem reforme și se pare că nu găsim calea cea bună”, a declarat George Purcaru.
Președintele FSLI Sector 1, Sorin Dragne, a acuzat, în prima dezbatere națională în format fizic pe proiectele de planuri-cadru de liceu 2025, că sindicatele din educație nu au fost consultate pentru actualele proiecte de planuri-cadru pentru elevii care intră la liceu din 2026.
Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), George Purcaru, a declarat la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „noi, sindicatele, n-am făcut parte din acest grup de lucru” pentru planurile-cadru de liceu 2025. Referitor la planurile-cadru de liceu, acesta a invocat secretomania Ministerului în privința grupului de lucru.
- Componența parțială a comisiilor pentru planurile-cadru a fost trimisă de Ministerul Educației într-un răspuns la interpelarea deputatului USR Filip Harnaveanu, secretarul Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat de presă remis de acesta.
Informații de context
Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică vineri seară, 31 ianuarie, la ora 18:00. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.
Proiectul de reformă curriculară a stârnit deja reacții din partea profesorilor și specialiștilor în educație, care contestă unele dintre modificările propuse. Un punct sensibil este reducerea numărului de ore pentru anumite discipline, cum ar fi Matematica la clasele a XI-a și a XII-a, unde materia devine opțională pentru profilurile de științe sociale. Această modificare este criticată de profesorul Cătălin Ciupală, care avertizează că „o viitoare învățătoare care nu face deloc matematică în ultimii doi ani de liceu și nici la facultate nu va putea preda eficient această disciplină elevilor săi”.
O altă schimbare controversată este eliminarea Geografiei din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a, decizie criticată de Facultatea de Geografie a Universității din București, care susține că disciplina este esențială în contextul schimbărilor climatice și al problemelor geopolitice. Pe de altă parte, Societatea de Geografie din România a transmis o solicitare oficială Ministerului Educației pentru păstrarea disciplinei în curriculum.
În ceea ce privește Istoria, există dezbateri intense privind structura programei. Facultățile de Istorie din țară au cerut ca această materie să rămână obligatorie la toate specializările de liceu, subliniind că o oră pe săptămână nu este suficientă pentru a acoperi atât istoria României, cât și istoria universală. Ministrul Educației, Daniel David, a respins acuzațiile privind marginalizarea disciplinei, afirmând că „trebuie să găsim un echilibru între centralizare și descentralizare”.
Un alt punct de dispută îl constituie limba modernă 2, care în noile planuri-cadru are doar o oră obligatorie pe săptămână. Asociația Profesorilor Francofoni a lansat o petiție semnată de peste 3.000 de persoane în doar 24 de ore pentru menținerea a două ore de predare pe săptămână.
În paralel, Ministerul Educației susține că proiectele de planuri-cadru oferă mai multă flexibilitate elevilor și școlilor, lăsând posibilitatea ca fiecare unitate de învățământ să decidă în funcție de specificul său. Coaliția pentru Educație, un grup format din părinți, elevi și profesori, a declarat că noile planuri reprezintă „cea mai bună soluție pentru toate părțile implicate”.
De asemenea, un punct sensibil al dezbaterii este rolul disciplinelor STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), care în unele filiere pierd ore în trunchiul comun. Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Educație, Roxana Mînzatu, a atras atenția că România trebuie să prioritizeze domeniile STEM, întrucât acestea sunt esențiale pentru viitorul pieței muncii și pentru competitivitatea economică a țării. În schimb, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, subliniază că reforma curriculară trebuie să fie corelată cu examenele naționale, altfel riscă să creeze incoerențe majore între materiile predate și cele evaluate la Bacalaureat.
6 comments
Vă pasă mult de ambalare, așa e, FSLI?
Dl prof de En. știe si vede.
Pt sefii din sindicate: ziceți toate astea de parca acum v ați trezit cu planurile cadru pe masa! nu ați știut de convocarea la lucru pentru ele? de comisiile de lucru și analiza? nu ați făcut parte din ele? ce naiba au păzit fundurile voastre de sindicaliști până acum? toate aceste întruniri și dezbateri trebuia să le faceți până acum, să luați pozitie până acum! acum ar trebui sa vă dați demisia cu toții și să lăsați loc pentru unii care vor sa și facă ceva ca șindicat in invatamant, nu doar să vâneze posturi și sinecuri!
Poate ar trebui sa existe o procedura? Care sa spuna cine participa si cine nu? Poate workshopurile ar trebui conduse de un facilitator profesionist?
Poate sindicatele isi vad de treaba lor si nu se baga la planuri cadru?
E mai rau ca la fotbal.
Au lucrat pe ascuns, ca niște infractori, știind foarte bine cât rau provoacă. Tot o țin cu noua arhitectura curriculara. Actorii principali, profesorii care stiu cel mai bine ce trebuie sa predea pentru a forma competențele absolventului de liceu, au fost ținuți la distanta. Numai neaveniți din tot felul de grupuri obscure și asociații , în numele “educatiei”, chipurile, au avut un cuvânt de spus. O mare mizerie, o mare minciuna! Nu sunt de acord cu aceste simulacre de planuri cadru. Când vor întocmi aceste planuri adevărații experți în Educație, cu
fundamentare, impact pe termen mediu și lung abia atunci ar trebui validate.Nu asa pe repede-nainte, sa ma laud ca am făcut reforma. Dar cu ce preț? Aveți grija domnule Ministru, s ar putea sa aveți surprize!
Stimata doamna,
Daca “profesorii stiu cel mai bine ce trebuie sa predea pentru a forma competențele absolventului de liceu”, DE CE avem in acest moment o situatie cvasi-catastrofala la nivel de alfabetizare functionala??? DE CE sunt majoritatea elevilor scarbiti de scoala??? Nu dati vina pe generatie, copii din aceeasi generatie din alte sisteme de invatamant (mai performante!) se duc cu drag si sunt fericiti la scoala!!! Si au rezultate bune si in viata?
Daca, intr-adevar, “profesorii care stiu cel mai bine ce trebuie sa predea …” DE CE NU O SI FAC? Nu cumva ASTA e una dintre marile probleme???
Cei care fac afirmatii (infumurate si de multe ori fara acoperire!) de genul “Las’ ca stim noi mai bine ce le trebuie!” nu fac, in cele mai multe cazuri, decat sa copieze/replice ce s-a tot facut … cam de pe cand profesorii de azi erau elevi???
Ar trebui sa nu uitam ca progresul si rezultate bune, cand lucrurile nu merg cum trebuie, se pot obtine … prin schimbare! Sa avem mereu in minte zisele lui Henry Ford: “Daca vei face mereu ce-ai tot facut mereu, vei obtine mereu ce-ai tot obtinut mereu” (in original: “If you always do what you’ve always done, you’ll always get what you’ve always got”)
Albert Einstein:
“Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii alt rezultat.”