Ministrul Educației din România, Ligia Deca, a ajuns să mintă public de la pupitrul Guvernului, în a 11-a zi de grevă generală în școli

12.236 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Ligia Deca
Într-un moment foarte tensionat pentru prezentul Educației din România și mai ales pentru viitorul acestui domeniu foarte sensibil, dar cu un impact uriaș asupra noastră a tuturor, Ligia Deca, ministrul Educației în Guvernul României, a ajuns să mintă public de la pupitrul instituției din Palatul Victoria. Aceasta a declarat că publicarea unei declarații în Monitorul Oficial „răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”. Doar că declarația nu era un act normativ.

Într-adevăr, sindicatele au cerut garanții prin adoptarea unui act normativ, dar declarația adoptată de Guvern are doar valoare ornamentală, una pentru moralul celor 4 demnitari care au semnat-o, și absolut nicio valoare pentru nimeni altcineva. Cum bine remarca fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, într-o declarație pentru Edupedu.ro, „are valoarea unei declarații făcute de patru politicieni, care s-ar putea ca de săptămâna viitoare să nu mai fie niciunul dintre ei în funcție”. Acesta a spus foarte clar că foile adoptate de Guvernul Ciucă azi și despre care ministrul Ligia Deca a mințit public, încercănd să-i prostească pe jurnaliștii care i-au ținut piept pe această temă, în conferința de presă, cu argumente, conțin de fapt niște declarații politice. Documentul nu are valoare normativă, administrativă sau juridică. Adică nu obligă pe nimeni la nimic, nu reprezintă nicio garanție (vedeți aici întregul tir de întrebări și cum a intervenit Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt, să o salveze pe Deca).

Întoarcerea Ligiei Deca cu spatele la profesori și cu fața spre scaunul politic de la Guvern vine în contextul în care săptămâna sau luna viitoare s-ar putea să nu mai fie ministru, dacă nu închide greva rapid, ca să-și poată face rocada liniștiți șefii săi de la partidele Coaliției și șeful său de la Cotroceni: Marcel Ciolacu, PSD și Nicolae Ciucă, PNL, uniune patronată de Klaus Iohannis. Totul are loc după ieșirea în decor a președintelui, în care le-a reproșat profesorilor că îndrăznesc să tulbure apele și să deranjeze cu greva lor examenele sau finalul de an școlar, după ce „Guvernul le-a dat tot ce au cerut”. Asta după ce, atunci când i-a avut la poartă pe 20.000 dintre ei, veniți în marș de la Palatul Victoria, le-a spus că tot ce poate să le dea este „girul” său pe un acord politic.

La începutul grevei profesorilor, Ligia Deca încă își permitea o atitudine pro-sindicate, pro-grevă, cu mesaje de susținere publică pentru cadrele didactice, jucând rolul polițistului bun. Încet-încet, susținerea ei publică pentru angajații pe care îi coordonează și pe care îi salarizează din bugetul instituției pe care-o conduce, buget pentru care nu a considerat că trebuie să facă vreun efort pentru a fi mai consistent în acest an, a intrat în declin.

Vineri, 9 iunie, șeful de partid, Nicolae Ciucă, ar fi trebuit să își depună mandatul de premier, ca să predea scaunul lui Marcel Ciolacu. În loc de „rocadă”, vineri 9 iunie, se anunță doar un nou protest uriaș al profesorilor, prin Capitală, cu 20.000 de persoane mărșăluind de la Guvern până la Cotroceni.

Cronologia declinului ministrei Ligia Deca:

Pe 10 mai, când profesorii au ieșit într-o pichetare a Guvernului, Deca spunea că „voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării”.

Pe 29 mai, în plină grevă generală, mesajul Ligiei Deca pentru profesorii și angajații din școli care anunțau că vor ieși la primul protest de stradă din timpul grevei generale era pe contrasens cu cel al Guvernului din care face parte: „Îi respectăm, suntem alături de ei, ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-și desfășura meseria așa cum vocația le-o cere și așa cum avem cu toții nevoie”.

