LISTA Transportul gratuit al elevilor: Suma forfetară pe care elevii navetiști o vor primi pentru transport nu acoperă integral valoarea abonamentelor în unele județe / Cât plătește Ministerul Educației pe kilometru, în funcție de județ

12.021 de vizualizări
Foto: © Photovs | Dreamstime.com
Consiliile județene au aprobat tarifele per kilometru pentru a se stabili sumele forfetare pe care ar trebui să le primească elevii navetiști de la 1 februarie pentru transportul gratuit. Însă, potrivit calculelor făcute de unii inspectori școlari, transmise Edupedu.ro, sunt situații în care banii pe care îi va da Ministerul Educației nu acoperă integral valoarea abonamentelor. Asta înseamnă că Ministerul încalcă propria lege care stabilește că toți elevii au transport gratuit. Doar două dintre cele 14 județe încă nu au afișat tarifele – județul Harghita și Argeș (n. red în Argeș pe 31 ianuarie are loc ședința de Consiliu pentru aprobarea tarifului). Procedura prin care se stabilește suma forfetară o găsiți mai jos în articol.

De la 1 februarie, elevii navetiști care și-au plătit până acum luni de zile din banii lor abonamentele pentru școală ar trebui să primească sume forfetare, stabilite în funcție de tariful per kilometru stabilit de fiecare dintre cele 14 Consilii Județene care nu aveau contracte cu operatorii de transport.

În realitate, procesul va mai dura cel puțin câteva zile pentru că majoritatea Consiliilor Județene abia au aprobat de câteva zile tarifele, iar școlile urmează să calculeze sumele forfetare, în funcție de numărul de kilometri parcurși de elevi până la școală. În unele situații acestea sunt mai mici decât au plătit până acum elevii din propriile buzunare.

Practic, cu cât sunt mai puține zile de școală în luna respectivă, cu atât scade valoarea sumei forfetare, deși valoarea abonamentelor eliberate în mod normal nu ține cont de numărul de zile din lună. La un abonament care costă 500 de lei, elevul va primi suma forfetară de cel mult 331 de lei. (vezi calculul mai jos în articol).

10 dintre cele 14 județe au aprobat un tarif de 0,37 de lei/km, județul Harghita nu a afișat pe site tariful deși a fost votat, Consiliul Județean Prahova a stabilit un tarif de 0,26 lei/km, Consiliul Județean Botoșani are 0,24 de lei/ km, iar Consiliul Județean Argeș are abia pe 31 ianuarie proiectul de hotărâre pe ordinea de zi.

JudețValoare tarif / km
Timiș 0,37 lei / km
ArgeșPe 31 Ian va fi discutat pe ordinea de zi a CJ
Prahova 0,26 de lei / km
Teleorman0,37 lei / km
Suceava 0,37 lei / km
Botoșani 0,24 de lei / km
Dâmbovița0,37 lei / km
Dolj0,37 lei / km
Giurgiu0,37 lei / km
Harghita Nu e afișat
Iași0,37 lei / km
Mehedinți0,37 lei / km
Neamț0,37 lei / km
Maramureș0,37 lei / km
Cum se stabilește suma forfetara

Suma forfetară de care beneficiază fiecare elev se stabileşte pe baza valorii unitare lei/kilometru înmulţită cu numărul de kilometri parcurşi zilnic între domiciliu/reşedinţă şi unitatea de învăţământ şi numărul de zile de cursuri din luna de analiză.

Edupedu.ro a stat de vorbă cu inspectorii școlari din județele Giurgiu și Botoșani și i-a întrebat dacă sumele forfetare acoperă costurile abonamentelor plătite de elevi până acum.

Ion Ghimpețeanu, șeful ISJ Giurgiu spune că a făcut un calcul estimativ și ne-a dat un exemplu de situație în care elevii nu vor primi decât jumătate din cât costă de fapt abonamentul.

“Am făcut un calcul estimativ. Am luat un exemplu și se încadrează în cuantum de 50%. Un elev care învață într-o localitate care se află la 10 km de Giurgiu, dus întors face 20 km pe zi până la școală. Valoarea stabilită de Consiliul Județean este de 0,37 de lei / km. Dacă înmulțim 20 km cu 0,37 de lei / km, ne dă suma de 7,4 lei pe zi. Atât va primi acest elev. Or, pe ruta respectivă, doar o călătorie dus costă 7 lei, deci dus-întors elevul ar plăti 14 lei, dintre care doar 7, 4 lei primește înapoi ca sumă forfetară. Abonamentul nu știu cât costă ca să pot face un calcul”, a spus șeful ISJ Giurgiu pentru Edupedu.ro.

