Profesorii și directorii de licee pot comanda manualele pentru anul școlar 2024-2025, până pe 22 martie – document

801 de vizualizări
Foto: © Kantver - Dreamstime.com
Foto: © Dreamstime.com
Profesorii și directorii de licee pot comanda manualele școlare pentru clasele IX-XII, an școlar 2024-2025, în perioada 11-22 martie, potrivit unui adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro. Comenzile de manuale școlare se vor înregistra în aplicația web Selectarea Necesarului de Manuale Școlare (SNMS).

În adresa Ministerului Educației se arată că procesul de selecție și de transmitere a comenzilor de manuale școlare se realizează cu respectarea prevederilor OM nr. 3710/05.02.2024, privind aprobarea repartizării fondurilor bugetare alocate fiecărui inspectorat şcolar în vederea achiziționării manualelor şcolare retipărite destinate claselor IX-XII pentru anul şcolar 2024-2025 şi a calendarului procesului de completare a stocului pentru manualele şcolare retipărite destinate claselor IX-XII, pentru anul şcolar 2024-2025.

„Pentru selecția și efectuarea comenzilor privind manualele școlare la care face referire prezenta adresă, aplicația va fi deschisă în perioada 11— 22.03.2024”, conform sursei citate.

Adresa Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație: 

Potrivit ISJ Dolj, ordinul de mai sus stabilește cum se face achiziționarea manualelor şcolare retipărite pentru clasele IX-XII:

  • „pentru elevii cu deficiență de vedere;
  • pentru clasele IX-a și a X-a, în proporție de maximum 15% din totalul elevilor înscriși;
  • pentru clasele a XI-a și a XII-a, în proporție de maximum 10% din totalul elevilor înscrişi, cu condiția ca numărul de elevi înscriși în ciclul superior al liceului să nu fi scăzut cu mai mult de 10% faţă de anul şcolar 2023-2024.”
Informații de context

În luna iulie 2023, Uniunea Editorilor din România (UER) a protestat față de modul în care se organizează licitaţiile publice pentru manualele şcolare.

„După perioada recent încheiată, cu greve, întârzieri în parcurgerea materiei și încheierea situațiilor școlare de sfârșit de an, examene și evaluări, cadrele didactice sunt supuse la o nouă presiune: parcurgerea unui număr semnificativ de pagini, pentru a putea face selecția manualelor, în timpul concediului de odihnă!

În aceste condiții, un număr semnificativ de profesori și-au declinat această responsabilitate. Iar procesul, în loc să fie unul normal, în care profesorii conlucrează și aleg manualele adecvate la clasă, devine unul discreționar, în care directorul (sau altcineva!) alege manualele după criterii subiective și nu pedagogice”, a atras atenția organizația.

Învățătorii și profesorii de gimnaziu și-au putut alege manualele cu care să lucreze în anul școlar 2023-2024, după ce o listă cu acestea a fost trimisă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) în teritoriu, luni, 10 iulie, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro.

În luna martie 2023, Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România au semnalat că retipărirea manualelor școlare este tratată cu superficialitate de Ministerul Educației.

Edupedu.ro a scris că elevii din învățământul primar și gimnazial ar trebui să aibă manuale noi în acest an școlar, la 10 ani după tipărirea primelor ediții pe noul curriculum. Majoritatea manualelor au putut fi comandate deja de către cadrele didactice, dar Ministerul Educației a anunțat profesorii, cu doar 3 zile înaintea primei zile de cursuri, că sunt patru manuale care nu ajung la timp.

Potrivit unei adrese a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educației (CNPEE), profesorii și directorii de școli ar fi trebuit să comande manuale școlare pentru clasele a II-a și a VI-a în perioada 9-21 august 2023.

Până pe 16 noiembrie 2023, școlile au estimat numărul de manuale pentru anul școlar 2024-2025, la solicitarea Ministerului.

Foto: © KantverDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Directorii de școli pot comanda manuale pentru clasele I-VIII, anul școlar 2024-2025, în perioada 29 ianuarie – 12 februarie. Lista manualelor și cerințele care trebuie respectate – adresă a Ministerului Educației / Elevii de liceu nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut
Ministerul Educației caută profesori care să evalueze proiectele de manuale școlare pentru clasele primare și gimnaziale – document
Profesorul Marius Andruh: Sunt noțiuni care nu sunt explicate și elevii le învață pe dinafară, ca să le uite în 2 zile. Calitatea manualelor este o problemă / Radu Gologan: Manualele trebuie simplificate
Până pe 16 octombrie, profesorii și directorii de școli vor estima numărul de manuale pentru anul școlar 2024-2025 – adresă a Ministerului Educației
Manualele de matematică pentru clasa I și clasa a II-a vor ajunge la elevi până pe 27 octombrie, a anunțat secretarul de stat din Educație Florian Lixandru
Secretarul de stat Florian Lixandru: Manualele de Comunicare în Limba Română de clasa a II-a şi de Matematică de clasa a VI-a ajung la elevi în această săptămână / Cursurile primului modul au început pe 11 septembrie
Manualele noi de Matematică pentru clasele I și a II-a nu vor ajunge în școli la timp. Ministerul Educației transmite învățătorilor, cu trei zile înainte să înceapă școala, să tipărească de pe internet lecțiile din primul modul și să le dea copiilor, fără să precizeze pe banii cui / Alte două manuale sunt și ele întârziate
Profesorii și directorii de școli pot comanda manuale școlare de Limba română și Matematică până pe 21 august. Lista cărților folosite din septembrie la clasele a II-a și a VI-a – document

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Constantin Șerban, fostul învățător liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor săi, e membru în comisia de învățământ a Consiliului Județean Iași și membru în conducerea PNL Iași, semnalează un opozant politic

Fostul învățător ieșean acuzat de abuzuri îndreptate împotriva elevilor săi, Constantin Șerban, este membru în Comisia responsabilă cu educația în Consiliul Județean Iași, for din care el face parte, după…
Vezi articolul

Olimpiada internațională de Matematică pentru Studenți SEEMOUS 2019: Studenții de la Universitatea din București, Politehnica București și Babeș-Bolyai – aur la competiția din Europa de Sud-Est

Șapte studenți din România au obținut medalii de aur la Olimpiada sud-est europeană de matematică 2019 (SEEMOUS 2019). Clasamentul este condus de studenții Dragoș Manea – Universitatea din București, Gyorgy…
Vezi articolul

Mai mulți elevi din Cluj au creat o aplicație prin care se pot închiria instant biciclete din orice parte a orașului, pentru evitarea poluării și un trafic mai fluid – VIDEO / Au fost premiați de primărie și de proiectul de tehnologie pentru tineri Academia DpIT

O aplicație de telefon prin care bicicletele pot fi închiriate imediat din orice parte a orașului, pentru a avea ajunge rapid la destinație când traficul rutier este intens, a fost…
Vezi articolul