Profesorii și angajații din Învățământ vor primi salariile vineri, 11 august, cu 3 zile mai devreme decât de obicei

21.404 vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media
Vineri, 11 august, este zi de salariu pentru profesorii și ceilalți angajați din sistemul de Învățământ. Salariile aferente lunii iulie vin cu trei zile mai devreme, după ce data a fost modificată de un ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Finanțelor nr. 2.241 din 21 iulie 2023. Măsura a fost luată în contextul în care data de luni, 14 august, este zi liberă legală, punte cu marți, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), și aceasta zi liberă legală.
  • Ziua de 14 august trebuie recuperată până pe 31 august, potrivit Hotărârii de Guvern (HG) care a stabilit zilele libere din anul 2023.

Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, prevede ordinul publicat în Monitorul Oficial.

FOTO DOCUMENT Ordinul ministrului Finanțelor:

În ultimele 10 zile, aplicația de salarizare din unitățile de învățământ, EduSAL, a fost actualizată de 3 ori, după ce mai multe erori au fost raportate de secretarii și contabilii din școli. Câteva erori din versiunea venită vineri, 28 iulie, au generat salarii mai mari cu până la 2.000 de lei net pentru profesori, potrivit surselor Edupedu.ro.

Informații de context

Pe 14 iulie, angajații din Învățământ au primit salariile majorate, conform ordonanței de urgență nr. 57 din 2023. Aceste majorări vin ca urmare a grevei din perioada mai-iunie.

Conform Ordonanței de urgență nr. 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Citește și:
OFICIAL Profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile cu trei zile mai devreme în luna august
Ziua de salariu pentru angajații din Învățământ, modificată în august. Profesorii vor fi plătiți cu trei zile mai devreme, adică pe 11 august – document

4 comments
  1. Nu e ceva nemaipomenit; ziua de salariu e 14, care in august este libera, asa ca, firesc, banii sunt virati in ultima zi lucratoare dinaintea seriei de zile libere. Ma mir de ce ati considerat informatia asta o stire care sa merite sa fie publicata!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației, după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor de azi: În cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori

Ministerul Educaţiei a dat o serie de precizări privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi, scrie Agerpres. Instituția precizează cum a fost dată cea mai recentă hotărâre de Guvern pentru reglementarea…
Vezi articolul

Întârzieri la tichete educaționale, solicitate deliberat de Ministerul Fondurilor Europene către inspectoratele școlare. Responsabil cu tichetele de 500 de lei: Cei de la MIPE ne-au solicitat să mai întârziem puțin predarea pentru ca urmează să vină procedura

Școlile care au intrat în posesia cardurilor educaționale în valoare de 500 de lei nu le pot distribui deocamdată părinților pentru că Ministerul Fondurilor Europene nu a finalizat procedura pe…
Vezi articolul

Formarea profesorilor pentru pedagogia digitală, lăsată pe altădată: procedurile preliminare pentru formarea a 100.000 de cadre vor începe abia în trimestrul 1 din 2023, spune ministrul Cîmpeanu / Finalizarea lor –  la sfârșitul lui 2024, la 5 ani de la declanșarea crizei Covid în educație

UPDATE: Ministrul Cîmpeanu a reacționat în urma publicării articolului și a precizat că deja peste 45 de mii de profesori au fost formați și au competențe digitale. Știrea inițială: În…
Vezi articolul

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Pașii pe care îi au de parcurs cadrele didactice

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cuprinde indicațiile pentru autentificarea în platformă, accesarea listei lucrărilor, evaluarea lucrării și generarea borderoului individual, potrivit unui document consultat…
Vezi articolul

Pichetare a Ministerului Educației, anunțată pentru miercuri de Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”: Profesorii sunt obligați să lucreze și cu 38 de elevi la clasă, contabilii trebuie să transmită situațiile noaptea, plus mii de hârtii inutile

Aproximativ 100 de membri ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ vor picheta miercuri, 27 februarie, începând cu ora 11:00, sediul Ministerului Educației, iar “sindicatele afiliate din mai multe regiuni…
Vezi articolul