Un alt exemplu, în județul Botoșani, unde tariful stabilit este cel mai mic dintre cele 12 județe care nu aveau asigurat contract cu transportatorii: 0,24 lei/km.

Un abonament de la localitatea Oroftiana până la Dorohoi costă 500 de lei pe lună pe o distanță de 60 de km dus-întors, scria Botoșani news.ro. Asta înseamnă că pe zi eleva va primi 0,24 de lei X 60 de km = 14,4 lei. Într-o lună cu cel mult 23 de zile, eleva va primi 331,2 lei, față de 500 de lei cât plătește în realitate abonamentul. Cu cât scade numărul zilelor, cu atât scade și valoarea abonamentului.

“Raportat la abonamentele eliberate cu titlu gratuit noi calculăm acum să plătim pentru operatori, undeva la 60-70% din facturile care au fost date, este o medie. Diferă în funcție de traseu, de operator”, spune pentru Edupedu.ro, șeful ISJ Botoșani.

Care este procedura prin care se calculează sumele forfetare, potrivit HG

Potrivit HG nr 1337/2023, „până la 1 februarie 2024, pentru perioada rămasă din anul școlar 2023-2024, consiliile județene adoptă hotărâri prin care stabilesc valoarea unitară lei/kilometru aferentă sumei forfetare, cu avizul conform al ANRSC și plata sumelor forfetare restante se face în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii consiliului județean”.

Excepții: Inspectoratele vor plăti sumele restante operatorilor de transport, însă din 1 februarie 2024, dacă nu există contract încheiat cu Consiliul Județean, Inspectoratul nu mai poate efectua plăți către operatori.

  • „în județele în care până la data de 01 februarie 2024 nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport județean de persoane, ISJ/ISMB efectuează plata serviciilor de transport executate de operatorii de transport rutier pentru elevi, cel mult la nivelul valorii unitare lei/km, comunicată de către ANRSC
  • începând cu data de 1 februarie 2024, în județele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport județean de persoane, ISJ/ISMB nu mai pot efectua plăți către operatorii de transport rutier județean.”

Șeful ISJ Giurgiu, Ion Ghimpețeanu a explicat procedura prin care mai departe se vor calcula sumele forfetare și cât mai durează procedura.

“La nivelul fiecărei școli diriginții centralizează în fiecare clasă, fiecare elev care face naveta. Elevii au declarat câți km fac de acasă la școală iar mai departe, contabilitatea calculează sumele care le revin prin tarifele stabilite de Consiliile Județene. Rezultă o sumă pe un liceu. Școala respectivă transmite solicitarea către Inspectorat pentru a se acorda sumele forfetare. Așteptăm în zilele următoare aceste tabele de la școli pentru a putea face deschidere de credite la Ministerul Educației și a primi banii pentru fiecare școală”, a spus șeful ISJ Giurgiu.

Potrivit HG nr. 1337/2023 privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi:

Art 4, alin. 5 – Valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare se stabilește anual de către consiliul județean ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevăzute în fișele de fundamentare ale tarifelor în vigoare, aferente tuturor traseelor și/sau grupelor de trasee din toate contractele de servicii publice de transport rutier județean de persoane atribuite de către consiliul județean.

(5^2) Concomitent cu stabilirea valorii unitare lei/km, consiliile județene stabilesc și suma forfetară pe zi aferentă fiecărei tranșe de 1 kilometru pe o distanță de la 1 la 50 de kilometri, prin înmulțirea valorii unitare lei/km cu distanța dus-întors dintre domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățământ.

(5^3) Consiliile județene care nu au finalizat nicio procedură de atribuire a contractelor de servicii publice de transport rutier județean de persoane, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 și nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările și completările ulterioare, adoptă hotărâri prin care aprobă valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare la nivelul valorii unitare medii la nivel național lei/km comunicate de către ANRSC.

(5^4) Valoarea unitară medie la nivel național lei/km se calculează de către ANRSC ca medie a valorilor unitare lei/km stabilite de către consiliile județene conform prevederilor alin. (5^1) și se publică pe site-ul instituției, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.

