Ministerul Educației primește aproape 300 de milioane de lei în plus pe februarie, pentru salariile profesorilor și transportul elevilor, față de limitele stabilite tot la cererea instituției cu o lună în urmă – document

8.449 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Planificare defectuoasă la Ministerul Educației în stabilirea bugetelor lunare. Instituția va primi aproape 300 de milioane de lei în plus pentru luna februarie, pentru salariile profesorilor și transportul elevilor, față de limitele stabilite tot la cererea ministerului cu o lună în urmă, se arată într-un memorandum aprobat de Guvern în cea mai recentă ședință a Executivului, de pe 16 februarie. Banii ar urma să ajungă la Minister pentru salariile angajaților din Educație și pentru transportul elevilor.

Potrivit memorandumului aprobat recent, care poate fi consultat mai jos în articol, este vorba de 298.000 de mii lei. Dintre aceștia, 10.000 mii de lei (10 milioane de lei) sunt pentru plata transportului elevilor, iar 288.000 de mii de lei (288 de milioane de lei) pentru plata salariilor profesorilor și celorlalți angajați din învățământ, ale căror salarii au fost mărite de la 1 ianuarie 2024 prin ordonanța de urgență (OUG) 128/2023.

Ministerul Educației pare surprins lună de lună de cheltuielile pe care le are de făcut din bugetul propriu. Conform documentului, Ministerul Educației susține că în ianuarie a cerut tot prin memorandum limite bugetare, acum revenind la Guvern pentru creșterea plafonului de cheltuieli lunare:

„În ședința Guvernului din data de 25 ianuarie a.c. Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema ”Stabilirea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pentru luna februarie 2024”, prin care Ministerului Educației i-au fost aprobate la titlul 10 ”Cheltuieli de personal” credite de angajament în sumă de 23.626.800 mii lei și credite bugetare în sumă de 2.680.000 mii lei, iar la titlul 57 ”Asistența socială” credite de angajament în sumă de 123.575 mii lei și credite bugetare în sumă de 85.000 mii lei”, scrie în memorandumul Ministerului Educației din 16 februarie.

„Luând în considerație prevederile art.1 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Ministerul Educației este în situația de a solicita o majorare a limitei de credite bugetare cu suma de 298.000 mii lei pentru Capitolul 65.01 – Învățământ, după cum urmează:

  • Titlul 10 ”Cheltuieli de personal” cu suma de 288.000 lei pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 115/2023 și OUG nr. 128/2023;
  • Titlul 57 ”Asistența socială” cu suma de 10.000 mii lei pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 83 din Legea nr. 198/2023 – Legea învățământului preuniversitar”, adaugă Ministerul Educației în memorandum.

Sumele pe care Ministerul Educației vrea să le suplimenteze au fost stabilite nici cu o lună în urmă printr-un memorandum al Ministerului Finanțelor. Prin acel document, Finanțele au cerut aprobare din partea Guvernului pentru limitele lunare de credite de angajament și credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite, adică ministerele, aferente lunii februarie.

Calculele pentru suplimentările de buget au început încă de a doua zi de la aprobarea memorandumului din 25 ianuarie: vineri, 26 ianuarie, în videoconferință cu inspectorii școlari generali, ministrul Ligia Deca le-a dat temă acestora să adune de la școli calculele cu sumele forfetare pentru elevii navetiști din cele 14 județe – de la acel moment – unde nu se pot acorda abonamente gratuite.

În ceea ce privește transportul elevilor, banii solicitați de Ministerul Educației ar urma să fie folosiți pentru sumele forfetare achitate elevilor care nu învață în localitatea de domiciliu și care nu au beneficiat de transport gratuit pentru că consiliile județene nu aveau încheiate contracte cu transportatorii.

  • De la 1 februarie, elevii navetiști care și-au plătit până acum luni de zile din banii lor abonamentele pentru școală ar trebui să primească sume forfetare, stabilite în funcție de tariful per kilometru de fiecare dintre cele 14 consilii județene care nu aveau contracte cu operatorii. Hotărârea de Guvern 1337/2023 care stă la baza acestor sume forfetare prevede și plata retroactiv a banilor pentru elevi. „Toți elevii care plătesc abonamente din banii lor le vor avea decontate“, spunea Ligia Deca pe 8 ianuarie.

Miercuri, 14 februarie, profesorii și angajații din Învățământ au primit pentru prima dată în acest an salariile majorate de la 1 ianuarie 2024. Directorii de școli și inspectorii primesc cele mai mari salarii și au cele mai ample majorări – detalii aici. Salariile au crescut, pentru profesori, cu circa 8% față de nivelul de salarizare din decembrie 2023 și ar urma să fie mărite cu 12% din iunie 2024 față de nivelul de salarizare din decembrie 2023, prevede OUG 128/2023.

FOTO DOCUMENT Memorandumul ME aprobat de Guvern pe 16.02.2024:


2 comments
  1. Aceste sume sint pt.noii angajati pe pile de partid ,soferi paznici ,etc care taie frunze la ciini si lucreaza pe mosiile directorilor nimeni nu vrea sa vada nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Banii pentru naveta la școală vor fi dați elevilor în avans, pe 25-28 ale lunii pentru luna următoare, fără niciun document justificativ, conform unui draft de ordin de ministru cu noua metodologie de decontare / Elevii trebuie să depună lună de lună cerere pentru bani. Tabel cu sumele în funcție de distanță

Banii de transport pentru elevii care au domiciliul în altă localitate decât cea în care este școala vor fi acordați lunar între 25-28 ale lunii, pentru luna următoare, pe baza…
Vezi articolul

Medicii de familie trebuie să ceară doze de vaccin pediatric antiCovid pentru a-i putea vaccina pe copiii de 5-11 ani – anunță Valeriu Gheorghiță, după ce președintele Asociației Medicilor de Familie din București a atras atenția că medicii de familie nu fuseseră luați în calcul pentru vaccinarea copiilor

În cadrul conferinței de presă ce a avut loc după ședința de Guvern de astăzi, 5 ianuarie 2022, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a clarificat procedura prin…
Vezi articolul