Ca o dovadă de „respect”, fără să fie consultați, cu forța, Guvernul din care face parte Ligia Deca, adoptă OUG 53/2023, prin care crește salariile cu 1.000 de lei brut pentru profesori și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

Pe 2 iunie, tot Deca explica cât de valoroasă este nota de fundamentare a ordonanței 53/2023, în care apărea că vor fi crescute salariile în educație, fără termene, fără nicio asumare, la rubrica „alte informații”: „are semnăturile a doi miniștri”, spunea ea. De fapt, nota de fundamentare a unei OUG adoptate este un simplu document care facilitează înțelegerea OUG, fără nicio altă valoare, potrivit CCR.

Pe 6 iunie Ligia Deca ieșea într-o conferință de presă neanunțată jurnaliștilor acreditați și netransmisă de către instituție pe pagina oficială, cu declarații care aveau să producă confuzie în rândul profesorilor și personalului aflat în grevă generală, după cum au acuzat sindicatele. Îi număra public, în premieră, pe cei ieșiți din grevă și lăsa de înțeles că ar mai fi doar 53% dintre angajați în grevă și că dacă procentul va scădea sub 50% greva va fi declarată ilegală și se va închide. Ba chiar au fost mai multe informații pe surse, citate de Digi 24, post finanțat de PNL conform anchetelor jurnalistice, cum că oficialii ar nu ar mai adopta nicio măsură și ar lăsa greva să se stingă de la sine, bazându-se pe faptul că profesorii dacă nu vor mai avea cu cine să discute la Guvern, vor renunța. Sindicatele au contrat vehement – mai sunt 86% dintre greviști încă în conflict de muncă.

Am scris aici despre pirueta completă a Ligiei Deca, de vineri până marți. Cum a trecut de la „nu e treaba Ministerului Educației să comunice date despre profesorii greviști, ci a sindicatelor“, la anunțul că 15 mii de persoane ar fi ieșit din grevă ca „o dovadă de încredere în măsurile luate de Guvern“.

Pe 7 iunie, într-o situație tot mai tensionată în care Guvernul era în continuare surd la solicitările profesorilor și anunța că adoptă un memorandum după o decizie unilaterală, fără să țină cont de faptul că sindicatele cereau un act normativ, ministrul Ligia Deca anunța senin că „toată lumea va avea mediile încheiate”. Apar imediat acuzații de presiune făcută de unii inspectori școlar generali în teritoriu ca profesorii să iasă din grevă ca să încheie mediile elevilor.

Pe 8 iunie, Deca iese să prezinte declarația adoptată și minte public, spunând că este un „act normativ, așa cum au cerut sindicatele”, încercând să-i combată pe jurnaliștii care-i demonstrau cu argumente că nu este un act normativ și că nu asta au cerut sindicatele.


27 comments
  1. Aceasta ministra , Este impotriva celor din educatie! Ea apara interested si ordinele hotilor ( KWI si toti hotii si coruptii guvernului). Nu se poate negocia cu asa imbecila! Trebuie data jos! Populatia ar trebui sa sustina lupta impotriva specialilor , hotilor si coruptilor, nu sa vina impotriva profesorilor! O societate cu un grad de coruptie mai mic , salarii echitabile (nu doar pentru speciali si restul … pleba!), ii va avantaja si pe copiii care au astazi o mica intarzaiere a inchiderii situatiei scolare si a sustinerii examenelor. Haideti sa gandim in viitor , nu numai pentru moment….

  2. Aceasta greva mi-a dat ocazia de a vedea dedesubturile politicii. De mult timp primesc pe e-mail vesti de la sindicat despre intalniri cu politicieni care ocupa diverse pozitii in diverse ministere sau guvern. Oamenii care nu lucreaza in educatie nu stiu cate discutii s-au purtat, cate consultari pentru legea salarizarii etc.
    Dincolo de asta, ceea ce face guvernul acum e o bataie de joc, o umilinta, plus o prosteala pe fata. As vrea sa vad mai multi jurnalisti confruntandu-i cu intrebari, pana nu mai ocolesc raspunsul. Acceptand minciunile sfruntate fara a le confrunta nu e un act de jurnalism, e treaba de dactilograf.
    Nu e acceptabil ca politicienii sa dea vina pe sindicate pentru ceea ce fac dansii… sau nu fac. Ordonante date cu de-a sila, in care apar elemente neconstitutionale, dar nu si ce au cerut insistent sindicatele. Declaratii fara valoare legala, date de ochii lumii. Nu se respecta, nu e bai! Acesti ministri isi dau demisia si ocupa urmatorul post deschis ca prin minune la vreun minister, iar educatia va ramane prost platita.
    Hai sa privim adevarul in fata: greva continua din vina politicienilor.

