Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcție, la 20 de minute după publicarea ordonanței de urgență cu salariile profesorilor în Monitorul Oficial

3.269 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, și-a dat demisia de la Guvern la doar 20 de minute de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței cu salariile profesorilor, convenită cu sindicatele din Educație.

Declarațiile premierului:

După cum bine știți și sunt convins că toată lumea se aștepta, în urmă cu 2 săptămâni, aproximativ 2 săptămâni, împreună cu ceilalți lideri de coaliție, am ieșit în declarație comună și ne-am asumat cu toții că rotativa nu se produce pe 25 mai, așa cum era asumat și ne continuăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din educație. Pe baza dialogului și a tot ceea ce a putut să însemne o foarte bună coordonare la nivelul coaliției, la nivelul Guvernului, cu ministerele de linie și cu reprezentanții sindicatelor din educație, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată să fie acoperite și în felul acesta să redăm încrederea și respectul față de profesorii, față de educatorii, față de învățătorii din sistemul de învățământ românesc.

Astfel, prin ordonanța de urgență de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim și să asumăm cu responsabilitate toate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă faptul că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, măsuri care să nu fie populiste și măsuri care să reprezinte decizia politică responsabilă, atât în interes public, cât și în interesul tuturor celor care își desfășoară activitatea în nobila meserie de dascăl. Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat și așa cum mi-am asumat și n-am asumat la nivelul coaliției, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României. În felul acesta, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut la nivelul coaliției, odată ce am să merg să-mi depun mandatul la președintele României, la nivelul coaliției încep procedurile pentru efectuarea rocadei.

Ceea ce este important de subliniat este faptul că imediat după aceasta vom avea un guvern interimar, care va funcționa până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou guvern, nou guvern care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii. Noi ne-am propus ca până joi să avem Guvernul învestit și în felul acesta să putem să ne ocupăm în continuare de problemele pentru tot ceea ce înseamnă guvernarea unei țări. Doresc, la final de mandat să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat în această perioadă. Nu vreau să vorbesc de tot ceea ce am realizat, pentru că avem lucruri pe care le-am înfăptuit și le-am înfăptuit așa cum trebuie. Sunt și lucruri pe care nu am reușit să le realizăm.

Astea-s chestiuni pe care le asumăm, dar ceea ce este important este faptul că atunci când ne-am asumat să guvernăm, ne-am asumat să rezolvăm o situație, o criză politică la finele anului 2021, să avem instrumentele necesare prin care să gestionăm crizele care deja începuseră să apară. Și iată-ne astăzi, după 1 an și aproape șapte luni, având la dispoziție o serie întreagă de măsuri…

Articol în curs de actualizare


5 comments
  1. Poate te îl ia si pe el in vacanta in Africa, doar a fost o slugă umila. Misiune îndeplinită …”un stat esuat” . Slava…

  2. Săracu Ciucă! Nici în Afganistan nu a avut așa misiune grea ca asta de premier al României. Dacă din război nu a rămas cu stres post traumatic, după aventura asta politică sigur rămâne. Bine că are o pensie decentă, bietul om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elevi la alegerile interne

Inspectorul școlar din Argeș, Elena Murguleț, despre acuzațiile Alinei Gorghiu că ar fi înscris elevi în PNL: Sunt alegeri interne în partid, suntem în echipe diferite și cum n-a putut să îmi găsească neconformități cu ce fac eu la inspectorat, a găsit de cuviință să îmi arunce pe spate lucruri de genul acesta

“Sunt alegeri interne în partid, suntem în echipe diferite și cum n-a putut să îmi găsească neconformități cu ce fac eu la inspectorat, a găsit de cuviință să îmi arunce…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă anti-plagiat: Fenomenul este periculos, pentru că afectează întregul sistem educațional / Profesori și cercetători din America și Europa solicită universităților românești și Ministerului Educației să pună capăt acestui flagel

O scrisoare deschisă a profesorilor și cercetătorilor din America și Europa Occidentală, în privința plagiatului, este adresată universităților românești și Ministerului Educației, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „Fenomenul este…
Vezi articolul

Pentru 2023, costul standard per elev crește cu 7% față de anul acesta, echivalentul creșterii salariilor angajaților din Educație, potrivit unor proiecte de hotărâre de Guvern. O noutate este finanțarea școlilor și grădinițelor autorizate, înființate de universități

Valoarea costului standard per antepreşcolar/ preşcolar/ elev ce vizează cheltuielile pentru salariile angajaților din Învățământ, în anul 2023, este de 6.834 lei, potrivit unor proiecte de Hotărâre de Guvern puse în…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

Scrisoare deschisă. Consiliul Elevilor și alte 9 organizații solicită reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru al Ministerului Educației pentru planurile-cadru. Cîmpeanu: Planurile vor fi gata la toamnă

Consiliul Național al Elevilor (CNE) împreună cu alte 9 asociații din societatea civilă solicită Ministerului Educației reluarea dezbaterilor din cadrul grupului de lucru pentru planurile-cadru astfel încât, până la finele…
Vezi articolul