(5^5) Consiliile județene solicită avizul conform al ANRSC atât pentru valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare lunare, cât și pentru suma forfetară pe zi, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.

(5^6) ANRSC emite avizul conform în termen de 2 zile lucrătoare de la solicitarea consiliului județean, însoțită de o documentație care cuprinde următoarele documente:

a) tabel centralizator cu toate tarifele medii lei/km/loc aferente tuturor traseelor/grupelor de trasee atribuite, în cazul în care consiliul județean are încheiate contracte de servicii publice de transport rutier județean;

b) tabel centralizator cu suma forfetară pe zi calculată pe distanța dus-întors de la 1 la 50 kilometri dintre domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățământ.

(5^7) Consiliile județene iau toate măsurile administrative necesare pentru adoptarea hotărârii de aprobare a valorii unitare lei/km și a sumei forfetare pe zi în termenul prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.

(5^8) La orice atribuire a unui contract de servicii publice de transport rutier județean de persoane survenită după adoptarea hotărârii prin care a fost aprobată valoarea unitară lei/km și suma forfetară pe zi aferentă sumei forfetare lunare, consiliile județene transmit către inspectoratele școlare, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data începerii contractului, lista actualizată a rutelor pentru care se asigură transport public.

La articolul 4, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:(11) Plata sumelor forfetare de care nu au beneficiat elevii, prevăzută la art. 83 alin. (8) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, pentru perioada cuprinsă între data începerii cursurilor școlare și data adoptării hotărârii consiliului județean cu avizul conform al ANRSC, se face în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii consiliului județean, prin care s-a aprobat valoarea unitară lei/km.

Ministerul încalcă legea Educației / Ce prevede legea Educație

Ministerul Educației încalcă legea pentru că prin aceste sume forfetare acordate, nu toți elevii primesc înapoi valoarea integrală a abonamentelor.

În plus, potrivit surselor Edupedu.ro, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a remarcat faptul că nu există un contract direct încheiat între Ministerul Educației și operatorii de transport pentru ca sumele să poată fi decontate.

Procedura prin care elevii navetiști ar trebui să beneficieze de transport gratuit, potrivit legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 este una birocratică.

Anul acesta nu se mai decontează transportul elevilor, ci legea prevede că se asigură gratuitatea în diverse situații:

Articolul 83 – (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Informații de context

Guvernul a aprobat pe 29 decembrie o hotărâre de guvern cu noul mecanism prin care elevii navetiști, care locuiesc în județe unde Consiliul județean nu are contract cu un operator de transport rutier, să poată primi sume forfetare. Federația operatorilor de transport acuză ministerul Educației și Guvernul că noua HG nu a fost discutată și cu ei, iar documentul nu prevede faptul că aceștia își pot recupera banii din abonamentele acordate gratuit elevilor pe lunile septembrie-decembrie 2023 sau chiar pe ianuarie 2024.

Înainte să înceapă școala în al treilea modul, transportatorii au anunțat că din 8 ianuarie, elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor.

În prima zi de școală din noul modul, pe 8 ianuarie, mai mulți elevi, printre care și membri ai Asociației Elevilor din Constanța au protestat în fața Ministerului Educației și au cerut demisia ministrului Educației pentru că se încalcă dreptul la transport gratuit la școală. Apoi au mai ieșit în fața Ministerului, la o săptămână distanță.

Însă, există mai multe probleme în aplicarea hotărârii de Guvern nr. 1.337, adoptate în 29 decembrie, care au fost semnalate de către elevi și transportatori:

„Acele sume forfetare sunt foarte mici, toți elevii ar trebui să aibă transport gratuit, nu doar navetiștii, pentru că așa este în legea învățământului preuniversitar”, a declarat președinta Asociației Elevilor din Constanța, Lorena Drăgușin, pentru Edupedu.ro. 

Toți elevii care plătesc abonamente din banii lor le vor avea decontate“, spunea Ligia Deca recent. Însă va mai dura până când banii vor ajunge la elevi din cauza că Consiliile Județene din cele 14 județe abia au aprobat la finalul lunii ianuarie tarifele pentru a se stabili sumele forfetare.

HG prevede și acordarea unor sume plătite retroactiv de elevi pe abonamente

Asociaţia Elevilor din Constanţa a anunțat că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu Hotărârea de Guvern 1337, despre care spun că ar încalca legislaţia Uniunii Europene.