  3. Aflam mai ieri tot din edupedu+g4media că îmbîrLigia e cu spatele la profesori/studenți încă din 2005, cînd se dădea lider ANOSR… nu e clar că nu veți avea vreodată comunicare reală cu scl4va asta?

  4. Demisia! Profesorii nu pot fi păcăliți. Doar dacă vor, se lasă păcăliți. Acești aleși vremelnici chiar nu înțeleg, nu conștientizează, nu au capacitatea de a raționa, au reușit să adâncească criza, nicidecum să o soluționeze. Îi interesează doar veniturile și facilitățile lor nesimțite și nemeritate.

  5. Nu a mințit. Pur și simplu e pe dinafară cu orice. Pentru dansa, orice se publică in M.O. are valoare de lege. Atâta poate, atâta spune. De unde mai mult, dacă nu este?

  6. Bani sunt pentru invatamant daca: dispar ministerele familiei, energiei, turismului, daca raman 40 de secretari de stat, dispar sinecurile pentru fiii si pupile de baroni din ministere(ex. fiica lui flutur si altii), se suspenda pensiile speciale, sa nu existe pensie si salariu in acelasi timp ( sa dea exemplu Mos Teaca, Știuca), sa se acceseze fondurile europene, sa se termine cu pensionarile la 45-50 de ani, sa se deparaziteze ministerele, consiliile judetene, primăriile (in unele localitati primaria este cel mai mare angajator) etc

    1. Și dacă dispar profesorii slab pregătiți nu ar fi o soluție? Sau cei ale căror materii sunt inutile vremurilor? Suma alocată distribuindu-se către mai putini ar fi mai mare.

      1. Profesorii slab pregătiți dispar dacă se dau salarii atractive pentru a-i atrage în sistem pe cei bine pregătiți. Altfel cum, măi Marius? 🤔

      2. Să dispară! Și să vii matale in locul lor! Pentru că nu vine nimeni. Ei predau acolo unde sunt locuri neocupate până în ultima etapă. In orice domeniu sunt oameni cu diferite niveluri de pregătire. Destui dintre ei evoluează în timp. Materiile care unora li se par inutile, altora li se par utile. Fiecare cu alte preferințe.

  7. Felicitări pentru curaj și obiectivitate, edupedu! În condițiile în care 90 la sută din mass-media este poziționată antiprofesori, voi reușiți să fiți onești.

  8. Cine vă dă dreptul, politicieni și profesori, să vă folosiți de niște copii pentru a vă rezolva problemele? Dragi profesori, intrând în grevă în această perioadă și punând în pericol susținerea examenelor naționale, cu alte cuvinte șantajând folosindu-vă de niște copii, care, oricum, sunt într-o perioadă plină de emoții a vieții lor, vă descalificați din această profesie. Auzeam la radio o doamnă profesor că se poate ajunge la înghețarea anului școlar. Pe bune? Viața copiilor nici nu intră în această ecuație. Eu zic să vă gândiți mai bine, căci veți pierde și susținerea părinților.

