Ligia Deca rămâne ministrul Educației și în Guvernul Ciolacu – surse

3.910 vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Actualul ministru al Educației, Ligia Deca, va rămâne pe postul pe care este de circa 9 luni și în Guvernul Marcel Ciolacu, potrivit surselor Edupedu.ro. Omul lui Klaus Iohannis, plantat în Guvernul Ciucă după demisia predecesorului său, Sorin Cîmpeanu, Deca a reușit să impună politicienilor adoptarea legilor educației, contestate acum la Curtea Constituțională, controversate în toată perioada procesului legislativ. Președintele Iohannis s-a plâns, atât public cât și în discuțiile cu sindicatele, că nimeni nu vorbește depsre aceste legi, despre cât de importante sunt, iar evenimentul adoptării lor ar fi trecut neobservat, în condițiile în care au fost votat de Senat în prima zi de grevă generală în școli.

Nicolae Ciucă și-a anunțat luni demisia din funcție de prim-ministru, la 20 de minute după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței cu majorările salariale promise profesorilor.

Ligia Deca, pe e altă parte, a declarat recent, întrebată dacă s-a gândit la demisia sa din funcție, că după grevă „există instrumente prin care activitatea ministrului se poate evalua”, lăsând de înțeles că exclude o auto-evaluare și că ar putea fi scoasă din fotoliul de la Ministerul Educației doar remaniată, în niciun caz să își dea demisia.

Pe 2 iunie, într-o conferință de presă la sediul Ministerului Educației, la care a primit o întrebare despre o posibilă demisie, Deca a răspuns „consider că rolul unui ministru în situație de criză e ca gestioneze situația de criză și să sprijine oamenii din interiorul sistemului. Evaluările privind performanța ministrului putând fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal și că toți copiii își pot da examenele”.

A doua oară când a fost întrebată despre demisie, 8 iunie, la briefingul de presă de la Guvern, Deca nu a mai menționat grija pentru „oamenii din interiorul sistemului”, ci doar pe cea pentru elevi.

„Consider că datoria unui ministru este ca, atunci când un sistem este în grevă sau un sistem este într-o criză, să facă să treacă cu bine elevii, beneficiarii primari, peste această criză. După aceea există instrumente prin care activitatea ministrului se poate evalua”, a declarat Ligia Deca la Palatul Victoria, săptămâna trecută.

Numită în funcție pe 3 octombrie, Ligia Deca s-a remarcat de la acel moment printr-o plecăciune mai amplă în fața președintelui Klaus Iohannis, după cum remarcat jurnaliștii G4Media.ro.

În perioada grevei din Educației, prima grevă generală din ultimii 18 ani, Ligia Deca a avut un comportament schimbător. La început a declarat că e alături de profesori și că le susține revendicările, ca mai poi, spre finalul grevei, să treacă spre tabăra politicienilor care făceau presiuni să revină la caedră cadrele didactice și mințeau că nu există bani pentru cererile lor.

Pe 10 mai, când profesorii au ieșit într-o pichetare a Guvernului, Deca spunea că „voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării”.

Pe 29 mai, în plină grevă generală, mesajul Ligiei Deca pentru profesorii și angajații din școli care anunțau că vor ieși la primul protest de stradă din timpul grevei generale era pe contrasens cu cel al Guvernului din care face parte: „Îi respectăm, suntem alături de ei, ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-și desfășura meseria așa cum vocația le-o cere și așa cum avem cu toții nevoie”.

Ca o dovadă de „respect”, fără să fie consultați, cu forța, Guvernul din care face parte Ligia Deca, adoptă OUG 53/2023, prin care crește salariile cu 1.000 de lei brut pentru profesori și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

Pe 2 iunie, tot Deca explica cât de valoroasă este nota de fundamentare a ordonanței 53/2023, în care apărea că vor fi crescute salariile în educație, fără termene, fără nicio asumare, la rubrica „alte informații”: „are semnăturile a doi miniștri”, spunea ea. De fapt, nota de fundamentare a unei OUG adoptate este un simplu document care facilitează înțelegerea OUG, fără nicio altă valoare, potrivit CCR.

Pe 6 iunie Ligia Deca ieșea într-o conferință de presă neanunțată jurnaliștilor acreditați și netransmisă de către instituție pe pagina oficială, cu declarații care aveau să producă confuzie în rândul profesorilor și personalului aflat în grevă generală, după cum au acuzat sindicatele. Îi număra public, în premieră, pe cei ieșiți din grevă și lăsa de înțeles că ar mai fi doar 53% dintre angajați în grevă și că dacă procentul va scădea sub 50% greva va fi declarată ilegală și se va închide. Ba chiar au fost mai multe informații pe surse, citate de Digi 24, post finanțat de PNL conform anchetelor jurnalistice, cum că oficialii ar nu ar mai adopta nicio măsură și ar lăsa greva să se stingă de la sine, bazându-se pe faptul că profesorii dacă nu vor mai avea cu cine să discute la Guvern, vor renunța. Sindicatele au contrat vehement – mai sunt 86% dintre greviști încă în conflict de muncă.

Am scris aici despre pirueta completă a Ligiei Deca, de vineri până marți. Cum a trecut de la „nu e treaba Ministerului Educației să comunice date despre profesorii greviști, ci a sindicatelor“, la anunțul că 15 mii de persoane ar fi ieșit din grevă ca „o dovadă de încredere în măsurile luate de Guvern“.

