Peste 110 mii de elevi fac naveta la școală, iar jumătate dintre ei sunt nevoiți să plătească abonamente de transport din banii lor – surse

1.414 vizualizări
Foto: © Vadreams | Dreamstime.com
Peste 110 mii de elevi navetiști au nevoie de transport pentru a ajunge la școală, conform datelor centralizate de Ministerul Educației, obținute de Edupedu.ro. Jumătate dintre ei, peste 55 de mii, încă nu primesc transport gratuit, așa cum prevede legea Educației, pentru că între consiliile județene și operatorii de transport nu sunt încheiate contracte-cadru de servicii de transport public, potrivit datelor Ministerului Educației, care recent a trecut prin Guvern o hotărâre prin care erau prevăzute modificări ale regulilor de decontare. Elevii sunt nevoiți să plătească abonamente din banii lor sau ai părinților sau să găsească alte soluții ca să ajungă la școală. Amintim, joi a fost un nou protest al mai multor asociații de elevi la Ministerul Educației. Ei acuză că zeci mii de elevi nu au transport gratuit spre și de la școală, așa cum prevede legea Educației. 

În total sunt 14 județe unde Ministerul Educației nu poate deconta transportatorilor abonamentele elevilor din septembrie până în prezent pentru că consiliile județene nu au contracte încheiate cu transportatorii. Județele cu cei mai mulți elevi navetiști sunt Prahova, peste 10.000 de elevi și Suceava, peste 8000 de elevi.

Amintim, Edupedu.ro a scris că doar în județul Suceava Ministerul are de plată peste 5 milioane de lei pentru primele 3 luni din anul școlar 2023-2024.

JudețNr. elevi navetiști
Argeș5.226
Botoșani4.826
Dâmbovița4.445
Dolj704
Giurgiu148
Timiș 4.200
Iași4.980
Neamț 6.056
Mehedinți223
Prahova9.912
Suceava8.386
Tulcea633
Maramureș2.319
Harghita3.028
TOTAL 55.086
Informații de context

Elevii navetiști din 14 județe sunt nevoiți să plătească din banii lor abonamentele pentru a ajunge la școală pentru că Consiliile județene nu au contracte încheiate cu transportatorii și aceștia nu pot fi încadrați la transport public.

Din acest motiv nu se poate aplica legea Educației care prevede că transportatorii primesc decontarea abonamentelor gratuite pentru elevi de la Ministerul Educației doar în situația în care există contract cu autoritățile județene.

Totuși, transportatorii au anunțat că sunt probleme cu decontarea banilor în 19 județe, nu 14 așa cum anunță Ministerul Educației, motiv pentru care din 8 ianuarie, nu au mai eliberat abonamente gratuite elevilor. Aceștia sunt nemulțumiți că Ministerul nu le-a achitat facturile în aceste județe pe lunile septembrie – decembrie.

Legea Educației nu a prevăzut și această situație pentru că “la momentul aprobării legii nu s-a gândit nimeni la aceste situații particulare, care, iată, nu sunt tocmai particulare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri online recente, organizate pentru modificarea legii.

Abia după ce a început școala și au ieșit la iveală situațiile din multe județe, unde elevii nu primeau abonamente gratuite, Ministerul Educației a propus un proiect de hotărâre de Guvern cu un nou mecanism de alocare a unor sume forfetare pentru acei elevi aflați în situația descrisă.

În ultima ședință de Guvern din decembrie, Guvernul a aprobat Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și mecanismul prin care se face plata către elevi.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală și a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare, abia în decembrie.

Joi, 18 ianuarie, elevii mai multor asociații au protestat pentru a doua oară în fața Ministerului, acuzând-o pe Ligia Deca că nu respectă legea și nu acordă transport gratuit elevilor. Primul protest a fost în prima zi de școală din 2024 în fața Ministerului cerând demisia Ligiei Deca.

Protestul mai multor asociații ale elevilor la Ministerul Educației s-a încheiat joi, la prânz, după două ore în care au pichetat sediul instituției. Elevii spun că potrivit cifrelor strânse din teritoriu, ar fi 82.000 de elevi care nu au transport gratuit spre și de la școală.

Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a primit pe elevi la discuții de această dată, după ce la protestul de săptămâna trecută oficialul l-a delegat pe secretarul de stat Florian Lixandru pentru a duce tratative cu protestatarii. În urma discuțiilor de joi, președinta Asociației Elevilor din Constanța, Lorena Drăgușin, a declarat că nu a fost lămurită situația.

Elevii din 6 județe au anunțat săptămâna trecută că intră în grevă japoneză, și cer demisia Ligiei Deca pentru „tăierea transportului elevilor din 19 judeţe”. Cele 6 asociații ale elevilor au spus și că au atacat în instanță Hotărârea de Guvern care blochează gratuitatea transportului elevilor spre școli.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a anunțat pe 12 ianuarie că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu Hotărârea de Guvern 1337, despre care spun că ar încălca legislaţia Uniunii Europene. Este vorba despre documentul care permite acordarea sumelor forfetare elevilor navetiști care locuiesc în județe unde Consiliile județene nu au încheiate contracte cu transportatorii.

Elevii acuză că această hotărâre ar încălca legislația UE pentru că este greșit declarat Ministerul ca autoritate contractantă, deși Consiliul județean este cel care semnează contractele cu transportatorii.

De altfel, și transportatorii reclamă că prin noul HG ei nu își pot primi banii pe lunile septembrie-decembrie.

Augustin Hagiu, președintele Federației Transportatorilor a spus despre incapacitatea Guvernului de a asigura transportul gratuit elevilor la școală: Este un haos. Sesizăm de luni de zile aceasta situație și nu s-a întâmplat nimic. Doamna ministru stă pitită, ministrul dezvoltării stă pitit, ANRSC-ul bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat acum trei luni de această situație, mi-a spus „vom vedea”.

Elevii să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în nici un caz să nu abandoneze școala”, îi sfătuiește șeful ISJ Suceava, Grigore Bocanci pe elevi, întrebat de Edupedu.ro ce le recomandă în contextul în care elevii navetiști din județ trebuie să plătească abonamentele de transport dacă vor să meargă la școală.

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca i-a primit la discuții pe elevii care au protestat față de lipsa transportului gratuit, la Ministerul Educației / Lorena Drăgușin, președinta AEC: Sunt 82.000 de elevi care nu au transport gratuit asigurat spre școală, nu 30.000 cum prezenta ministerul. Ne-a spus că de la 1 februarie vor primi toți elevii sume forfetare, chiar dacă acolo este serviciul public de transport, ceea ce este contrar legii
Asociaţia Elevilor din Constanţa anunță că a sesizat Comisia Europeană în legătură cu transportul elevilor: Hotărârea de guvern privind transportul gratuit al elevilor emisă în decembrie ar încalca legislația europeană
Ministerul Educației, după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor de azi: În cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori
Sfatul unui inspector școlar general pentru elevii lăsați fără transport gratuit prin neplata facturilor la transportatori de Ministerul Educației: Să facă toate eforturile necesare să ajungă la școală, în niciun caz să nu abandoneze / Numai în Suceava facturile restante pe trei luni sunt de aproape 5 milioane de lei
Lipsa transportului elevilor se corelează direct cu neparticiparea la Bacalaureat, arată cercetarea Institutului de Științe ale Educației / Programe de educație remedială încă din clasa a IX-a și asigurarea unei mese calde pentru liceenii navetiști, printre recomandările specialiștilor

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare, cum explicați lucrul acesta?” / „Sunt astăzi salariile profesorilor o problemă pentru care merită să ieși în stradă?” – Dezbaterea dintre cei doi candidați la funcția de rector al Universității din București, Marian Preda și Cristian Preda, înaintea alegeri

„Dumneavoastră, domnule decan, nu îndepliniți condițiile de profesor, de abilitare. Nu le-ați îndeplinit niciodată după apariția Legii 1/2011 (…) Cum explicați lucrul acesta?” Așa a sunat prima dintr-o serie de…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine

Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat…
Vezi articolul