    1. Dragă O Mamă,
      În realitate tu și interesul guvernanților pe care ii reprezinți ne șantajați pe noi, profesorii, cu asta. Noi pierdem salariul pe o luna. Nu am avut interes sa se prelungească acesta problema și în niciun caz sa periclităm examenele.
      Factorul decizional este la guvern. Lor nu le pasă de copii. De aceea bataia de joc la care s-a ajuns.
      Au venit cu promisiuni neasumate prin oug. Iar noi suntem pățiți. Gândiți-vă ca fix acum câțiva ani a fost lege a salarizării și nu s-a respectat. Dar măcar pe baza ei am putut da statul în judecata. Pe baza unui memorandum nu se poate nimic. Ce valoare are el? De promisiune… ma faceți sa rad. Dacă legile nu se respecta, cât valorează cuvântul dat de un politician?
      Am pierdut prea mult ca să ne oprim acum.
      Și nu. Nu cred ca ești o Mamă. Ești doar un instigator infiltrat. Părinții sunt alături de noi și vad ca guvernanții sunt cei care adâncesc problema și își bat joc atât de profesori cât și de elevi .
      În schimb, pe noi e presiunea ca își ratează copii viitorul. Noi suntem cei șantajați cu asta. Cum s-a întâmplat așa o distorsionare a realității nu știu!
      Dar dincolo de șantajisti instigatori ca tine, care încearcă doar sa manipuleze opinia celor naivi sunt destui capabili sa vadă adevărul. Sunt oameni intelectuali cu coloana vertebrala , care vad cum guvernul rade de noi cu promisiuni neasumate. Toată fofilarea acesta indica în mod clar ca nu au intenții serioase. Altfel nu ezitau sa dea oug .
      Repet: dacă legile salarizării nu au fost aplicate în trecut și s-a ajuns în instanță, cum am putea sa ne încredem într-o simpla promisiune.

    2. Greva a fost amanata an de an, nu departe de anul trecut nu a inceput greva dupa ce au fost stranse semnaturile necesare.

    3. Eu zic sa vii tu sa închei mediile în locul profesorilor, dacă ai studiile necesare, cu 2900 lei.

    4. Sustinerea parintilor s-a pierdut de mult, inainte de greva. Despre respect nici nu mai vorbesc. Daca chiar se doreste de toata lumea un invatamant de calitate ar trebui sa treaca fiecare peste interesul egoist de moment legat de copilul lui care nu poate da un examen la ora stabilita. Se va amana cateva zile si nu va lesina nimeni. Nu mai vorbesc de profesorii care sunt niste exemple de sacrificiu in interesul copiilor si nu au facut greva. Mergem la razboi si ei stau acasa sa faca mancare, se sacrifica pentru binele copiilor, niste lasi!

    5. Sa inghete anul scolar si sa nu renunte la greva pana nu obtin ce li se cuvine, altfel asa “murim”, in prostie. Nu pot fi doar profesorii raspunzatori de viata copiilor. Cu asemenea salarii nu le putem pretinde nici
      o raspundere. Noi parintii “cu burtile pline” cum indraznim sa ii judecam? Putem doar sa ii sustinem! Altfel, nu poate exista dorinta si vointa de munca dedicata copiilor in aceste conditii.

    6. Draga “o mama”, vina este 100% la analfabetii de politicieni. Si eu sunt parinte de copil in clasa a opta si nu pot sa fiu deloc suparat pe profesori. Ii sustin si sunt pregatit sa ies si eu in strada alaturi de ei ca sa ii sustin.

  9. Dupa cum am mai spus, in curand va trece la arestari. Cine nu va aplica gunoiul Romania Edukata va fi deportat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ana Sipciu / Foto: Arhiva personala

Ana Sipciu, fondatoarea unei librării pentru copii: ”Descoperirea” titlurilor bune poate fi o provocare din cauza cantității de conținut care trebuie filtrat / Mă bucur că am ajuns să avem discuții înflăcărate despre cărți, asta înseamnă că devin din ce în ce mai importante. Abia aștept să devină virale și cărți atât de bune, încât nu ne putem abține să vorbim super-entuziast despre ele

Ce înseamnă o carte bună, atunci când vorbim despre piața de carte pentru copii? Avem de-a face cu o avalanșă de carte proastă, propusă spre cumpărare părinților, profesorilor și copiilor?…
Vezi articolul

Etica și integritatea – priorități majore pentru școlile doctorale în Europa, arată un nou raport al Asociației Universităților Europene / Calitatea coordonării, Open Science și digitalizarea – în topul priorităților

Calitatea muncii depuse de coordonatorii de doctorate și chestiunile de etică și integritate sunt cele mai importante priorități pentru universitățile europene, în materie de doctorate, potrivit unei analize publicate de…
Vezi articolul