Pe 7 iunie, într-o situație tot mai tensionată în care Guvernul era în continuare surd la solicitările profesorilor și anunța că adoptă un memorandum după o decizie unilaterală, fără să țină cont de faptul că sindicatele cereau un act normativ, ministrul Ligia Deca anunța senin că „toată lumea va avea mediile încheiate”. Apar imediat acuzații de presiune făcută de unii inspectori școlar generali în teritoriu ca profesorii să iasă din grevă ca să încheie mediile elevilor.

Pe 8 iunie, Deca iese să prezinte declarația adoptată și minte public, spunând că este un „act normativ, așa cum au cerut sindicatele”, încercând să-i combată pe jurnaliștii care-i demonstrau cu argumente că nu este un act normativ și că nu asta au cerut sindicatele.

Articol în curs de actualizare


17 comments
  1. Dacă e să ne gândim la felul în care a manipulat opinia publică și a colaborat cu infractorii de la putere… merită.
    Până când părinții copiilor pe care încercăm să-i educăm și de multe ori nu reușim (nu pentru că nu am ști cum, sau că nu ar avea potențial, dar pentru că unii dintre părinți intervin în permanentă – – reclamând-ne și chiar dându-ne în judecată că le stricăm “educația” de acasă) nu sunt conștienți că trebuie și ei să lupte pentru o finanțare reală a învățământului, vom avea miniștri care susțin orice altceva decât școală de calitate!

  2. Pai ce să cerem ? La asa presedinte, aceasta doamna se “potriveste”.
    A luat-o in plimbare in Dubai, parca. Atunci au planuit cum sa darame invatamanul romanesc , cum sa-l faca praf ?
    E trist, dar asta am votat, asta avem la conducere (in general vorbind) – analfabeti (total sau functionali), plagiatori, hoti, tradatori, balbaiti etc.

  3. Acum ar fi momentul unor proteste ale întregii societăți, dacă ne pasă de educație. După un așa eșec, o grevă care putea fi soluționată în 2 zile, nu în 3 săptămâni, să numești același incompetent ca ministru este sfidarea unei națiuni.

    1. Cu mare drag ieșeam și va susțineam așa cum am făcut la început. Ulterior, văzând cum va comportați cu elevii din clasele terminale, am fost extrem de dezamăgit. Nu este nicio diferența între domniile voastre și politicieni, atâta vreme cât nu va pasa de cei de care teoretic ar trebui sa aveți grija. Fix la fel, probabil mulți cu aceleași facultăți și doctorate.

      1. Nu v-am reproșat că nu v-ați alăturat grevei noastre. Am zis să ieșim toți acum să protestam împotriva numirii Ligiei Deca.

    2. Demisia! Nu vrem un om care nu ne apără interesele și care acceptă subfinanțarea! Angajații din învățământ ar trebui să fie prioritatea ministerului.

  4. Asta e foarte bine! Având in vedere noile salarii care sunt mari fata de privat și foarte mari pentru calitatea oferită, ar trebui sa facă și o curatenie prin sistem. Poate începe cu testarea profesorilor. Cel puțin 25% nu trec un examen cât de cât serios.

    1. Of, unde statea statisticianul si inspectorul scolar.
      Crezi ca la invatamant e ca la tine unde tre’ sa tot dai proba de sters wc-urile la angajare? Bah, bulifrici, tu stii cate examene si inspectii trec peste un profesor in cariera didactica? N-ai tu dinti in gura cate carti au citit profesorii. Lucrarea de gradul I este complexa ca o lucrare de doctorat. Sa o testezi pe ma-ta( si macar eu stiu ca are cratima).

    2. ce sa spun, că voi restul treceți vreun examen…profesorii dau destule examene pentru a urca în carieră….și ca să ocupe un post permanent dau examene aproape in fiecare an până reușesc să ocupe un post titularizabil convenabil desi au note f mari de putine ori poti ocupa postul dorit si atunci in fiecare an o iei de la capăt…pentru care altă categorie se ma întamplă asta?…vorbiți să vă aflați în treabă.

    3. Te-ai lovit la cap! Sti macar ce inseamna un salariu mare?
      Vezi cam cat castiga in UE un profesor in raport cu ceilalti bugetari.

    4. Esti din ala functional? Cum sa fie mari fata de privat, cand abia se va ajunge la salariul mediu, si asta in transe, peste 2 ani? Cu testarile esti penibil, profesorii dau cele mai multe examene. Un alt habarnist frustrat.

  5. Zicea Lucian Croitoru de principii. Pai papagalii astia semi-analfabeti nu au principii? Sluga, incompetenta, plagiat, furt, minciuna. Astea-s principiile lor. E logic sa o puna tot pe asta care va distruge complet invatamantul.

  6. Cred ca daca nu ai calitatea de mare incompetent nu poti fi desemnat ministru. Nu vad nici o diferenta intre Ligia Deca si Dancila.

  7. Sa ramana doamna, e foaaaarte buna! S-a vazut chiar acum recent, cu ocazia grevei. Ma intreb cat va mai trece pana cand vom avea in fruntea acestui minister un om cu adevarat priceput si care chiar iubeste Educatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like