Situația din prezent este similară cu ce se întâmpla în 2021-2022, când peste 130 de mii de elevi navetiști erau lăsați fără bani de transport la școală pe o schemă paralelă cu Legea. „Aloo, domnișoară, ai cumva pregătire juridică? Vom vedea cine are dreptate” – răbufnea Cîmpeanu în 2021 către președinta de atunci a Asociației Elevilor din Constanța, Sabina Spătariu, cea care îi spunea că se va ajunge exact în situația din prezent, de a nu putea asigura gratuitatea elevilor la transport, din cauza cadrului legislativ impus de minister.

Foto: © Photovs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministrul Deca le-a dat temă inspectorilor ca luni să adune de la școli calculele cu sumele forfetare pentru elevii navetiști din cele 14 județe unde nu se pot acorda abonamente gratuite / Listele trebuie trimise la Inspectorate – surse
VIDEO Elevii cer demisia ministrului Educației într-un protest față de încălcarea dreptului la transport gratuit la școală, în fața Ministerului: „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” / UPDATE Elevii au fost primiți în audiență de un secretar de stat, nu de ministră
Op Ed / Avocatul Alexandru Bajdechi: Din nou despre transportul elevilor – probleme și soluții. Ministerul Educației întotdeauna greșește. Despre HG 1337/2023 și altele

Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024
Ministerul Educației, după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor de azi: În cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori
Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari

3 comments
  1. Buna ziua!
    Am dori și noi un raspuns în legătură cu decontarea sumei forfetare.
    In situația în care domiciliul elevului este același cu unitatea de învătământ și părinți dețin locuiță în acea localitate/municipiu, dar din motive personale, fie au dobândit prin cumpărare, moștenire o alta locuință și au facut viză de reședință elevului în acea localitate/municipiu, se mai deconteaza suma forfetară?
    Mai exista unități de învățământ care s au întălnit cu astfel de situații?

  2. Buna ziua,

    Aceasta lege este interpretata de fiecare cum doreste, dar mereu in detrimentul copiilor! Cum naiba se face ca din cei aprox. 50 km dus-intors intre domiciliu si scoala Jud. Giurgiu – Bucuresti), ne-a fost comunicat faptul ca de fapt vor fi doar … 9 km?!? Explicatia scolii este ca atatia km sunt de la domiciliul aflat in Jud. Giurgiu pana la cea mai apropiata statie STB/STV aflata in Jud. Ilfov, intrucat din Jud. Ilfov si pana in Bucuresti elevi beneficiaza de transport gratuit.
    Sa-mi indice si mie dna ministru al educatiei in ce articol din lege se prevede asa ceva? De unde scoateti atatea absurditati?!?
    Educatia e la pamant, analfabetismul in floare si tot in copii loviti! Sa va fie rusine!!!

  3. bună ziua as dori sa știu elevii care fac naveta pe banii părinților și cu mașina proprie li se va deconta naveta?deoarece nu este mijloc de transport în zona, mergem în fiecare zi 25 km dus întors va mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ISMB, în cazul conducerii de la Colegiul de Muzică Enescu: Până la comunicarea hotărârii instanţei şi a punerii în executare a acesteia, rămân în vigoare toate actele emise, inclusiv decizia de numire a directorului actual

Actele emise de conducerea Colegiului Național de Muzică George Enescu (CNMGE) din București de după eliberarea din funcție a directoarei Cristina Sebastian, în septembrie 2023, și decizia de numire a…
Vezi articolul

VIDEO Ludovic Orban: Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet. În școli va fi necesar portul măștii atât pentru profesori, cât și pentru elevi și personalul auxiliar. Acolo unde e posibilă despărțirea elevilor prin plafoane de plexiglas, este important să se realizeze

Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet, a anunțat premierul Ludovic Orban, care a precizat că obiectivul pe care Executivul și-l impune este să asigure “conexiunea la internet…
Vezi articolul

Subiecte și bareme la limba română și matematică, la Simularea pentru Evaluarea Națională 2024 din județul Iași / Inspectorul general Luciana Antoci: Așteptăm rezultate mai bune decât la simularea națională

Elevii din județul Iași au susținut în perioada 17-19 aprilie o nouă simulare a examenelor naționale de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024, organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, care…
Vezi articolul